Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silné psychodrama podle námětu Simony Monyové o citovém vydírání, o nebezpečném, až patologickém vztahu mezi mužem a ženou. Trilogii na motivy knih Simony Monyové uzavírá film režiséra Filipa Renče Sebemilenec z dílny Tvůrčí producentské skupiny dramatické tvorby Davida Ziegelbauera. Je v životě opravdu nejhorší zůstat sám? I na to odpoví příběh tragické lásky Libuše (Simona Stašová) a Oty (Jaromír Dulava)... Úspěšné podnikatelce Libuši, která se ocitá na vrcholu zralého věku, nachystají dvě nejlepší kamarádky opravdu nečekané narozeninové překvapení. Díky tomu se osamělá Libuše seznámí s šarmantním „kovbojem" Otou, který vnese do jejího života lásku a radost. Libušino štěstí ale netrvá dlouho a její euforický pocit z nového životního startu vystřídají stres a utrpení. V tomto krásně i zle mrazivém vyprávění odrážejí autoři scénáře život spisovatelky Simony Monyové, jejíž stejnojmenná literární předloha se stala inspirací pro vznik tohoto filmu... (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

venison 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace "Tchýně a uzený" se mi líbila příběhově o dost víc.. Tohle končilo moc otevřeně.. Bez ironického vtipu nebo happy-endu.. Nesedly mi ani závěrečné !představy".. Rukopis Renče se nezapře :-) Nejvíc boduje samozřejmě Stašová, která nám nejednou předvedla, jak se mávnutím proutku dokáže přeměnit ze šmrnc sebevědomé baby na nervní trosku.. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Ano, je to příliš, příliš vyhrocené, ovšem ze zfilmovaných knih Simony Monyové zatím nejlepší počin. Možná, je to tou Renčovou režií. Ale hlavně mistrovským herectvím Stašové a Dulavy. Za svůj tragický osud si autorka předlohy tento TV film určitě zaslouží, bohužel Im Memoriam. Je mi jí moc líto. Dobrá Bartákova hudba, stává se lepší, než jeho otec, i když jsem tam zaslechl nějaké typické Hapkovy harmonie. Velmi silný, i když příliš vykonstruovaný film... ()

Reklama

allegria 

všechny recenze uživatele

Chápu, že s námětem od Monyové se toho mnoho udělat nedá, ale nemůžu při hodnocení filmu brát ohled na její nešťastný osud... Celkové zpracování na mě působí jako amatérský bulvární propadák. Ostatně věnování její památce v závěru filmu mi připadá jako krajně nevkusné citové vydírání, jako podpásovka na diváka. Možná - když už - by bylo vhodnější zveřejnit raději číslo na linku první pomoci pro týrané ženy. Jednu * dávám Simoně Stašové, protože jen kvůli ní jsem to nehodila do odpadu, i když i ona se mi zdála v této roli poněkud "ochotnicky přehrávající". (Už jen ten slovník: ženy po padesátce se oslovují "babizny", dávají si "gáblík"... brrrr) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď šesťdesiatnička Stašová vyriekne pred kamarátkami: "Nedala som mu", tak to človek premýšľa, či si vážne máme myslieť, že ten chlap mal smolu, alebo skôr ide o jasný dôvod na otváranie šampanského. Skutočne, v tom veku, už by mala dávať radšej len lístky od kabáta v divadelnej šatni. Filip Renč išiel však ďalej a presvedčil túto pani, aby svoje kypré faldy ukazovala aj v tom čo najviac možnom nahom stave a tak si na svoje príde aj degustátor kŕčových žíl, modrín a  zošúverenej kože. Toľko tá estetická stránka. Po príbehovej stránke film neprináša vôbec nič nové, od začiatku do konca je jasné, kto je zmrd, kto je obeť a že to nemôže dopadnúť dobre. Tu fakt originálny nápad chýbal. ()

Ydrosten

všechny recenze uživatele

Nikdy nepochopím, proč si někdo něco takového nechá líbyt. Když můj ( nevlastní ) otec dal mojí mámě pár facek, protože se domníval že jej podvádí, vykopal jsem ho ze dveří takovým způsobem, že se ještě 2 měsíce bál vrátit se pro svoje věci. Máma mi řekla že to bylo porvé za celou dobu ( cca 4 roky ) co byly spolu co na ni šáhnul. Nikdy jsem jí to moc nevěřil. Bůh ví jak by to pokračovalo, kdybych tenkrát neseděl v kuchyni ( kde mě nemohl zahlédnout když přišel z hospody ) a kdybych tam tenkrát nebyl na návštěvě. Co říci k filmu : ano jsou lidé kteří se pořád budou nechávat tlouct, ponižovat, a zneužívat, protože jsou prostě zamilovaní ( a v tom případě i hloupí ) a nebo se bojí říci DOST !! Bohužel, pokud ONI sami nedají impuls pro svoji záchranu, nedá se s tím nic dělat. Film hodnotit nebudu, protože bych musel dát odpad a nebo 5 hvězd ( ne za herce, ale za látku ) protože tohle je opravdu na zamyšlení se sám ( sama ) nad sebou - opravdu je ten můj partner tak vyjímečný že si tohle nechám líbyt ? BEZ hodnocení. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Věnováno Simoně Monyové, autorce námětu tohoto filmu, která byla sama obětí mnohaletého fyzického a psychického týrání vlastním manželem. (Zlatohlávek)
  • Simona Stašová si z festivalu nezávislého filmu v sanfranciském Tiburonu přivezla cenu Zlatý kotouč za hlavní ženskou roli. (Cucina_Rc)
  • Film byl představen na 13. ročníku filmového festivalu v americkém městě Tiburon. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama