Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (313)

packa odpad!

všechny recenze uživatele

Jímka české kinematografie je zdá se bezedná. Tento nejnovější rektální produkt jsem zhlédnul jen čistě z pracovních důvodů a jsem tomu rád - nestálo mě to ani haléř. A možná ušetřím peníze i návštěvníkům našeho kina. PS: Milí tvůrci, chtěl bych vás poprosit... A nebo raději ne. Točte si co chcete, mně je to fuk. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Černá krimi komedie Wilsonov nabízí nenáročnou podívanou opepřenou lehce nekorektním humorem. Film má sice pár slabších míst, ale v jednotlivostech jde o velice dobrou a často i podnětnou zábavu. Silnou stránkou snímku je zcela jistě dobová výprava. Herecké obsazení také není špatné. Hlavní pozornost na sebe podle očekávání strhává Jiří Macháček, mě však nejvíce překvapil a tím pádem i zaujal Vojtěch Dyk. Značně naivního a nezkušeného policejního čekatele Josefa Eisnera zahrál tak bravurně, že jsem měla pocit, jako by takovým prosťáčkem skutečně byl. (65%) ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, uznavaný producent najal velmi šikovného režiséra, sehnal práva na údajně hutnou historickou kriminálku, vytvořili společně perfektní vizuální zpracování.. A pak to celé zes***i tím, že se absolutně vykašlali na jakoukoliv vážnost, což by nebylo to nejhorší, tím je totiž sestava herců v hlavních rolích - Macháček a Dyk - ti sotva dosahují kvalit průměrného vedlejšího herce a obsadit je do hlavních rolí mohl jenom chorý korýš s kornatěním mozku. Což je popravdě to nejhorší, on by tu totiž ten humor zas tak špatný nebyl a bez mučení se přiznám, že neskonale cynický humor, který je zpravidla páchán na židy, či černochy, se mi docela líbil. Jen kdyby ten scénář jako takový, byl lepší (a s lepšími herci, samozřejmě), jeden z nejsmutněji promrhanejch potenciálů v historii cz/cs tvorby a to od dob, kdy místo krutého survival horroru a démonických divočácích "Tesáky pekelného Kňoura" dala čt prachy na večerníček "Pruhovaní kamarádi." .... " Koupil jsem ho ve Vídni, na nádraží. Ve státech už slušnýho negra neseženeš. " ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Američan. Mý právo na chlast je zakotvený ústavou." Mazaný Aaron Food, agent americké FBI, která všechno ví (a co neví, to tuší), je hrozně zábavnou postavou. S každým výstupem přináší další a další hlášky a já jsem hrubě nespokojen s tím, že je na to v podstatě sám. Vše kolem něj je totiž spíše divné než zábavné, ale maďarský otrok Bobby, lehce dementní kráska Šajndele a sympaticky zmatený komisař Brunner mají občas také nějakou tu podařenou chvilku. Ano, je to všechno tak trochu debilní, ale já mám Macháčkův škleb rád a několik vyprsknutí smíchem se také nebojím přiznat, takže pod tři hvězdy určitě nepůjdu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Eisner (Vojtěch Dyk) sleduje Sajndele (Tatiana Pauhofová) zrcátkem a je denní světlo, v tu chvíli ho telefonicky odvolají na most, kam přijede za šest minut, ale už je úplná tma. (Master19)

Reklama

Reklama