Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silné psychodrama podle námětu Simony Monyové o citovém vydírání, o nebezpečném, až patologickém vztahu mezi mužem a ženou. Trilogii na motivy knih Simony Monyové uzavírá film režiséra Filipa Renče Sebemilenec z dílny Tvůrčí producentské skupiny dramatické tvorby Davida Ziegelbauera. Je v životě opravdu nejhorší zůstat sám? I na to odpoví příběh tragické lásky Libuše (Simona Stašová) a Oty (Jaromír Dulava)... Úspěšné podnikatelce Libuši, která se ocitá na vrcholu zralého věku, nachystají dvě nejlepší kamarádky opravdu nečekané narozeninové překvapení. Díky tomu se osamělá Libuše seznámí s šarmantním „kovbojem" Otou, který vnese do jejího života lásku a radost. Libušino štěstí ale netrvá dlouho a její euforický pocit z nového životního startu vystřídají stres a utrpení. V tomto krásně i zle mrazivém vyprávění odrážejí autoři scénáře život spisovatelky Simony Monyové, jejíž stejnojmenná literární předloha se stala inspirací pro vznik tohoto filmu... (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Tísnivý námět domácího násilí v takřka modelové situaci, navíc když si člověk uvědomí, že příběh má odraz v životním osudu autorky námětu. Těžko tedy kritizovat autory filmu, že dvě hlavní postavy jsou vyhraněny do extrémních podob až karikatur. Naprosto neschopný chlap a naivní dobračka. V životě bývají věci komplikovanější, podstatou je zřejmě nutnost rozeznat hranici, kdy se případná partnerská krize dostane na špatnou kolej. Sama Monyová asi byla daleko více komplikovanou osobností, čtenářky ji milovaly a skupovaly její knihy po tisících výtisků, ale přesto dlouhodobě žila ve vztahu poznamenaném domácím násilím. Život poznamenaný krutým hnutím osudu. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Jo. Měla jsem sebevědomou padesátiletou tetu. Moderně se líčila, oblékala, živila se jako středoškolská učitelka, sportovala, žila. Na netu si našla "kovboje Otu".......po pár letech soužití je z tety zakřiknutá, vyřízená, roztřesená chuderka, šedé nestříhané vlasy, oblečení snad z popelnice, bez práce - protože do ní nesmí, nesmí vlastně z domu krom času na nákup, k vnoučatům nesmí, do společnosti nesmí.....a to vidíme jen povrch ledovce..........kdybychom chtěli pomoci, ona nechce, před policií vše zatluče - peklo by bylo ještě větší.......takže ať byl film natočen pro někoho populisticky, jak tu čtu, a povrchně, mě z něho mrazilo. Drsná realita je v něm natočena velmi, velmi přesvědčivě. Tyhle psycha Renč umí, i když je občas teatrální, ale život sám je ve svých temných a vyhrocených situacích kolikrát ještě teatrálnější. A oba hlavní představitelé byli k pláči přesvědčiví. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Slušné dráma o uvědomělé ženě, která zcela nepochopitelně upadne do spárů dacana využívající naivity a zamilovanosti ženy po přechodu. Dílo je samozřejmě umocněno tím, že sama autorka námětu trpěla pod tyranským manželem a nakonec zemřela na následky jeho týrání. Překvapí odvážná erotická scéna postarší Stašové s klasicky nesnesitelným Dulavou (myšleno jeho postavou, jinak herec je to výborný). ()

AlDelon 

všechny recenze uživatele

Jak se zcela výstižně píše v obsahu: silné (a já bych dodal perfektní a zcela reálné) psychodrama. Jaromír Dulava je absolutně nenahraditelný. Ten ledový a vražedný Ota je opravdu velice přesvědčivý a není snad na světě herec, který by mohl Otu zakhle ztvárnit. Není mi moc jasné jak může mít takový film tak malé procenta. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Možná kdyby to bylo jinak zpracované, tak mě to zaujme víc, ale ne takto. Takto to vyznělo hrozně zkratkovitě a naivně. Nemůžu soudit, jak moc se drží film předlohy. Knihu jsem nečetla, takže bohužel. A vůbec nechci nijak bagatelizovat týrání žen. Ono je mnohdy prostě těžké si přiznat, že chlap, kterého milujete není tím nejlepším pro Vás. To ale v tomhle filmu bylo vykresleno v jiné rovině, jaksi to bylo znehodnoceno. A ač byli herci opravdu fajn, však se jedná o naši českou hereckou klasu, že jo. Tak ani tak na mě film nepůsobil hodnotně. Navíc režisérem je opravdu Renč? Tomu se mi nechce věřit. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Na bicí v kapele na parníku hraje Erik Netušil, bubeník kapely Superego Kid, hrající kapela je však Combo. (ČSFD)
  • Simona Stašová si z festivalu nezávislého filmu v sanfranciském Tiburonu přivezla cenu Zlatý kotouč za hlavní ženskou roli. (Cucina_Rc)
  • Film byl představen na 13. ročníku filmového festivalu v americkém městě Tiburon. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama