Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (315)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Na iDnesu se dá přečíst (od koho jinýho než od Spáčilový) recenze s titulkem, že "Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál". Ne, prohrála Spáčilová - že si udělala jméno na prvoplánově zdrbávacích komentářích téměř čehokoli, to neni nic novýho a proto mě ani tadyta recenze neodradila, ale co mě překvapuje, to jsou ty hodnocení tady - rozhodovat se jen podle nich, tak na Wilsonov nikdy nejdu a to by byla chyba. Připadá mi, že to je jeden z těch českejch filmů, který jsou sice víc než slušný, veřejnost je ale v nějaký davový psychóze nesmyslně a neopodstatněně odsoudí. Rozumim tomu, že to někomu třeba nemusí někomu úplně stoprocentně sednout, objektivně špatnej ten film ale prostě neni, ať si místní davy řikaj, co chtěj. Tak je to u spousty filmů - můžu uznávat a vidět kvalitu i tam, kde to neni moje parketa. Ten film mi svym způsobem připomíná Mazanýho Filipa nebo Choking hazard, je to něco mezi parodií, groteskou, satirou, komedií, detektivkou a kdoví čim ještě. Je to přehnaný, ale s nadsázkou - přiznaně a záměrně (např. náhlý změny počasí podle aktuální scény, automobilová honička na konci...); je to trochu dada, občas absurdní... Asi to někdo nemusí jako záměr pochopit a pak chápu, že si film neužije a bude ho hodnotit špatně; je to ale podobný, jako kdyby někdo měl obdobně sepsout Žhavý výstřely nebo Připoutejte se prosím. Celej nápad s kýženym připojenim Slovenska jako balkánský enklávy k Americe je skvělej, a tu prdel, kterou si to ze Slováků, Maďarů, Američanů i Čechoslováků dělá, tu jsem si užíval parádně. Některý herci sice přehrávaj (třeba Luboš Kostelný - policajt Brunner), ale dojem z filmu to nijak zvlášť nenarušuje - oproti tomu Dyk, Pauhofová, nebo Kraus jsou dobrý. Podle mě to je skvělej film a velká prdel, která si nezaslouží bejt takhle smetená ze stolu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Američan. Mý právo na chlast je zakotvený ústavou." Mazaný Aaron Food, agent americké FBI, která všechno ví (a co neví, to tuší), je hrozně zábavnou postavou. S každým výstupem přináší další a další hlášky a já jsem hrubě nespokojen s tím, že je na to v podstatě sám. Vše kolem něj je totiž spíše divné než zábavné, ale maďarský otrok Bobby, lehce dementní kráska Šajndele a sympaticky zmatený komisař Brunner mají občas také nějakou tu podařenou chvilku. Ano, je to všechno tak trochu debilní, ale já mám Macháčkův škleb rád a několik vyprsknutí smíchem se také nebojím přiznat, takže pod tři hvězdy určitě nepůjdu. ()

Reklama

packa odpad!

všechny recenze uživatele

Jímka české kinematografie je zdá se bezedná. Tento nejnovější rektální produkt jsem zhlédnul jen čistě z pracovních důvodů a jsem tomu rád - nestálo mě to ani haléř. A možná ušetřím peníze i návštěvníkům našeho kina. PS: Milí tvůrci, chtěl bych vás poprosit... A nebo raději ne. Točte si co chcete, mně je to fuk. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

1* slabé, hodně slabé .... a přitom to mělo dobře nakročeno. O to víc to mrzí. Líbila se mi stylizace, kamera i příběh nebyl úplně špatný. Ale co s tím provedl ten Mašín a hlavně kdo vybíral obsazení? Téměř nikomu v hlavních rolích jsem nedokázal uvěřit, ale stejně říkali většinou hlouposti - rádoby vtipné hlášky často založené na xenofóbních narážkách, či oplzlostech. Podobný pocit jsem měl u Mazaného Filipa, který však působil snad ještě kultivovaněji než toto dílko, pokud to ještě jde ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem film Adéla ještě nevečeřela (který tvůrci často zmiňují jako inspirační zdroj) viděl nepočítaně, mám chuť si ho teď hned, bezprostředně po skončení novinářské projekce, pustit znovu, abych si spravil chuť - odchod z kina pro mě už dlouho nebyl takovou úlevou. Wilsonov mě vyloženě otrávil, nebavil, minul a téměř uspal - nesedl mi jeho humor, atmosféra, nadsázka ani výtvarné pojetí (což jsou samozřejmě výtky čistě subjektivního rázu - jiný to může vidět docela jinak). Na filmu jsem byl nejvíc zvědavý na herectví mé velké oblíbenkyně Táni Pauhofové, bohužel jsem se ale pouze utvrdil v dojmu, že (snad s výjimkou Hořícího keře) se s ní stále táhne hraní v samých kravinách, a skutečně pořádná role, ve které bych si ji přál vidět, je zatím v nedohlednu. Ač Silvestr ještě daleko, osobně se nemůžu už teď rozhodnout, jestli bylo nejslabší letošní premiérou toto, nebo Život je život - marná sláva, nějak jsem těm současným českým komediím zatím nepřišel na chuť (z čehož úplně nemám radost, protože každý ví, jak tu místní komunita každý nový český film s oblibou roznese na kopytech, ale nelze jinak - na kvalitní film mám určité požadavky, a Wilsonov se beztak o návštěvnost jistě bát nemusí, protože tu zajistí Macháček na plakátech). Prchal jsem z kina jako o život, přátelé! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)
  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)

Reklama

Reklama