Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (323)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vskutku pozoruhodné. Přiznám se že i já nemám často odpověď na otázku zda je rap vlastně forma hudebního umění. A v mých očích pokud je, tak samozřejmě nedosahuje výše například klasické nebo rockové hudby... ale dost těchto úvah. Film se povedl, protože ve mě vzbudil zájem o tu partu lidí, která na plátně rapuje (neodvážil bych se použít slovo zpívá) o nenávisti k policii (má na ni plné právo), k bílým, k černým, k židům a vlastně asi ke komukoliv kdo se jim zrovna nelíbí. Casting povedený (celou dobu jsem si lámal hlavu nad tím jaktože je ten herec co hraje Ice Cuba na něho tak moc podobnej). Z filmu je cítit že se jedná o srdeční projekt pro asi každého z těch co se na něm podíleli. Upřímně, pochopil bych i nějaké ocenění ať už herecké nebo filmu celkově. Prostě kluci se snažili a zahráli to perfektně. 75% ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Od herců skvěle zahrané a spolu se skvělou hudbou to prostě baví i ty dvě a půl hodiny. Někdy uniká význam textů a děj se točí příliš dokola okolo rasových otázek, ale prostě mě zajímalo jak to skončí a který ze členů se konce nedožije.. a to ne že bych to věděl dopředu, jen to prostě čekáte podle toho jak spořádaný život vedou. ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film o skupině N.W.A., který mě (i díky mému vztahu k rap music) bavil od začátku do konce a to přestože se rozhodně za extra fanouška N.W.A. nepovažuji, jednotlivé členy znám spíše z pozdějších solo kariér. V recenzích se psalo, že si nehrajou na žádné svatoušky, mě to ale přišlo, že docela jo.. kromě tvorby hudby a občasného záběru s hulením nebo se zbraní v ruce jsou to totiž obyč. chudáci, které tehdy šikanovali policisté všech barev (a možná i jo, co se tehdy dělo v Comptonu pražskej Pepík nemůže vědět). Nijak mi to ale nevadilo. Hodně dobře to zahrál Paul Giamatti v roli Jerryho Hellera. A jsem rád, že se ve filmu barvitě zobrazil Suge Knight, o kterém se traduje zabití obou hlavních představitelů EAST a WEST coastu -> 2Paca a Biggieho. Zajímalo by mě, jestli si na film stěžoval nebo mu to bylo jedno, protože evidentním gangsterem je dodnes. Ale jeho postava v Death Row Records mi velmi připomněla postavu Victora Sweeta z filmu Four Brothers - ten taky s oblibou ponižoval podřízený :). Top je pro mě stále 8 Mile, ale tohle velmi dobrý díl do kategorie životopisných filmů z prostředí rap music. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Niet najmenších pochybností, že vo svojom veku nie som cieľovou skupinou divákov takýchto filmov a takej hudby. Ale snažil som sa nezaujate sledovať príbeh ľudí, ku ktorým mám nulovú empatiu. Je pravda, že majú v krvi rytmus, ale posolstvo, ktoré vykrikujú divákom iba podnecuje negatívne vášne. Tento film radím do skupiny škodlivých filmov, ktoré vtĺkajú divákom do hláv, že nie je potrebné vzdelávať sa, nie je potrebné pracovať, je treba mať iba šťastie, nejaký nápad a príde život po akom túžia. Život ohraničený drogami, chľastom, babami a materiálnymi pôžitkami od výmyslu sveta. A to, že im diváci toto všetko zaplatia svedčí o tom, že ich takéto príklady priťahujú. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu jsem se dlouho vyhýbal, a nakonec mě mile překvapil. Abych pravdu řekl, tak skupinu N.W.A. jsem moc neznal. Z jejich členů znám pouze Ice Cuba. Film zobrazuje drsné počátky jejich vzniku, kdy to vůbec neměli jednoduché, a to hlavně kvůli policii. Nakonec jim sláva a peníze stouply do hlavy a rozpadli se. Sledujeme dále osudy jednotlivých členů až po smrt Eazy-Eho. I když mi jejich hudba mnoho neříká, určitě byli důležití pro svou dobu i pro vývoj rapu. Rozhodně to stojí za vidění. "Fuck the police!" ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Font aj štýl celého filmového plagátu vychádza z nálepky "Parental Advisory", ktorú používa asociácia Recording Industry Association of America pre označenie hudobných albumov obsahujúcich explicitné a vulgárne slohy. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama