Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Opravdu silné drama po všech směrech. Přiznám se, že úvodní část, jež se odehrávala v Africe, mě až tak nebavila, avšak jakmile se utečenci dostali do tábora a následně do USA, začal mě jejich příběh patřičně bavit. Cena svobody má v sobě řadu lidských hodnot, na které se v západní civilizaci plné shonu zapomíná. Snímek není prost moudrosti a emocí, což umocňuje výsledný dojem, který by byl za 5* i bez Reese Witherspoon. Abych pravdu řekl, nejlepší herecké výkony tu stejně pro mě podávali neznámí herci černé pleti. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Čisté emoce netvořené umělými vztahy, ale životními událostmi drsných Afrických zemí (do nichž podnikatelé přinášejí skrze armádní síly demokracii a kradou si nerostné bohatství). Příběh lidí, kterým se poštěstí přistát jakožto imigranti v USA a neznalí a traumatizovaní krutostí svého světa se snaží asimilovat - po svém. Smích střídá pláč a pláč smích. Zajímavý mix pocitů nabízí těžce stravitelný snímek. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Obyčejnému zpracování možná trochu nadhodnocuju, ale tomu ožehavému tématu z mnou tak obdidované Afriky a další odnože její těžké historie, která se bohužel stále promítá i do dnešních dní, musím dát za plný počet. Jak moc je zdejší příběh založený na pravdě (ujít bez úhony 1250 km východoafrickou savanou), nechávám na soudu jiným, já především cením, že se tvůrcům podařilo obsadit skutečné Jihosúdánce. I to je malicherná cesta ku pomoci jedné z nejchudších zemí světa. [viděno na Voyo 21.4.2024] ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $2,722,209Tržby Celosvetovo $3,391,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $723,929 //počet predaných kusov ?║ zas tip filmu zo silnou nosnou témou, s niekoľkými silnými scénami ale ako celok to nezapôsobí ako by malo /60%/ ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Příběhově je tento film opravdu silný a těžko se divák ubrání nejen dojetí, ale především soucitu s osudy lidí. Co oceňuji nejvíce je to, že si tento snímek nestojí jen na účelovém omotání si diváka kolem prstu. Skutečně zajímavá podívaná, která u mě atakuje nejvyšší hodnocení, ale přeci jen určité rezervy ve vizuální stránce jsou. A možná taky jedna poznámka. Celou dobu v Súdánu film apeluje na mezilidské vztahy, ukazuje jak jsou lidé krutí. A na druhé straně je tu pomoc přátel, kteří ví, že jim nikdo nepomůže a přesto dělají, co mohou. A najednou děj filmu přejde z Afriky do Ameriky a v cenru pozornosti jsou je materiální věci. Možná to byl účel, ale ty mezilidské vztahy v této části mi vážně chyběly. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)

Reklama

Reklama