Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Upoutávka na Sky One na druhou řadu seriálu s nádhernou scenérií Špicberk(ů) mě donutila zjistit si informace o seriálu, respektive jeho první řadě. Podíval jsem se na první díl a už jsem v tom lítal. Projel jsem zdejší komentáře a moc jsem nerozuměl tomu, jak někdo může druhý až čtvrtý díl považovat za nudu, během které sledování zapíchl. Během těchto dílů mě seriál napevno chytnul a nepustil, musel jsem čumět dál a seriál dosledovat. Prostředí Špicberk(ů), kouzelná úvodní melodie a atmosféra připomínající Carpenterovu Věc, to jsou vedle skvělého scénáře další plusy. Druhá série už nebyla taková pecka jako série první, ale pořád mě seriál bavi a série poslední, zkrácená, taktéž. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Dobrej začátek, zajímavý svět, vztahy, pravidla ... pak laciná hororovost, lapsy v konsistenci, ztráta dynamiky ... až mně to pak začalo nejdřív nudit a pak i štvát. To, že si zahráli na otevřený konec si moc nepolepšili, to lze jenom tam, kde není zmateně otevřené úplně všechno. Chvili jsem si nebyla jistá, jestli "nenadstavovali", protože mi přišlo, že nevědí, co do té stopáže vlastně dát ... škoda. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Ve svých normálnějších polohách a dílech je to chytlavá detektivka na Špicberkách, kde i děti nosí pušky proti medvědům, každý má depresi a chlastat se chodí do baru kde hraje death metalová kapela dřevorobců. Ve svých divnějších polohách je to Cronenbergovská zvrácenost ze špatných snů. Pokud vás baví jak detektivky, tak polo-sežraná lidská těla uprostřed obýváku, najdete si svoje. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Já jsem doslova nadšenej. To co nám předvádí tahle čtverka režisérů je prostě vyjímečný. Pomalu servírovanej příběh o nečem tak banálním jako je vražda. Každým dílem zapadne malej střípek do skládačky a vy si pokaždé řeknete, no jasný, teď už je přece jasný o co tam jde. Hehe, není. Každým dalším dílem vás to zase nechá na pochybách, protože jste úplně vedle. Zvolna vykreslující se charaktery jednotlivých postav jsou stejně fajn, jako celej zmrzlej Island a musím trochu zaSPOILERovat (operace břicha vidličkou je tak precizně nechutná, že i já starej humusák sem se přistihl, že odvracím oči). Tenhle seroš letí do topky. 90% P.s.: za 690 ojro nabízí Iceland Travel pětidenní vejlet na místa filmování....začínám o tom silně uvažovat ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Nejenom neobvyklé prostředí Špicberků z tohoto seriálu činí jedinečný příběhový zážitek. Pokud totiž očekáváte netypickou detektivku, tak se připravte, že budete mít co dočinění nejen s hororem, ale i s příběhem, který se na první pohled tváří zřejmě, ale postupně se rozjede hodně zvláštně, různorodě a originálně. Zde opravdu zahradník nebude vrah. A to i kdyby to byl jedinej zahradník na Špicberkách, což by se na množství obyvatel a obyvatelného prostoru mohlo klidně stát. Městečko Fortitude mě tak díky těmto atypickým skutečnostem vysloveně bavilo. Při teplých letních večerech mě pohotově ochladilo a ještě mi nabídlo zajímavý příběh, který zřejmě neskončí u první série. A to je rozhodně dobře. Jo a Richard Dormer je tady vysloveně výbornej a hodně nekompromisní. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • V seriálu se často zmiňuje jídlo s názvem lutefisk. Jedná se o naloženou sušenou tresku rosolovité konzistence. Je to tradiční severský rybí pokrm. (raininface)
  • V 7. epizodě zazní píseň "Tainted Love" v barové scéně, kde se mimo jiné nachází i Vincent Rattrey (Luke Treadaway), který tutéž píseň nazpíval ve filmu You Instead (2011). (Aaron.)
  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)

Reklama

Reklama