Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (119)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Bateman nad vecou. Chrliaci jednu prapodivnú múdrosť za druhou - stále ale zostávajúc v miere nadhľadu. Nenájdete tu ani pátos, ani tlačenie na emocionálnu pílu. Film je zábavný, s výborným tempom a dobrou chémiou medzi hlavnou postavou a indickým chlapcom. Všetko tam funguje tak dobre, až zamrzí prostoduchá zápletka na ktorej je film postavený. To, že na konci si uvedomíme, čo tým chceli tvorcovia povedať a nebudeme nadšený je jediný fakt, ktorý film skopáva do vôd priemeru. Ale ani to nie je priemer negatívneho rázu. Každopádne je tam kopec miest, kde som sa zasmial a fungujúca chémia medzi hl. hrdinom a divákmi funguje od prvej sekundy. Veľmi príjemne strávený čas zatiaľ čo za oknami prší. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Batemanův režijní debut je vskutku zvláštní podívaná, která rozhodně není čistokrevnou komedií, jako spíš odlehčeným dramatem. Prim samozřejmě hraje právě Batemanova postava, kolem které se vše točí, po většinu času je zahalena do tajemného hávu, v podstatě ale vlastně jako celý film, kdy je až ke konci objastněna většina činů a myšlenek Guye Trilbyho, nepředvídatelného a neprokouknutelného podivína, jehož konání mi při závěrečné pointě nicméně přišlo velice sympatické a osobně mě i docela zasáhlo, neboť ono podané vysvětlení hodilo celý film i do naprosto jiného světla, které mi upřímně sedlo. Bad Words, kdy jinak český název Sprosťárny je zcela nesmyslný a zavádějící, je i hodně o emocích, které zde také poměrně slušně fungují, celá zápletka je pak sice až příliš jednoduchoučká, ovšem především díky oné nejednoznačnosti vůbec nenudí a má i slušný spád, z hereckého hlediska lze pak hodnotit snad právě také jen samotného Batemana, který prakticky nezmizí z plátna, a působí zde jako docela fajnový sympaťák, ikdyž čistě po stránce herecké i tady dokazuje, že díru do světa nejspíš nikdy neudělá. Takže, Bad Words není určitě filmem pro masy, jde spíš o takovou malou, poklidnější podívanou, která sice neoslní, ale ve finále dokáže docela silně zasáhnout. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Soutežit se dá v lecčems. Třeba v hláskování. Právě tento "contest" nám Jason Bateman ve svém nesmírně vyspělém režijním debutu představuje. Pro naše končiny těžko myslitelná věc má své kořeny v USA, kde se v roce 1925 konala první oficiální soutěž. Tzv. Spelling B(ee) si dnes užívá mezinárodního věhlasu a popularity. Soutěže se konají napříč kontinenty - přes USA, Kanadu, Blízký východ, některé asijské státy až po Austrálii. Jednotlivé národní šampionáty bývají často velmi prestižní záležitostí a není divu, že je účastník na soutěž připravován dlouhé měsíce. O to vtipněji vyznívají Sprosťárny, které skrze geniální postavu Guye Trilbyho tento specifický model systematicky nabourávají. P.S. Velmi dlouhou dobu jsem ve filmu neviděl tak nesympatickou a záměrně asociální a škodící postavu, se kterou bych se ihned ztotožnil a celou dobu ji fandil. Bateman je vskutku dobrý herec. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní komedie s naprosto dementní zápletkou ohledně dementní soutěže v hláskování, která ale nakonec ale nakonec tak dementní není, i když se tak celou dobu tváří a dokonce má i nějakou tu pointu. Nicméně samotná hlavní zápletka mě nechytla tak, jako interakce Jasona Batemana s malým Slumdogem (perfektní přezdívka :D), které měly ten správný říz. Nadávkami se sice nešetřilo, ale nebyly užívány prvoplánově a byly vtipné. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Premisa mě zaujala, ale když jsem ve filmu viděla toho ubožáka, veškerý humor mě přešel. Navíc reakce okolí jsou poněkud přehnané. Chápu, že rodiče rozzuří, když jím outsider sáhne na pohár, bezesporu patříc právě jejich harantovi. Ale nechápu, proč nedat šanci dospělému v soutěži pro děti? Šance jsou vyrovnané. Pak tady máme situaci v roce 2013, kdy se dospělý chlap tahá s dítětem, které není jeho, a nikdo nevolá sociálku či rovnou mravnostní policii. Každopádně později se dozvíme, že Guyův trolling má nějaký důvod, který je však stejně uvalený na hlavu, jako celý hrdina. Celé je to průměrně zábavné, hlavně kvůli té umělé vykonstruovanosti a hrdinovi, u kterého má člověk pocit, jako když se směje postiženému na vozíku nebo ikváčovi. Nejsympatičtější je ten malý Ind. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Scénář byl přítomen v Blacklistu (seznam nejlepších nerealizovaných scénářů) roku 2011. (Hal_Moore)
  • Film je věnován producentovi Jarredu Rodriguezovi, který zemřel v roce 2013 ve věku 26 let. (Terva)

Reklama

Reklama