Reklama

Reklama

Predestination

  • Česko Paradox času (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Predestination vznikl na motivy povídky "Všechny tvé stíny" od Roberta A. Heinleina a vypráví příběh tajného agenta (Ethan Hawke), kterého čeká složitá série cest napříč časem s cílem zajistit pokračování své kariéry vymahače práva. Při plnění posledního úkolu bude muset využít i svého mladšího já, aby dokázal dostihnout zločince, který mu uniká v čase. (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (980)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

I přes pointu prohlédnout relativně brzy, je Predestination atraktivní film. Spierig brothers (snad se z žádného z nich nestane žena:)) rozhodně umí točit filmy, vizuálně nápadité a s netradičním pojetím. Zda výsledné cestování časem a otázka smyšek/paradoxů a diskuze nad "co bylo dřív" je ve výsledku důležitá a dává smysl, je věcí druhou. Tvůrci si dobře pohráli se skladbou příběhu a nastříhání scén do nesprávného pořadí, aby diváka zmátli a mohli mu v závěru předvést ten konec, ke kterému vše spěje. Není to ve stylu Mementa, ale je vidět ta účelovost. Milovníci cestování časem zde rozhodně najdou důvod, nad čím přemýšlet a ostatní si mohou i místo Heinleina přečíst rovnou Stráž času od Poula Andersona, která v podstatě o časových agentech a časové agentuře vypráví v celkem komplexním pojetí. Spoiler: Snad více než samotný časový-příčinný paradox mě zaujalo zpracování tajných organizací (vesmírná agentura, časová kancelář), která v sobě vytváří až americkou reflexi vytváření si vlastních nepřátel pro zdůvodnění vlastní existence... možná i to je předučeno:). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Sám sebe s úctou označuji za výplod časového paradoxu a tak mne celkem zaujala otázka sexu se sebou samým, ze kterého bych se mohl narodit. Až mi PPL konečně doručí plutonium na pohon mého stroje času, tak se pokusím experimentálně dokázat, že bych se při pohledu na sebe patrně nezotpořil, ale do té doby mi musí stačit tohle poměrně zábavné scénáristické cvičení, které se mi však při pohledu z Jupitera jeví jako příliš samoúčelné. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Pustíte si film o cestování v čase a celá první půlka je o transce, která se v baru vykecává barmanovi o tom, jak se stala transkou, aniž by v tom figurovalo jakékoliv cestování v čase. WTF? A pak přijde druhá půlka, kde se ten deficit cestování v čase brutálně dožene a skončí to tak, že by se z toho zavařil mozek i Shyamalanovi s Nolanem. Celé je to přehledně natočené, má to atmosféru a Sarah Snook je skvělá. WTF roku. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Že nám ale Péťa s Míšou dali zabrat, co ?:-) Takové ty hlášky typu : "Cestování v čase může být matoucí" mě tentokrát ze srdce rozesmály, protože v mém případě mám v Predestination docela solidní hokej. Za chvíli zazněla věta : "Věci se dějí ve správném pořadí" , která byla opravdu v dané situaci silně povzbudivá, já vám to kluci věřím a nebudu raději pátrat...... Mně se to natolik líbilo, že si dám asi jednou repete a zkusím to rozlousknout. Myslím, že při větším soustředění a možná s tužkou v ruce to dám. A to zázračné pouzdro bych taky někdy brala, mně stačí oproti těm dvěma jen pár let zpátky:-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poměrně komplikovaná druhá polovina filmu si skoro žádá další zhlédnutí pro úplné a dokonalé pochopení! Ethan Hawke tradičně nezklamal a hraje tak, že je jedním z lákadel tohoto počinu. Velice příjemně pak potěší Sarah Snook, jež se svoji role zhostila nebývale dobře. Příběh sám o sobě je chytlavý a vtáhne do děje, avšak jak jsem již uvedl výše, v druhé polovici se začne natolik zamotávat, že při chvilce nepozornosti si na konci filmu nebudete jisti, zda jste jej pochopili správně. Ať už je to tak či tak, pointa je možná až příliš překombinovaná... to však nechť si posoudí každý divák sám. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (13)

  • Film vznikol na motívy sci-fi poviedky „All You Zombies“ (česky "Vy všichni zombiové") od Roberta A. Heinleina. Tú napísal za jediný deň, 11. júla 1958 a ako prvú ju publikoval v marci 1959 časopis Fantasy and Science Fiction, po tom, čo ju odmietol Playboy. V roku 1980 bola poviedka nominovaná na prestížnu cenu Balrog Award, za krátku beletriu. (Rorschach_SK)
  • Natáčení probíhalo v australském Melbourne. (Terva)
  • V některých scénách cestovaní časem nemá vliv na změnu oblečení, v jiných zase ano. (ČSFD)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Reklama

Reklama