Reklama

Reklama

Fanfán Tulipán

  • Itálie Fanfan la Tulipe (více)
TV spot

Obsahy(1)

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí historická komedie, která raketově vystřelila nahoru kariéru Gérarda Philipa, skvělého herce, jehož životní příběh předčasně uťala zákeřná rakovina. Fanfán v jeho podání je neodolatelným, šarmantním, nonšalantním a životem kypícím dobrodruhem, kterého je radost sledovat. Tohle se neomrzí. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Je skoro k nevíře, jaké popularitě se tenhle sedmdesát let starý kousek pořád dostává a to navíc musím říct, že naprosto právem.. On totiž Fanfán Tulipán je nejen dobrodružně-romantickou klasikou, ale navíc dal za základ hned několika českým pohádkám, na které si při sledování jednotlivých scén hrdě vzpomenete. Minimálně já jsem odhalil dvě - Honza málem králem, a pak S čerty nejsou žerty, kde ale to už poznejte sami.. Fanfán je představou mladé roztržité nedospělé povahy, který neváhá pro ženské pohlazení riskovat vlastní život, ale současně utíká před skutečným závazkem.. Jde o velmi zábavnou podívanou, na kterou bych se mohl dívat častěji a asi tomu tak i udělám, když jsem si už tuhle klasiku konečně doplnil.. Ve složitých šedesátých letech, kdy se sem snímek dostal musel být velmi příjemnou vzpruhou. A když se k elegantnímu a talentovanému Gérardovi Philipemu přidala i jedinečně krásná Gina Lollobrigida jako Adélka, jejíž exotickému vzhledu se stěží hledá konkurenta, možná by i tu kolorovanou verzi měli zakázat.. Nesmírně roztomilá a nestárnoucí podívaná, kterou snad při opakování ještě více ocením.. Bravo! "Vidím soutěsku a dva kopce" glosoval Fanfán při pohledu svrchu na Gininy neobyčejné poklady... Nesmrtelné. 80% ()

Reklama

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Jako kluk sem to viděl mnohkrát, ještě když to bylo črnobílé a film mě uchvátil. Pravda byl sem kluk a každé filmové dobrodružství pro mě bylo vzrušující. Teď po několika letech sem to shlíd znovu a mám takové smíšené pocity. Je to skvělý film a herci jak by smet, ale některé scény jsou zbytečně roztažené, až sem se někdy trochu nudil. přesto tomu filmu nemůžu ubrat moc procent, protože to je prostě klasika. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kostýmová dobrodružná mainstreamová klasika. Nič, čo by ohurovalo. Dej kopíruje populárne historicko/dobrodružné/ historické romány s trochou neškodnej irónie a výsmechu vrchnosti. Do hĺbky sa nejde, ani sa ísť nechcelo. Náznak rebélie spiklenecky mrknutým očkom smerom k divákom sa však vždy hodí. K tomu dva herecké idoly doby, pretrepať, pridať trocha šermových súbojov a zamiešať. Nech sa páči drink Tulipán Fanfán máte na stole. V boľševickom Československu pridajte k IMDb hodnoteniu (72%), tak zo desať a viac percent, vzhľadom na idealizujúcu komunistickú nostalgiu. A tiež vzhľadom na priradenie kultovej klasiky tým pár šťastným západným filmom, ktoré sa dostali do miestnych kín a následne televízií. V nich sa tieto overené klasiky do aleluja v sviatočných časoch opakujú. Záhadou ostáva, prečo Fanfán tulipán a Vianoce? Ale zase, tajomstvo k romantike a dobrodružstvu tak akosi prirodzene patrí. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Pro Fanfána Tulipána a Adélku mám jistou osobní slabost, kterou tu ventilovat nebudu, ale tento film i tak řadím ve svých oblíbených hodně vysoko. Gérard je prostě k sežrání (u pánů je to jistě zase Gina :-D shlédnutí remaku s Penelope a Vincentem se vyhýbám jak čert kříži, pro mě navždy zůstane Fanfán jen jeden... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Film sa svojou návštevnosťou v kinách, 5 664 900 divákov, stal historicky najnavštevovanejším francúzskym filmom v Československých kinách v rokoch 1930 až 1989. V návštevnosti ho neskôr neprekonali ani také francúzske kino hity ako boli Angelika, markíza anjelov (1964), Traja mušketieri (1973), Fantomas (1964) či Hrbáč (1959). V celej štatistike ide o 7. najnavštevovanejší film v československých kinách v rokoch 1930 až 1989. (Raccoon.city)
  • Při šermířském souboji se Gerard Philipe zranil, ale vykroutil se z toho zcela po svém způsobu: "To nestojí za řeč! A nakonec to je stejně moje chyba, špatně jsem se mu postavil."  Odnesl si rozseklé čelo a propíchnutou ruku. (Rosalinda)
  • Scénářem Reného Wheelera a Reného Falleta byl Philipe nadšen. Konečně měl příležitost, kterou okomentoval slovy: 
    "... Vytvořil jsem postavu živou, přirozenou, překypující zdravím. Fanfánovy činy určovala jeho vůle, je to člověk, který je sám tvůrcem svého osudu a není hříčkou událostí, ale sám na ně působí. Díky takovému solidnímu základu mohl jsem k úloze přistoupit a zahrát zdravou a veselou postavu."  Philipe v tomto filmu skutečně takovou postavu vytvořil. Navíc se stal legendu v očích miliónů diváku po celém světě. (Rosalinda)

Reklama

Reklama