Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (194)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

R. Crowe by už měl přestat hrát tyhle útrpný role, kde má celou dobu výraz, jako by se za chvilku měl rozbrečet. Když se podíváte na plakát, tak přesně takhle se bude tvářit od začátku až do konce. Ten film je neskutečně pomalej a nezáživnej, nenašel jsem na něm ani nějakou silnou emoční stránku (ztráta synů > naděje, putování), tohle se prostě nepovedlo. A že se Russell zamiluje do pěkné Olgy, tak to je jasný už při jejich prvním setkání. Bez milenecké linie by to vlastně ani nešlo. Gladiátor je jenom jeden a není třeba se snažit hledat náplň v podobných vodách (určitá paralela by se tam najít dala - ztráta, naděje, boj až do konce, rodina). ()

Indy 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe je jeden z mojich najobľúbenejších hercov, takže som si jeho režijný debut nemohol nechať ujsť. Ale úprimne, po skončení filmu zavládli tak trochu rozpaky. Water Diviner má až príliš "televízny" look a vidno, že by potreboval štedrejší rozpočet a Andrew Lesnie (kameraman Pána prsteňov) sa neviem prečo moc nevyznamenal. Príbeh ako taký je pekný a určite stojí za celovečerný film, ale jeho scenár je plný klišé a pôsobí, zase je tu ten prívlastok, príliš "televízne", čiže ako tuctový scenár do televízneho filmu napr. pre taký Hallmark. Čo Russel Crowe neutiahol ako režisér, to samozrejme dobieha ako herec a najmä vďaka jeho star power prižmúrim oko a dám mu tú tretiu *. 6/10 ()

Reklama

RickDeckard 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Russel Crowe si stoupl poprvé v životě za kameru (ale pro jistotu zůstal i před ní) a naservíroval nám komorní příběh australského farmáře, který se vydá hledat ostatky synů padlých v 1. světové válce až do daleké Osmanské říše. A já musím říct, že jsem spokojeně v kině mručel, jak pěkný debutový film se mu povedlo natočit. Předně je třeba zdůraznit, že navzdory okázalé výpravě je děj plně soustředený na cestu otce a jeho pátrání po ztracených synech a fascinující prostředí střetu britského imperialismu a tureckého nacionalismu v poválečných letech vedoucí k zániku Osmanské říše za všech okolností zůstává jen neokoukanou kulisou. Crowe kromě protiválečného poselství nepřidává žádný komentář, dokonce ani vysvětlivky k okolnímu dění, tudíž pokud je pro vás tato etapa dějin velkou neznámou, budete se patrně minimálně zpočátku trochu ztrácet v motivacích ostatních postav. To ovšem není kritika, protože stejně ztracený se cítí i hlavní hrdina – obyčejný venkovan, kterého čeká velké vystřízlivění z jednoduchého náhledu na svět rozděleného na ty hodné a zlé, kde existuje jediná pravda, za kterou je třeba bojovat. Musím vyzdvihnout i technickou stránku filmu. Ačkoliv jsou kamera i střih poměrně intimní, až úsporné a nesnaží se působit prvoplánově okázale, přesto plní svou úlohu a dotváří přesvědčivou atmosféru, které pomáhají i reálné lokace a neokoukaní turečtí herci. Celkově jsem měl tísnivý pocit realismu – u flashbacků ze zákopové války jsem si říkal, že takhle nějak to tam asi opravdu vypadalo. Navíc v Cestě naděje (mimochodem angličtináři si užijí symbolickou vícevýznamovost originálního názvu) i všichni velice pěkně hrají, kromě tradičně spolehlivého Crowa dokonce i Olga Kurylenko, a vlastně i ten na první poslech podivný hudební mix se k té atmosféře multikulturního střetu nečekaně hodí. Abych se ale jen nerozplýval, pár začátečnickým neduhům se přeci jen Crowe nevyhnul. Zejména prostřední část filmu s pobytem v Istanbulu až nepříjemně ztratí tempo a některé vedlejší příběhové linie vyšumí zcela do ztracena (prosba o nalezení otce). Nicméně pořád je výsledek o dost lepší než většina produkce řady zavedených režisérských harcovníků. A z nedávné doby si nepamatuju příliš filmů, které by mne donutily dohledat si na wikipedii historické souvislosti a zároveň moji drahou polovičku uronit slzu. Takže tady máš 80% a doufám, že jsi na té režisérské sesli neseděl naposledy, chlape! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je tam vojna, romantika, hľadanie stratených synov, bojové scény, exotika blízkeho východu, krásna Oľga....čo chcieť viac? Už iba lepší scenár a lepšiu ako priemernú réžiu. Škoda, že Russell nezavolal svojmu kamošovi Ridleymu. Ten by si asi lepšie poradil s niektorými problematickejšími scénami a celkovo by to vyzeralo "veľkofilmovejšie" a adekvátnejšie látke. Cesta mi pripadala, akoby mala pôvodne o minimálne pol hodinu viac, ale producent rozhodol inak. Viď záverečné o tri týždne neskôr....No a konečne mi došlo, že Russell je dvojníkom Jiřího Langmajera. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Tento režisérský kousek Russell Crowe mě nějak dvakrát neoslovil a to především pomalým tempem.Co se příběhu týče tak je to o tom,že Joshua Connor v podání Russella má tři syny ve válce Austrálie proti Turecku a všichni tam přijdou o život a když si jejich matka a zároveň manželka Joshuy vezme život,protože nedokáže být bez synu tak se Joshua vydá splnit manželčino přání o tom,že kluci mají být pohřbeni doma.Vše nakonec bude trochu jinak.Myslím,že pro Russella se jedná o důležité téma,ale pro široké publikum to asi nebude.Za mě celkově 50 % a tři hvězdy. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • V rušnom meste Istanbul bol tento film údajne prvým medzinárodným filmom, ktorý kedy dostal povolenie na nakrúcanie v úchvatnej Modrej mešite. Povolenie od ministra kultúry a imáma Modrej mešity však neprišlo bez určitých obmedzení. Russell Crowe vysvetlil: "Nemohli sme na miesto nahnať žiadne kamióny, všetko sme museli priniesť. Museli sme tiež nakrúcať v presne určených časoch a nezanechať za sebou ani tieň, a to všetko malo vplyv na to, čo sme mohli robiť. Ale bol to veľmi špeciálny deň. Krása toho miesta je ohromujúca. Použil som Modrú mešitu ako okno do duchovnej stránky Joshuu." (Arsenal83)
  • Russel Crowe priznal, že k svojej role vlastné rodinné prepojenie: "Pravdepodobne to pre mňa znamenalo viac ako pre niekoho iného, pretože som videl, ako to robí môj vlastný otec. Mal tú zručnosť (hľadania vody), takže keď som čítal scenár, bola to pre mňa osobná vec. Súčasťou toho je aj topografia krajiny a hľadanie známok pohybu vody, kde mohol dážď presakovať puklinami v zemi a potom sa zhromažďovať vo vodonosných vrstvách pod povrchom.“ (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama