Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

geklon 

všechny recenze uživatele

Temná kriminálka žije, True Detectiv odstartovali bouři, která z Luisiany přetáhla až na Arktidu. Britský přístup a nenápadná inspirace Twin Peaks je znát od prvního záběru a moc mě baví....... Způsob jakým se nám tvůrci snaží předat tu mrazivou atmosféru, mi zahnal i chuť na Ledňáčka. A to máme 22 ve stínu. Musím chválu pět. Jedinou trhlinou je stopáž, počet dílů a počet postav... moc prostoru na to, abychom o příběhu a jeho spádu mohli pochybovat. Zase čím víc postav, tím víc mrtvol. Závěr první série se rozostřuje přímo úměrně rychlostí, která se stává smrtonostnou. Snad nás druhá sérka má čím bavit. Protože té první se to podařilo. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkal, jestli to bude čistě kriminálka nebo se to zvrhne na nějaký sci-fi motiv. A protože sci-fi znamená věděcká fikce, tak to není od toho zase tak daleko. Navíc to zavání mysterióznem, ba i trochu hororem. Než se to ale posunulo do této polohy, užíval jsem si inteligentní a uvěřitelnou kriminálku v zajímavém prostředí. Všichni můžou být pachatelé, všichni smrdí nějakým motivem. Zajímavé vztahy a celá ta komunita. A vraždy se hromadí. A záhad přibývá... a pak zas ubývá. Líbí se mi, že se děj stáčí i do minulosti a že nejde jen o vraždy, ale i o hotel na ledovci, lední medvědy, bizarní či jinak poblázněné postavy a permafrost. Trochu mi nedošlo, jaktože někteří jen blili, někteří byli líheň, někteří byli imunní a jak se to přenášelo, ale to už je součást seriálu, bez které by to bylo ochuzeno. Taky to, že se u nich objevovaly ty násilné sklony bylo trochu sci-fi (a už jsme u toho), ale vše v mezích tolerance. Herecké obsazení více než povedené - složení Sofie Gråbøl, Richard Dormer, Michael Gambon, Stanley Tucci, Luke Treadaway, Björn Hlynur Haraldsson, Darren Boyd a další je více než povedené (nepsal jsem to už?). Severské a jiné holky (Mia Jexen, Alexandra Moen, Sienna Guillory) velmi sympatické (a povedené). Strašně jsem to hltal. A hltal a hltal, až jsem první sérii dohltal a těším se na druhou. 2: série: Uau, tak to bylo snad ještě lepší, než ta první. Šaman v kukle se svářečskejma brýlema, parádní přerod šerifa Dana Andersona a události z minulosti z Vukobejiny, do toho nadnárodní farmaceutická společnost a jejich pokusy. Plus hromada mysteriózních až hororovejch věcí. Richard Dormer není herec, on je to fakt démon! Pořád stejné nadšení... Ano, přiznejme si to - ta třetí série už byla trochu odfláknutá. Nevím, proč ji zkrátili jen na 4 epizody, ale vypadá to, že to chtěli zakončit a ukončit. Moc mi tam nehrají různé změny: Petra v podivném vztahu s Danem, Michael Lennox coby totální ožralá troska (ale nutno říct, že Dennis Quaid i ve svém věku má tělo víc ve formě než většina normálních lidí) a Dan se úplně utrhl z řetězu - až monstrózně brutálně šíleně. A taky ta zazobaná dámička, co potřebuje dárce, mi tam už moc nesedí. Takže plně chápu, že hodně lidí tato série zklamala. Sesunula se v kvalitě spíš do průměru, ale protože byla tak krátká, hodnocení celého seriálu nechávám na původních pěti, což pramení z prvních dvou sérií. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Vysoké ambície, ale až príliš štandardný výsledok, tak by sa dal v krátkosti označiť Fortitude. Vysoký rozpočet je na ňom vidieť, má krásny vizuál a podarila sa aj atmosféra, kde zasnežené prostredie Islandu budí príjemne mrazivé pocity, ale problém je ten, že atmosféra robí v tomto prípade polovicu práce a samotný scenár je zbytočne naťahovaný, s veľkou dávkou príbehovej vaty a tak miestami, aby v divákovi rozvíjal záujem o rozlúsknutie tej mysterióznej (vírus), ako aj kriminálnej zápletky (vraždy) akurát tak mierne nudí a vo výsledku neprináša nič zaujímavé. Postavy sú síce dobre vykreslené a pomalé tempo sa k tomu vyslovene hodí, no celé to nikam nespeje. Je to škoda, pretože toto malo šancu byť skutočnou seriálovou peckou odohrávajúcou sa v pútavom prostredí, no zatiaľ to na ďalší britský klenot nevyzerá. Skôr len na obstojný priemer, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale celý čas je u neho cítiť, že by to šlo lepšie. Otázne je, či sa u toho oplatí stráviť osem hodín života. CELKOVO: Season 1 = 3* (6/10) ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Dobrej začátek, zajímavý svět, vztahy, pravidla ... pak laciná hororovost, lapsy v konsistenci, ztráta dynamiky ... až mně to pak začalo nejdřív nudit a pak i štvát. To, že si zahráli na otevřený konec si moc nepolepšili, to lze jenom tam, kde není zmateně otevřené úplně všechno. Chvili jsem si nebyla jistá, jestli "nenadstavovali", protože mi přišlo, že nevědí, co do té stopáže vlastně dát ... škoda. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

pomalé tempo, strih mi nie úplne sedel a zatial to ťah na bránku akoby hľadá -ale to sú tak jediné výtky- kriminálky mrazivej jak na povrchu tak pod ním ..a presah k niečomu snáď až mysterióznemu (!) po prvých dvoch epizódach 80% a nadejné očakávania k dielom budúcim UPDATE: po páté epizodě zvyšuji na 90% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)
  • V seriálu se často zmiňuje jídlo s názvem lutefisk. Jedná se o naloženou sušenou tresku rosolovité konzistence. Je to tradiční severský rybí pokrm. (raininface)
  • Ruské mestečko v seriáli, ktoré navštívi Stanley Tucci pri svojom pátraní, sa v skutočnosti volá Pyramida. Potom, ako tu Rusko ukončilo ťažbu uhlia, tam ostalo žiť asi desať ľudí. Ostávajú pripravení na to, keby si ruská vláda rozmyslela obnovenie ťažby uhlia. (vander19)

Reklama

Reklama