Reklama

Reklama

Deník Dity P.

(pořad)
  • Slovensko Denník Dity P.
Publicistický
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Kulinářská expertka, kuchařka, šéfredaktorka a autorka populární kuchařky "Deník Dity P." se představuje ve své nové kuchařské show. Spolu s režisérem Davidem Ondříčkem převedli na televizní obrazovku recepty z Ditiny oblíbené kuchařky, která se již dočkala dalšího dotisku. V každém dílu Dita P. uvaří tři recepty a zasadí je do svého skutečného příběhu. Každý díl má příběh, celá série tvoří také příběh. Nezvyklý formát překračuje klasickou cooking show, když používá jazyk dokumentárního filmu... Dita jako průvodce pořadem Deník Dity P. prozrazuje své oblíbené recepty, kulinářské finty i filigránské fígle, zděděné po babičce. Dita totiž zbožňuje vaření a je zamilovaná do jídla. Tak jako si někdo píše deník, Dita si zapisuje recepty. A do jídla, kromě soli a koření, přidává lásku. Věříme, že stejně jako ji našli čtenáři její kuchařky, objeví ji i televizní diváci. Protože jídlo je láska. A jak říká Dita: „Mám se ráda – tak se najím. Mám vás ráda – tak vám uvařím!" Ditino motto „vařím s láskou" není formalita. Dobře ví, jak i obyčejné jídlo dokáže mluvit za ni, jak přivede rodinu, přátele, lásky k jednomu stolu a může se u toho klidně i mlčet. Její lásku ochutnají totiž přímo z talíře... Názvy jednotlivých dílů – Po babičce, Zavařování, Moje dorty, Vyprošťováky, Piknik, Sourozenecká party – prozrazují, že Dita vaří pro svoji rodinu, pro své nejbližší. Natáčelo se ve skutečných kuchyních Dity P., minimalistické městské a útulně venkovské, na chalupě. Nekašírované, vkusné a reálné prostředí dodává receptům neopakovatelnou atmosféru.
Deník Dity P. se „vařečkovým pořadům" vymyká především náladou, estetikou a filmovostí. Nespokojuje se s kultivovaně natočenými recepty a makrodetaily krájené cibule, diváka oslovuje vizualitou a útočí na všechny jeho smysly. A přitom zbývá místo i pro nezlomyslnou nadsázku a vtip. Deník Dity P. umožní zažít televizním divákům stejné štěstí a radost z vaření a stolování, jaké zažívá Dita. Vkus a jednoduchost umocňuje Ditin neopakovatelný způsob moderace... Pro dosažení kultivovaného filmového obrazu je Deník Dity P. natočen ve formátu HD na kameru osazenou filmovými skly, za použití steadicamu, kamerového jeřábu a filmových světel. Tvůrčí štáb režiséra Davida Ondříčka, s kameramanem Janem Šusterem, scenáristkou Marcelou Pecháčkovou a průvodkyní pořadem Ditou Pecháčkovou dokazuje, že moderní pořad o vaření může spojovat vizuální atraktivitu s originalitou a láskou. Vařilo se, peklo a natáčelo při východu i západu slunce, v jarním dešti, pod hvězdnou oblohou. Výsledný formát, vymykající se v České republice dosud uváděným pořadům o vaření, zachycuje intimní a osobní atmosféru přípravy jídel. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

pokoutnice 

všechny recenze uživatele

Zvyšuju z odpadu na dvě hvězdičky, protože některé recepty jsou dobré a funkční. Ale ten pořad je hrozný a projev jeho hlavní představitelky rovněž. Kromě emotivního dortu zazněly památné věty také u receptu na králíka. Jako třeba že čím míň králíků budou lidi jíst, tím míň jich bude muset zemřít. Opravdu myšlenka hodná tesání do kamene. Nebo "moje babička dávala grilovací koření skoro do všeho". Ještě že ne vegetu. Myslela jsem, že moderní gastronomie se ubírá krapet jiným směrem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Strašné. Polotučná, přibarvená (možná i aromatizovaná) Dita P. s naprosto nepříjemným hlasem ukazuje v několika dílech jak vaří a přitom diváka mučí svými názory, vzpomínkami na dětství u babičky a tak podobně... Jako znělku si tvůrci zvolili Rise and Shine od Cardigans, kteří by tímto měli tvůrce zažalovat za poškození dobrého jména skupiny. Tu hvězdu dávám jen proto, že na pár jídel jsem dostal chuť. Jeden knedlík. * ()

Reklama

prkalil 

všechny recenze uživatele

To je zvláštní, jak vidím někde více odpadů a pohrdlivých (kupodivu nejen mužských) komentářů, hned mě to inspiruje k trucakci. Navíc, když jsem včera zcela náhodou zahlédla kousek karlovarského knedlíku a šunkofleků, málem jsem dostala chuť si je taky uvařit. ... Ale teď seriózně a bez jakékoli ironie - Dita je borec. Její hlášky ji už u mě pasovaly na komika roku, vaří nepřeplácané dobroty bez ohledu na zdravotní policisty a je nenapodobitelně svá. Jak čtu zdejší komentáře, na její mimikry jednošší ženy v domácnosti jí skočili skoro všichni. No, já v prvních minutách taky, to přiznám. Ale prohlédla jsem. A musím složit hold též panu režisérovi - kamera zabírá vždy to, co zrovna chci vidět, nestává se mi, tak jako v mnoha jiných kuchařských pořadech, že na obrazovce je kecající kebule ve chvíli, kdy se na válu nebo v kastrolu děje něco zajímavého. Pročež kolezi - odhoďte předsudky a Ditu s jejím vařením si taky užijte. Ono je totiž - vytuněný! ()

lingering 

všechny recenze uživatele

některé reakce z diskuze o Ditě P. na mém FB: "viděl jsem 3 díly, bylo to nejvíc", "polovičku můj maniakální smích zprvu zaskočil, pak jen hluboce znepokojoval" a nejlepší "Němcová moderní doby kombinovaná s metafyzickým rozbitím Západního pojetí linearity času - už nebude symbolem Uroboros, ale Ditina kuchyň" ()

Jamón 

všechny recenze uživatele

Péct chleba je stejně přirozené jako třeba dýchat! ____________________ Uzená makrela byla vždycky moje strašně oblíbený jídlo. Obzvlášť když sem byla malá. Já sem vžycky přišla ze školý, nakoupila sem si cestou tu makrelu, a pak sem ji jedla s hořticí. Tenkrát ještě plnotučnou, protože dyžonskou sem neznala. A pak sem... mi stala taková příhoda, a to zas neni tak dlouho, nakupovala sem na náměstí v Domažlicích a kupovala sem si právě makrelu, a přišla ke mně jedna pani a řikala: já vam musím říct takovou věc, vy si kupujete tu makrelu a já sem se teď naučila takovou úžasnou pomazánku, a teď mi ji začala popisovat a mě nikdy nenapadlo, že by se z makrely dala udělat pomazánka a tak sem to vyzkoušela a fakt byla naprosto úžasná a vod tý doby ji dělám pořád. A teď ji udělám tady i s váma. _____ Takže teď začne ten fakt zábavnej moment - vobíračka, jó._____ Na o jestliže du na ryby, tak je jasný, že bez rybí pomazánky prostě jít nemužu. __________ Tak tohle sou ty pstroužci, ty já teda obvykle je dělam tak, že je jenom poprášim moukou, pak je osmahnu na pánvi a dám je na chvilku péct. Ale protože tyhlé... se tak krásně smějou a sou takový nádherný duhový, tak sem se rozhodla, že jim udělam takovej vymazlenějši recept. A nejdřív eště pred tim... jim udělám vobrovskou pohodu. Takle je trošku posypu solí... a udělam jim takovej píling jako. Krásně z nich takhle setřu... všechen ten sliz. Tak a teď je teď je vomeju, budou mít takovou jako lázeň... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama