Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (314)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Legrace a inspirace.“ Trochu rozpuštěná a ne úplně vypuštěná Adéla moc nevečeřela v nepříliš tajemném hradu v Karpatech. A dost možná i v dalších klasikách. Ovšem srovnávat vcelku distingovaný Wilsonov a jeho vtipnost s Kameňáky?! To může jen naprostý... Urážku si doplňte sami, vy jedni „recenzenti.“ Já se bavil, mnohokrát od srdce zasmál a teď si s dovolením i trochu zaparafrázuji. Rozebírat, co všechno je na uživateli Tetsuo špatně, by zabralo disertaci. Dtto u několika dalších čulibrků odpaďáků bez smyslu pro humor a s tak krátkým přirozením, že si ho pro jistotu nikdy ani neměřili. Černý sluha Hoji Fortuna se jim hurónsky (!) směje a já s ním. PODMĚREČNÉ OKÉNKO: [][] Co mě málem zabilo (smíchy) na pitevně? 1) Macháček tělocvikářem. Z jeho (s)prostocviků s nahou dívčí mrtvolou budeme se ženou čerpat inspiraci! 2) Důležitá otázka, jaký má otrok Bobby vztah ke kanibalismu? 3) Vilný patolog Mitt „ke hříchu nit“ vs. agent Food, školící ho o nekromantech a jejich „deus impotentus“. [][] Nekorektní, vtipně rasistická, starosvětsky milá oddychovka. Macháček hrdinou a Kraus policejním ředitelem? No Dyk... ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašná snaha o komedii. Proč? Občas to vypadá, že naši filmaři nechtějí diváka pobavit...jen si z diváka dělají prdel, a připadají si děsně cool. Hm, možná to je i tím, že dneska je to u filmu samej Pepik. Jinak si neumím vysvětlit, proč se na české filmy téměř nedá dívat. Wilsonov se zdál být světlem na konci tunelu, ale zas je to totálně prosraný. Tak snad příště, Pepici. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

1* slabé, hodně slabé .... a přitom to mělo dobře nakročeno. O to víc to mrzí. Líbila se mi stylizace, kamera i příběh nebyl úplně špatný. Ale co s tím provedl ten Mašín a hlavně kdo vybíral obsazení? Téměř nikomu v hlavních rolích jsem nedokázal uvěřit, ale stejně říkali většinou hlouposti - rádoby vtipné hlášky často založené na xenofóbních narážkách, či oplzlostech. Podobný pocit jsem měl u Mazaného Filipa, který však působil snad ještě kultivovaněji než toto dílko, pokud to ještě jde ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Poplavu proti proudu, protože voda je živel zrádný. Atmosféru si ale "netradiční" český počin vybudoval skvělou. Spoustě odkazů na ještě nevečeřící Adélu musím dáti za pravdu. Trefné a úderné hlášky, nádherná stylizace i humor. Tím se Wilsonov může směle přirovnávat k podobným prdlým limonádovým Joeům nebo Adélám. Myslím, že časem může tenhle filmek ještě růst a snad se i tak stane, protože "policejní orgán" Táňi Pauhofové je nezapomenutelným vzrušením českého filmu. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ať mi nikdo neříká, že Epsteinův scénář byl vtipný aspoň na papíře. Nebyl. Nemohl být. Proč podle něj tedy film vznikl, může mít jen dva důvody: buď byli všichni zkouření tak, že jim každá blbost připadala děsně vtipná, nebo celý Wilsonov posloužil jako pračka na peníze. Jiné vysvětlení, proč to někdo soudný včas nezastavil, mě nenapadá. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Eisner (Vojtěch Dyk) sleduje Sajndele (Tatiana Pauhofová) zrcátkem a je denní světlo, v tu chvíli ho telefonicky odvolají na most, kam přijede za šest minut, ale už je úplná tma. (Master19)
  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)

Reklama

Reklama