Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 1
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (487)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Ta jedna hvězda je za Karla Rodena. Perfektní herec je obsazen do povrchní role egoistického umělce. Dejme úplně stranou fakt, že dílo Jana Saudka nemám ráda - jeho akty mi nepřijdou ničím zvláštní, výjimečné - spíše naopak kýčovité, že nemám vůbec ráda ani osobu Jana Saudka, že nemám ráda ani osobu Sáry Saudkové a její dílo, protože je to (ať si říká, kdo chce, co chce) kopie díla Jana Saudka, a i tak je film nehorázná nuda, hrozná sračka a velmi jednopohledově zaměřený. Už jen "rádoby hraný" úvod aka počátek rozhovoru Saudka s Rodenem je trapný... Nijak neobhajuji reálnou Sáru Saudkovou, ale ve filmu byl vyobrazen prostě jen jeden pohled - "pana mistra" a nikoho jiného. Ok, není to dokument, namítnou někteří, ale to neznamená, že když pojednává ještě o žijícím autorovi, tak musí být pojat jen z jeho pohledu. Ženy jsou sice krásné téma - to je asi jediné, na čem se s umělcem shodnu, ale jeho pohledem bych je nikdy vidět nechtěla. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sklamaný nie som, no prekvapený tiež nie. A od výnimočného diela ukazujúceho umelcov život čakám prekvapenie, nápad, invenciu. Niečo doteraz nepoznané. A to je môj problém s Fotografom. Pred časom som totiž čítal obsiahly rozhovor s pánom Janom Saudkom, ako ho o všetko odrbala jeho niekdajšia životná múza. Nuž a tento film bol len obrazovým sprievodcom k uvedenému interview. Na to aby nudil je Roden príliš dobrý herec a Saudek príliš skvelý slovný i situačný eskamotér. A zároveň slovný i erotický neštandard, takže oko a ucho diváka sa neskutočne baví. Preto napriek zabijackej dĺžke bol film znesiteľný aj pútavý. Nemohol som sa ale zbaviť dojmu, či bol nutný odstrel jednej ambicióznej vychytralej dámy, na úkor ukázania Jána ako výlučne umením žijúceho pána, práve týmto spôsobom. Preto hviezdička dole. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Autor jako já je idiot, autor ničemu nerozumí, autor tvoří z jakési nutnosti, aby pak za svoje snahy dostal před tlamu." Já s tím souhlasím, protože přesně tak vidím pinďourem myslícího Jana. Stejně tak je mi nesympatická jeho příbuzná Sára, takže ve sporu těchto dvou se stavím na stranu kohokoli třetího. Nicméně sexuální narážky nebyly špatné, Rodenova exhibice rovněž a další pozitivum jsem mezi těmi obřími zadnicemi nenašel. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Z niektorých komentárov som sa dočítal, že film, na ktorom sa Saudek sám podieľal, nie je hoden umelca Saudkovho formátu. To už môžete rovno napísať, že ho poznáte lepšie ako sa pozná on sám. Ináč kritikove slová na výstave tej mrchy boli trefné - priemernosť na rozdiel od geniality nikoho nesere... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když jsem se prvně dozvěděla, že vznikl nějaký film s názvem Fotograf, zobrazující nespoutaný život bohéma Jana Saudka a že samotného mistra fotografie má ztvárnit jeden z nejslavnějších a neprosazovanějších českých herců, Karel Roden, vůbec jsem k tomuto snímku neměla žádné sympatie. Od Ireny Pavláskové jsem zhlédla jen dva filmy, z toho bych řekla, že nejvyšších kvalit dosahuje Čas sluhů. Ostatní filmy mě vůbec nelákají, z části i díky zdejšímu hodnocení, takže z toho, že se chopila režie Fotografa, jsem vlastně neměla nijaké dojmy. Nějak mi to bylo jedno. Pak ale film dávali v České televizi a já si řekla, že alespoň první část bych měla vidět. Rodenovo ztvárnění Jana Saudka je dokonalé, realistické. Když jsem jej v roli sledovala, našly se často momenty, kdy to pro mě byl prostě Jan Saudek. Tyto chvíle se střídaly s tím, kdy jsem ho viděla jako "Roden hraje Saudka." Přece jenom, jeho tvář je prostě nezaměnitelná:) První část mě zaujala natolik, že jsem si řekla, že musím vidět i tu druhou. A dobře jsem udělala. Druhá část je opravdu hodně silné kafe. Klobouk dolů před celým hereckým ansáblem. Marie Málková, která se stala předobrazem Sáry Saudkové je skvělá. Její přerod od nevinné dívenky až po ultimátní mrchu je dokonalý. Ze začátku filmu, kdy se poprvé objeví v Janově bytě i životě, jsem si v několika scénách a dialozích pomyslela, že tahle holka nebude tak "čistá" a dobrotivá, jak se zdá. Další silnou osobností je Zuzana Vejvodová. Kde se tento talent celou dobu ukrýval? Ten její výkon byl na Oscara. Takové herecké talenty by měly získávat hlavní role ve filmech. Jistě, nemůžou, protože ta dlouhá řada před nimi je tvořena mnohdy amatérskými, "herci" bez špetky talentu a sympatií, zrozených ze skvostů jako je Ordinace, Cesty domů a podobných výplachů, o nichž si konzumní diváci myslí, že jsou velcí herci, když hrají v takových seriálech. To je pravda, role v takových seriálech jsou nesmírně náročné a vyčerpávající:) Ale najdou se výjimky v podobě právě slečny Málkové. Ale těch je asi jako šafránu. Vůbec všechny dámy korpulentních tvarů, které se pohybovaly v Saudkově životě, bytě i loži podaly výborné výkony. A ústřední píseň je nádherná. Celkově mě Fotograf překvapil a jsem ráda, že jsem se na něj podívala. Nedávej vždy na první dojem:) "Všechny věci jsou těžké, mimo lehkých dam, ale i ty jsou těžké.", "Dámy jsou čistotné, myjí se jednou týdně, jako já." ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Spoluautor scénáře Jan Saudek přiznává, že mnoho scén a dějových zápletek je smyšlených nebo upravených. Zároveň však dodává, že některé scény byly tak autenticky přehranou skutečností, až ho samotného z toho mrazí. (ondey)
  • Irena Pavlásková již v roce 1993, při natáčení GENu oslovila Jana Saudka s tím, že by o něm ráda natočila celovečerní film. Saudek souhlasil, ale natáčelo se až v roce 2014. (Terva)

Reklama

Reklama