Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (313)

M.i.k.e odpad!

všechny recenze uživatele

co to ku.va bylo?srovnávat Wilsonov s tvorbou Wese Andersona je čistá svatokrádež.Teoreticky je možné si vybavit určitou spojitost s Grandhotelem Budapešť,ale zatímco ten je naprosto geniální,Wilsonov je až zoufale hloupý,nudný a zbytečný.Pro americkou tvorbu už dlouho platí,že parodie je mrtvá (díky tomu komu se dostává do rukou) a ta česká evidentně jakbysmet.Oldřich Lipský se musí otáčet v hrobě jen při náznaku srovnání tohoto s Adélou...0% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Američan. Mý právo na chlast je zakotvený ústavou." Mazaný Aaron Food, agent americké FBI, která všechno ví (a co neví, to tuší), je hrozně zábavnou postavou. S každým výstupem přináší další a další hlášky a já jsem hrubě nespokojen s tím, že je na to v podstatě sám. Vše kolem něj je totiž spíše divné než zábavné, ale maďarský otrok Bobby, lehce dementní kráska Šajndele a sympaticky zmatený komisař Brunner mají občas také nějakou tu podařenou chvilku. Ano, je to všechno tak trochu debilní, ale já mám Macháčkův škleb rád a několik vyprsknutí smíchem se také nebojím přiznat, takže pod tři hvězdy určitě nepůjdu. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo, velká škoda, neboť dle traileru to vpadalo na netradiční komedii. Bohužel je to dvou hodinová nuda s banální zápletkou o vraždách ve Wilsonovu, která vygraduje do úplného nezáživného nesmyslu. Cele je to přehlídka konverzačky, ve které chybí vtip a hlášky typu britského humoru se míjejí účinku. Stopáž je opravdu příšerně dlouhá, žádná scéna nestojí za zapamatování a krom dobrých herců, pěkných kostýmu není moc důvodů film vidět.......4/10 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v rámci žánru, pokud jsem to teda pobrala správně, to je přesně za 3*. Když tu vidím hodnocení ostatních známých, je vidět, že je film urazil, znechutil, až zlhostejněli. Mně se líbila základní myšlenka, chápu, proč do role emerického detektiva obsadili Macháčka a protože nechci spoilerovat, napíšu už jen, že jsem čekala více mrtvých. Některých konkrétních postav... že zkapou. Ale to jsou ty otázky očekávání. Zasmála jsem se jednou, ano, Soše svobody s netypickým gestem. Ne, vlastně dvakrát, ještě nejstrašnější zbrani Američanů - bourbonu! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V americké tvorbě takových blbinek najdeme stovky, koukáme se na ně a mnohdy jim napaříme plný počet. Když se to natočí u nás tak se hned horlí nad úpadkem českého filmu. Osobně myslím, že se to dalo propracovat mnohem líp, ale jako jednohubka úplně v pohodě. Občas i vtipná hláška padne, nejméně tři opravdu chytré vtipy. A to na tenhle žánr bohatě stačí. Všichni si myslím natáčení docela užili. 65% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)
  • Počas nakrúcania v Bratislave bola historická budova Slovenského národného divadla spredu zahalená veľkou americkou vlajkou, čo mnohých miestnych zaskočilo aj pobúrilo. Nevedeli totiž, že vlajka je súčasťou nakrúcania filmu a ide iba o rekvizitu. (Piri)

Reklama

Reklama