Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (299)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Krásné. Dovolím si tvrzení, že i sám velký Vilém Shakespearů by byl ze Zeffireliho adaptace nadšen! Tak nějak to v té Veroně mohlo onehdy za války dvou rodů vypadat. Zachytil jste to vážně věrně, mistře Franco! Jen pohleďte, Romeo a Julie, skoro ještě děti, si navzdory osudu, jenž jim v šťastném a pokojném životě nepřál, zamilovaně veršovali, Mercutio provokoval, až doprovokoval, a Tybalt... Tybalt byl prostě Tybalt. A já? Já měl, stejně jako kdysi na divadle, chuť zatleskat! 85% ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

… Slzy dojetí a žalu vždy skrápí mé líce, nad tragickým koncem této mladé dvojice … Stovky dalších autorů psalo tu prózu i básně, však nikdo z nich nestvořil řádky tak krásné … Jak kruté je mi ze strany osudu - já takovou lásku nikdy nezažil, ač po ničem jiném jsem v životě svém neprahl a netoužil … ()

Reklama

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Asi nejvěrohodnější filmová adaptace původního Romea a Julie. Já osobně jsem tento film shlédnul jen z toho důvodu, že se mi do čtenářského deníku nechtěla kniha Shakespeara číst, a toto se mi zdálo docela solidní, i podle komentářů. Knihu jsem však nekonec četl, a kdybych měl soudit, tak film byl velice věrohodný. Tento žánr moc nemusím, a tedy víc než dvě nedám. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Skvostný film. Je vlastne dobré, že sa objavuje tak zriedka v programoch televízií. Podčiarkuje to jeho výnimočnosť a z každého zhliadnutia urobí menší sviatok. Pri takýchto dokonalých výtvoroch sa snažím nájsť na nich aspoň maličkú chybičku pre pokoj v duši. Aj som našiel, a to dokonca dve. Prvou je dabing (nemám na mysli jeho kvalitu, ale som zvedavý, ako znie originál) a druhou to, že tento film nemám medzi desiatkou najobľúbenejších. Tú idem hneď odstrániť. A na Vianoce v roku 2013 sa mi splnilo aj druhé prianie, keď RTVS uviedla otitulkovanú verziu. Okrem iného ma presvedčila, že dabing je okrem poskytovania obživy inak nepoužiteľným hercom škodlivá záležitosť. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zeffirelliho je v Rómeovi a Júlii vidieť v každom zábere, čo je vzhľadom na vernosť predlohe veľký kompliment. Jednoducho sa jeho štýl na podobné témy hodí. Na samotnej látke je zaujímavé okrem jej osudovosti aj to, že všetko, čo sa môže posrať, sa aj poserie a tak mnohí dnešní diváci môžu brať Rómea a Júliu skôr ak tragikomédiu, kde si z príbehu a osudov hrdinov robil srandu aj sám Shakespeare. Ako tu bolo spomenuté, Whiting má dnes kópiu v Zefronovi a Michael York je celý Marlon Brando. Nebol som počas filmu presvedčený o plnom hodnotení, avšak záver je tak silný a pravdivý (pozrite sa, čo vaša nenávisť spôsobila vašim deťom), že inak hodnotiť nedokážem. Ešte mi nedá spomenúť, že samotný príbeh mi ani po storočiach od hry a desaťročiach od filmu neripadá staromódny a je to zásluhou ako spisovateľa, tak scenáristu a režiséra. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Ústřední dvojice příběhu Romeo (Leonard Whiting) a Julie (Olivia Hussey) nebyli milenci pouze na plátně, ale i ve skutečnosti. Oba představitelé se do sebe zamilovali během natáčení a pro oba to byla jejich první velká láska, což si pochvaloval kvůli autenticitě daného příběhu hlavně samotný režisér Franco Zeffirelli. (Lynette)
  • Představitelce Julie, Olivii Hussey, ještě nebylo patnáct let, když jí režisér Franco Zeffirelli obsadil do tohoto filmu. Ze všech filmových Julií tak byla věkově nejblíž Shakespearově hrdince. Vzhledem k tomu, že režisér zachytil i část svatební noci veronských milenců, potřeboval zvláštní povolení od britských úřadů. (Siriuss)
  • Natáčelo se v Itálii – konkrétně v regionech Lazio (Řím, Artena, Viterbo, Tuscania), Toskánsko (Siena, Pienza) a Umbrie (Gubbio). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama