Reklama

Reklama

Jako malý kluk byl Louis pěkný sígr, jeho výhodou bylo, že před následky svých činů dokázal skoro vždycky utéct. Toho si všiml jeho starší bratr Pete, kterého napadlo, že by běžecký talent mohl využít na závodní dráze. Dotáhl to až do amerického olympijského týmu na hry v Berlíně v roce 1936, kde mimo jiných ohromil i Hitlera. O pár let později ohromoval jeho spojence jako člen posádky amerického bombardéru operujícího v jižním Pacifiku. Když během jedné záchranné operace jeho stroj spadl do oceánu, byl Louis jedním ze tří členů posádky, kteří havárii přežili. Víc než měsíc strávil v záchranném člunu, než ho zachránila kolem plující loď. Bohužel, ta loď byla japonská. Zamperini se ocitl v zajateckém táboře, který připomínal peklo na zemi. Už tak těžké podmínky k životu se Louisovi ještě zhoršily, když se jeho věznitelé dozvěděli, že je to slavný sportovec. Chtěli ho zničit, chtěli ho zlomit. Jenže on byl prostě nezlomný. (Cinemart)

(více)

Videa (44)

Trailer 1

Recenze (479)

pepo 

všechny recenze uživatele

Dobrý film ale bohužiaľ opäť raz premárnený potenciál. Ron Howard alebo Edward Zwick by z toho urobili pecku. Angelina sa namiesto toho aby Nezlomného natočila moderne, strhujúco a diváka emočne rozmetala ubieha k najväčším klasikom a snaží sa kopírovať oldschool legendy. Tá snaha natočiť veľký, dôležitý,ľudský a pritom nesentimentálny film je zjavná z každého záberu. Ale bohužiaľ na to zatiaľ nemá. V spoločnosti ambícií Hartovej vojny alebo Temného úsvitu by bolo Nezlomnému lepšie než pri smutnom sa ohliadaní za Mostom cez rieku Kwai, Stalagom 17 alebo Ríšou slnka. 7/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mně probudil jen bytostnou lenost a pocit, že pokud bych někdy chtěl vidět americkou verzi Příběhu obyčejného člověka (s jiným žebříčkem hodnot a důrazem na individuální fyzickou odolnost), musel bych si pustit právě Unbroken. V jádru snesitelný řetěz snaživě odkoukaných a celkem zručně zrealizovaných scén, v nichž de facto nezáleží na pořadí, kauzalitě (člověka třeba vůbec nezajímá, proč se Hedlund ve vložené scéně náhle rozpláče) a už vůbec ne na psychologii. Neobratně vložené flashbacky jsou postaveny na proklamacích, které by mohly zaznít i v libovolné pixarovce, následné dialogy tak trochu vypadají, jako by padaly z random generátoru hlášek z válečných filmů. Coeni to malinko píšou jako materiál pro začátečníky, lekce Točíme o hrdinech. 90 minut utrpení čím dál tím víc připomíná soft exploataci (můžeme soucítit s postavou, která je jen nosičem na hadry a makeup?), na konci ambiciózně korunovanou snahou o jakýsi kristovský mýtus, nebo co ta epizoda s trámem vlastně znamená. Who bloody cares? Angelina je poučená, jako protekční dítko má k ruce elitní crew, takže Nezlomný se hýbe a vypadá hezky (místy díky Deakinsově kameře až nemístně hezky a estétsky). Je to trochu dinosauří pocta staré škole válečného filmu bez schopnosti cokoli zásadního pochopit a přinést. Válečný screensaver. Mattyho srovnání s McQueenem je zcela na místě. Ostatně, vlastně bych mohl jenom symbolicky podepsat celé jeho hodnocení. [50%] ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Ještě zhruba po čtvrthoďce jsem si říkal, že to není zlý, ale to jsem se rouhal jako muslim před řeznictvím. Pak to začalo houstnout a houstnout a jediné, co chybělo k tomu, aby se z toho stala totál sračka, byla zazpívaná USA hymna s rukou na koze. Amíci asi budou trestat Japonsko, jiný smysl v tom nevidím ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Louie Zamperini sa stal v Amerike symbolom obrovskej národnej sily, ktorá ho postavila na piedestál hrdinov. Heroický príbeh syna talianskych migrantov nedal spávať spisovateľke Laure Hillenbrand a neskôr ani herečke, režisérke a hollywoodskej sexbombe Angeline Jolie. Akokoľvek vyznieva príbeh pateticky, jeho pravdivosť nepustí. Angelina Jolie však opomenula viaceré fakty a najmä obdobie dospievania pre účely zbytočného sentimentu prikrášlili. V skutočnosti bol Louie Zamperini ako tínedžer zlodej a bitkár a nie len nepochopený nezbedník čeliaci krivdám. Ale to by neboli amíci, keby neurobili aj z teroristu národného hrdinu. Za scenárom stoja autorsky spoľahliví, Oscaroví bratia Coenovci, tento príbeh však nepatrí medzi špičku ich tvorby. Príliš súcitu a úcty k príbehu im šliapalo na brzdu a pod tlakom rešpektu uviazla i Angelina. Psychologizácia postáv pláva na povrchu a ponára sa len občas a zľahka. Tri nominácie na Oscara (kamera, strih zvuku, mix zvuku) už snímke zabezpečili pozornosť, sympatie zaručí intenzita príbehu, záverečné autentické momenty dojmú. A hlavne sa na to proste dobre díva. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Na počátku přišla Angelina do studia Universal, kde bylo pusto a prázdno. I řekla Angelina: "Buďte scenáristé!" A přišli bratři Coenové, režiséři a scenáristé Big Lebowskiho, Týhle země, co není pro starý a Bartona Finka. Bylo to dobré. I řekla Angelina: "Buď kameraman!" Zjevil se Roger Deakins, kameraman Farga, Zabití Jesseho Jamese a Skyfallu. A bylo to dokonce moc, moc dobré. I řekla Angelina: "Učiňme člověka, který to pak sestříhá!" Ihned dorazil William Goldenberg, co stříhal Nelítostný souboj, Gone Baby Gone i Argo. I řekla Angelina: "Nechť k tomu všemu hraje hudba!" A skládat začal Alexandre Desplat, co skládal pro Královu řeč, Královnu i Strom života. Znělo to krásně! Angelina se na všechny podívala a viděla, že je to krásné. Tak se zvedla k odchodu. "Ale Angie, teď přece začínáme. Chceme slyšet vizi. Seš režisérka!" odvážil se pípnout Deakins. Angie už ale byla v tahu. Zvenku zamčeného ateliéru 7 se jen ozvalo: "Běda, jestli to nebude hotový do devíti měsíců!" Bylo. Po devíti měsících se na premiéře Unbroken samozřejmě všichni objímali. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (29)

  • Natáčení probíhalo ve městech Werris Creek, Sydney, Camden, Gold Coast, Kakadu Island, Ultimo, Moreton Bay, Blacktown a v Národním parku Fort Lytton v Austrálii. Filmovalo se od 21. října 2013. (willy1)
  • Režisérka Angelina Jolie a skutočný Louis Zamperini žili údajne celkom náhodou veľmi blízko seba v rovnakej štvrti Los Angeles. (Arsenal83)
  • Předobraz hlavní postavy Louis S. Zamperini se objevil ve slavném filmu Sedmá kavalérie (1941) v hlavní roli s Errolem Flynnem. Jeho role byla ale maličká, takže se ani neobjevil v závěrečných titulkách. Právě když absolvoval natáčení, přišel mu povolávací rozkaz do armády. (Tristan Rafael)

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Pitt a Jolie u moře

Pitt a Jolie u moře

19.07.2014

Angelina Jolie zahájila svoji režisérskou kariéru před třemi lety dramatem V zemi krve a medu. Na začátku příštího roku uvidíme její válečný životopis Nezlomný, studio Universal už nicméně stihlo… (více)

Reklama

Reklama