Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Trochu promrhaný potenciál - nejfilmovější pohádka letošních Vánoc (malebné slovenské exteriéry, realistické kostýmy), zároveň ale snad nejutahanější adaptace Twainova Prince a Chuďase, kterou znám. Samotná expozice trvá téměř 50 minut a ani během následující hodiny divák nedostane nic navíc oproti očekávání, jen enormně řídkou historku o záměně, lásce na první pohled a potrestaném zlu. Nevýrazné postavy a nejasně motivovaní antagonisté taky nepotěší. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Nesnáším když předabovávají do češtiny slovenské herce ve dvouprodukčních filmech. Sice oficiálně se ČR na produkci nepodílela, ale je tam dost našich herců. No ale nejvíc mě dojalo, když jsem zjistila, že ve slovenské verzi předabovávali české so slovenštiny :D Já se teda koukla na tu slovenskou verzi, protože přece jen velká většina byli Slováci. Vím, že to má co dělat s nějakými nařízeními České televize a Slovenské televize, ale já myslela, že to se vztahuje jen na zahraniční filmy, že by se na Slovensku neměli pouštět třeba česky dabované americké snímky.. ale aby se to vztahovalo i na české a naopak.. kokotina. Velké mínus byl hlavní představitel prince/Tomáše. Tak - s prominutním - hnusného a nepřitažlivého prince jsem ještě neviděla. Další mínus - "hrozně inteligentní dialogy" - tohle bych dala snad do tří závorek, jak je to nadnesené. Další mínus - spousta naprosto do extrémní blbosti dovedených scén. Např. když utíkal Tomáš před strážema, tak nemohl běžet rovně a co nejrychleji, ale musel při tom smést snad každý stánek a zavadit o každého člověka, co tam po cestě byl a všechny je srážel k zemi. Nebo když tu Hanu honili vlci.. On ji zachránil tím, že řval "Běž rychleji." ehm... tím jí výýýýrazně pomohl a pak ještě lama hodil držku a jebl se do hlavy. No a když potom Hance říkal: "Ja niesom Tomáš. Volám sa Matěj a som kráľov syn. - Ma to nevadí." ... tak ještě aby ti to vadilo holka:D Ale jinak fajn... sice jsem na to teď snesla hodně kritiky, ale v závěru to byla hezká průměrná pohádka. ()

Reklama

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Láska na vlásku je slovenskou pohádkou, natočenou na motivy Twainova románu Princ a chuďas, v němž se dvě ústřední postavy díky identickému vzhledu prohodí a vyzkouší si život toho druhého. Jelikož je filmová látka této literární klasiky filmaři velmi vyhledávanou, a byla zpracována již mnohokrát, byla volba režisérky Mariany Čengel Solčanské, sázkou na jistotu. Víc než průměrnou podívanou se ale nakonec z úspěšného příběhu vykřesat nepodařilo. Snímek táhne svým výjimečným hereckým výkonem Samuel Spišák, ale bohužel nikomu jinému se ho z hereckého ansámblu nedaří doplnit. Scénář je navíc velmi plytký a plný nelogického chování postav, které pohádku značně sráží. Nutno podotknout, že přes tyto neduhy na diváka dopadne při sledování příjemná flow, která se nese až do závěrečných titulků, proto hodnotím snímek někde na pomezí dvou, tří hvězd. Přikláním se spíše k nižšímu hodnocení. 😕 (01.01.2024) ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na třetí pokus dočkal. Alespoň jedna z letošních vánočních pohádek stála za to. Žel nebyla česká, nýbrž slovenská. Natočená klasickým stylem, s hezkou kamerou a výpravou, s hutnou středověkou atmosférou. Konečně žádní pitvořící se bubáci, konečně docela charismatický princ v titulní roli, konečně příběh, který není bezduchou slátaninou. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho dobrého, toho zlého bylo v této pohádce pomálu. Konečně klasická pohádka bez vele-vtipných glos a akčních hrátek. Pro děti natočeno bez jinotajů, dvojsmyslů a zbytečných vulgarit, za což tleskám. Pěkné kostýmy a nádherná krajina a prostředí Oravy. Dokonce mi nevadil T.Matonoha a to z důvodu, že jej režisér nechal nadabovat. Z ukázek jsem z hlavního hrdiny odvázaná nebyla, ale nakonec mi byl docela sympatický. Závěrečné vládnutí půl na půl mě pobavilo. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • V čase 1:45:04 je z klece vypouštěn krkavec z řádu Pěvců, nemající nic na pařátech a v dalším záběru se najednou změní na zástupce řádu Dravců (pravděp. orel) s typickým vázáním na pařátech používaným sokolníky. (Petsuchos)
  • Protože stále méně českých dětí rozumí slovenštině, byla pohádka nadabována do češtiny. (funhouse)
  • Samo Spišák uvedl: „Režisérka (Mariana Čengel Solčanská) měla jasnou představu o tom, co chce. Snažil jsem se co nejvíce přiblížit k její představě. Doufám, že se to alespoň částečně podařilo. Všichni kolegové byli výborní a spolupráci s nimi si mohu jen pochvalovat. A co se týče Celeste, tak ta mě velmi překvapila. Byla naprosto skvělá. Věděla přesně, kdy a jak má reagovat a tvářit se.“ (SONY_)

Reklama

Reklama