Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (258)

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Švadlenka Madlenka zpívá písničku uplakanou, nad šicím strojem se kývá a slzy jí zvolna kanou…„ to ani náhodou.. berušky. Tahle Švadlena je živelná a prudce chytlavá! Následuje bratříček spoiler!! Tilly Dunnage se vrátila, aby… rozvířila stojaté vody, módně ošatila pár namyšlených (čti hloupých a to se držím!!) fiflen z Mrskačské Lhoty, kdesi mezi rozmanitou australskou havětí. Vygruntovala chalupu i život, hodila do latě matku, zamilovala se.. vzpomněla si... a bez mrknutí oka rozcupovala své nesmazatelné stigma.. ale hlavně, nakopala všem zadky do úhledných geometrických tvarů. A odešla hrdě středem z doutnající minulostí za zády. „Prokletí je jen v Tvé hlavě – lidská zloba je skutečná.“ ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Převelice poučné pojednání o všech aspektech prokletí ... obzvláště pokud vezmu v úvahu, že život není žádná procházka růžovým sadem. Maličko absurdní drama, které se zhlédlo ve westernu. Navrhlo elegantní střih, sladilo vhodné barvy, zvolilo kvalitní materiál, zakoupilo originální doplňky a své dílo korunovalo precizním vypracováním a stylovou prezentací. Věrným průvodcem je mu jakýsi podprahový, správně cynický humor - nenápadný společník, který nikdy nespatřil denní světlo, neboť jeho domovem je spletitá síť temných chodeb v podzemí, osídlená přičinlivým národem potkanů a občas proťatá nevábnou odpadní stokou. Výsledek je po všech stránkách interesantní, třebaže výše zmiňovaný sad s přívlastkem růžový dávno lehl popelem. ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Ty absurdní momenty (jako když návštěvnice přijede do vesničky a uvidí tam všechny ženy v nejluxusnějších modelech) v úvodu jsou parádní, vztah mezi Hemsworthem a Winsletovou (kdyby to člověk nevěděl, ani by neřekl, že je mezi nimi 15 let věkový rozdíl) taky ujde, ale ta závěrečná třetina je prostě špatná - ne vinou filmařů, ale kvůli předloze, která se zřejmě za každou cenu chtěla vydat jednodušší cestou patetičnosti a kýče. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Kate Winslet je skvostná jako vždy a navíc Hugo Weaving si svoji roli poněkud ulítlého policajta až rozkošnicky užívá, ale... film jakoby si sám se sebou nevěděl rady. Chvíli je komedie, chvíli vztahové drama, proběhne tu i thrillerová chvíle, zkrátka jde o neskutečně rozháraný film, což mi v tomto případě bylo skutečně líto. Rád bych dal o hvězdičku víc, mimo jiné i proto, že srdéčko kostyméra doslova plesá nad úžasnými výtvory, ale bohužel, nejde to... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Směsice filmových žánrů vytváří příběh, ve kterém jsem se na počátku nemohla zorientovat. Až v druhé polovině mne snímek zaujal a vtáhl do děje. Cením si drsné atmosféry venkovského prostředí, hudby, výpravy, kostýmů i různých módních kreací a v neposlední řadě i hereckých výkonů Kate Winslet jako Tilly. Bylo to zajímavé, nebyla to ztráta času, ale pochybuji, že se k tomuto filmu ještě někdy vrátím. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Kate Winslet se během natáčení naučila šít. Poté pomáhala Margot Wilson při vytváření kostýmů pro její postavu. Wilson byla najata výhradně pro šití oblečení pro Winslet. (BMW12)

Reklama

Reklama