Reklama

Reklama

Co na to Darwin...

  • USA Questioning Darwin

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento dokument nabízí hlubší pohled na soudobou kreační teorii uznávanou odpůrci evoluce a zároveň zkoumá, jak v polovině devatenáctého století ovlivnila Darwinova teorie přirozeného výběru jeho pojetí Boha. Kreacionismus, jehož hlavním kritériem je doslovný výklad Bible, patří v USA i v ostatních koutech světa mezi nejrychleji se rozrůstající odnože křesťanství. 46 procent Američanů věří, že je kapitola o stvoření světa v knize Genesis doslovným, deníkovým popisem toho, co se skutečně stalo. Film Questioning Darwin, který režíroval britský dokumentarista ověnčený několika cenami - Antony Thomas - nabízí hlubší pohled na stoupence kreacionismu, kteří odmítají teorii evoluce. Dokument zároveň zkoumá, jak se Darwin vypořádal s otázkou existence Boha poté, co v polovině 19. století vypracoval teorii přirozeného výběru. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

MegSimpson

MegSimpson (hodnocení, recenze)

Aztécké stvoření světa:

Podle aztécké mytologie se na počátku stvořitelskému páru Tonacacihuatl a Tonacateuctli, známého také jako bůh Ometeotl. Ten byl mužem i ženou, měl čtyři syny, Tezcatlipoci z východu, severu, jihu a západu. Po 600 letech začali synové tvořit vesmír, včetně stvoření kosmického času, zvaného "slunce". Tito bohové nakonec stvořili svět a všechna ostatní božstva.

Po stvoření světa dali bohové lidem světlo. K tomu se však jeden z bohů musel obětovat skokem do ohně. Každé další slunce bylo stvořeno osobní obětí alespoň jednoho z bohů. Klíčovým prvkem tohoto příběhu je tedy skutečnost, že k zahájení obnovy je nutná oběť.

Na konci čtvrtého slunce se bohové sešli v Teotihuacánu, aby rozhodli, kdo se musí obětovat, aby mohl začít nový svět. Bůh Huehuetéotl - starý bůh ohně - založil obětní oheň, ale žádný z nejdůležitějších bohů nechtěl do plamenů skočit. Bohatý a pyšný bůh Tecuciztecatl, známý také jako vládce hlemýžďů, váhal. Mezitím však skočil do plamenů skromný a chudý Nanahuatzin a stal se novým sluncem.

Reklama

Reklama