Reklama

Reklama

Hologram pro krále

  • Velká Británie A Hologram for the King (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly. Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 4

Recenze (105)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o ne/kompatibilitě dvou zcela odlišných kultur, Tom Tykwer je zpátky v plné formě. Úvodními postmoderně pojatými titulky trochu mystifikuje, když vytváří dojem, že se vrací do éry Loly běžící o život, pak ale otočí formálním kormidlem a začne vyprávět klasickou hořkou komedii o krizi středního věku a ,,tiché dohodě" života ,,amerického snu". Vtip je ovšem v tom, že frustrace ,,Americké krásy" se odehrává v Saudské Arábii, zemi a režimu tak civilizačně vzdáleném, že první polovina filmu vystačí s pouhým výčtem odlišností. Německý tvůrce umně akcentuje civilizační absurdno, mající až kafkovský rozměr (pronikání do ,,zámku", party na dánské ambasádě, Søren Kierkegaard, Copenhagen). V závěru Tykwer jako přesvědčený multi-kulturista sice nabídne coby smíření klasickou (multietnickou) romanci, tedy jakýsi objektivizovaný pohled (na základě premisy, že láska boří jakékoliv bariéry), ovšem chtě nechtě zůstává v intencích svého civilizačního rastru a zákonitostí a klišé západního filmového průmyslu, je nad slunce jasné, že Saudové by tento pohled zcela jistě nesdíleli (a kdyby tenhle film vzešel z jejich národní kinematografie, vypadal by docela jinak). Nic to ovšem nemění na faktu, že Tykwer nastavil svůj zoom na v západní kinematografii celkem opomíjený fenomén reflexe globálního kapitalismu a na vypíchnutí nostalgického zamyšlení se nad tím, zda nebylo ekonomicky a politicky chybné přesunout gró průmyslové výroby mimo území západního civilizačního okruhu, zde konkrétně mimo USA. Je otázkou, zda vývoz a licencování technologií (a nutno podotknout i idejí) mimo Evropu a Severní Ameriku není vysoce kontraproduktivní... ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Film lehce o ničem. Hanks dělá co může, ale moc toho dělat nemůže. Nejzajímavější je vyobrazení střetu kultur a prostředí. Vyobrazení vedra v Saudské Arábii je fajn, ale ono to na film moc nestačí. Je zde snaha to ozvlášnit uchlastanými Dány, ale ani to moc nefunguje. Film pro nedělní odpoledne. Do kina ani omylem. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Sľubný začiatok a v podstate celá prvá polovica vyplnená stretom kultúr a Alanovej aklimatizácie na Saudskú Arábiu. Najviac ma bavili pasáže s vodičom Yousufom, ktorého skvelo stvárnil Alexander Black - jednoznačne najlepšia postava celého filmu. Prvá polka ma na rozdiel od tej druhej skutočne bavila a niektoré situácie a rozhovory boli naozaj vcelku úsmevné a zábavné vďaka svojmu dôvtipu. Bohužiaľ, druhá polka v znamení love story ma nemilo prekvapila, a v podstate aj sklamala. Škoda, že film nepokračoval vo svojej prvotnej atmosfére a celé to skĺzlo týmto smerom. Nehovorím, že to bola potom nejaká katastrofa, ale rozhodne to ubralo celkovej kvalite filmu. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Spojení Tykwera a Hanksa muselo zafungovat, ale ono nic. Nuda ve sto minutách. Napodobenina Lost in Translation, kde sdělení mělo nějakou hloubku, kde si hlavní postavy sedly, a kde se na nic netlačilo. Zatímco v Lost in Translation to bylo pro Billa a tehdy mladičkou Scarlett životními rolemi, tohle je pro Toma Hanksa odpadní role. Ústřední postava je nevýrazná a nudná, celkově film není moc svižný a nenechává vás alespoň vtáhnout do pomalého tempa, ve kterém si nemůžete ani za nic najít to, co byste si mohli vychutnávat. Hanks přiletí do cizí zemi, kde stále čeká a čeká se svým týmem, poté kvůli výrůstku na zádech se dostaví do místní nemocnice, kde se "zakouká" do saudské doktorky. Film je ukázkou kontrastů dvou rozdílných kultur, asi to mělo být hlavním tahounem filmu. Problém byla ona povrchnost filmu, který nedokázal kromě tohoto nápadu víceméně nic nabídnout. Kdyby tam nebyl Tom Hanks a nebylo by to od Toma Tykwera, nedodíval bych se do konce. Přece jenom si film zasloužil za technické zpracování a pár scén dvě hvězdičky. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával v Saudskej Arábii, tak prevažná časť natáčania sa odohrávala v Maroku a Egypte. Filmári však pracovali aj v spomínanej Saudskej Arábii (konkrétne v Rijáde), v nemeckej metropole Berlín či americkom Bostone. (MikaelSVK)
  • Alan (T. Hanks) vo filme spomenul, že ako malý chlapec bol spolu s otcom v národnom parku v americkom štáte New Hampshire. V tomto štáte sa však žiadny národný park nenachádza. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama