Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (313)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zahozená šance! Výborná výprava, dokreslovaná Bratislava působila roztomile starosvětsky, scénář, který se nebál být jiný, ale natočili jen paskvil. Jakoby si dramaturg vzal dovolenou, přijel až na premiéru a pak mu už nezbývalo jen rvát si vlasy. V odlehčeném snímku přece nemají co dělat drastické záběry na upálené tělo, staženou kůži nebo nechutně ukázanou patologovu nekrofilii. Rasistické rádoby vtipy už byly doslova hnusné. Neukočírovali to. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

WILSONOV bol dobrý nápad. Náklady na štýlovú výpravu a triky neboli malé a dal sa čakať malý zázrak, ktorý by bol mixom Zemanových trikových filmov a bláznivých komédií Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka. Lenže, to by sme museli žiť v inej dobe. Dobe, keď humor ešte nebol z rodu trápnych a herci zanechávali za sebou otlačok v podobe nesmrteľných hereckých výkonov. Čo už, na podobné zlúčeniny tu máme aspoň ostatok sveta. ()

Reklama

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ježiš ti Slováci, nevtipní Slováci! V tomto případě i Češi. Není nad to zahrát si trapné postavy v trapné komedii. Přál jsem si, abych se mohl smát, ale mé přání nebylo vyslyšeno. Hlášky se nekonaly a kombinace hororu a staré doby... no doufám, že to neměla být variace na detektiva Nicka Cartera z Adély ještě nevečeřela. Ten děj byl opravdu hlavou kroutící a Šajndele? Co je to za jméno? A ta Pauhofová, ona je taky snad všude a přitom neumí pořádně mluvit a má velké zuby, prostě není vůbec hezká, i když nám ji pořád cpou jako prototyp slovenské krásy nebo co... Holt někdo si asi myslel, že to bude originální a vtipnej nápad, ale ona už ta základní myšlenka o připojení k Americe je dementní... stejně jako jakákoliv jiná myšlenka v tomto filmu. Je mi z toho smutno. Taková zbytečnost... ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Na iDnesu se dá přečíst (od koho jinýho než od Spáčilový) recenze s titulkem, že "Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál". Ne, prohrála Spáčilová - že si udělala jméno na prvoplánově zdrbávacích komentářích téměř čehokoli, to neni nic novýho a proto mě ani tadyta recenze neodradila, ale co mě překvapuje, to jsou ty hodnocení tady - rozhodovat se jen podle nich, tak na Wilsonov nikdy nejdu a to by byla chyba. Připadá mi, že to je jeden z těch českejch filmů, který jsou sice víc než slušný, veřejnost je ale v nějaký davový psychóze nesmyslně a neopodstatněně odsoudí. Rozumim tomu, že to někomu třeba nemusí někomu úplně stoprocentně sednout, objektivně špatnej ten film ale prostě neni, ať si místní davy řikaj, co chtěj. Tak je to u spousty filmů - můžu uznávat a vidět kvalitu i tam, kde to neni moje parketa. Ten film mi svym způsobem připomíná Mazanýho Filipa nebo Choking hazard, je to něco mezi parodií, groteskou, satirou, komedií, detektivkou a kdoví čim ještě. Je to přehnaný, ale s nadsázkou - přiznaně a záměrně (např. náhlý změny počasí podle aktuální scény, automobilová honička na konci...); je to trochu dada, občas absurdní... Asi to někdo nemusí jako záměr pochopit a pak chápu, že si film neužije a bude ho hodnotit špatně; je to ale podobný, jako kdyby někdo měl obdobně sepsout Žhavý výstřely nebo Připoutejte se prosím. Celej nápad s kýženym připojenim Slovenska jako balkánský enklávy k Americe je skvělej, a tu prdel, kterou si to ze Slováků, Maďarů, Američanů i Čechoslováků dělá, tu jsem si užíval parádně. Některý herci sice přehrávaj (třeba Luboš Kostelný - policajt Brunner), ale dojem z filmu to nijak zvlášť nenarušuje - oproti tomu Dyk, Pauhofová, nebo Kraus jsou dobrý. Podle mě to je skvělej film a velká prdel, která si nezaslouží bejt takhle smetená ze stolu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jeden tribunovej chorál pro Epsteina: "A Mááárku ty si stejně vola kus, hej, stejně vola kus, hej, stejně vola kus!" On Mašín není zrovna režisérskej bombarďák, ale takovouhle hroudu ničeho by neutlačil ani hovnivál. Nepochybuju o tom, že to všichni mysleli moc dobře a že to má víc skrytejch významů než pražský metro zastávek, ale na mě jako na diváka to působilo stejně, jako působila na učitelku výtvarky každá moje malba vodovkama - jako paskvil. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)
  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)

Reklama

Reklama