Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

TMNT 

všechny recenze uživatele

parafráza: "já nosím brýle, vlastně proto, žeee se mi hodne líbi transparetní materiály". 10/10 najlepšia hláška (alebo aj najblbšia) aká môže opísať tento "kmen" ostatné diely priemer, hlavne diel o tuningu bol dosť slabý. [nespojitý, akoby rozhádzaný, chce niečo povedať ale vlastne povie niečo úplne iné čo nechcel (ako tento komentár)] ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Těžko označit některé díly za "nejlepší" a "nejhorší", protože co by to vlastně mělo znamenat? To, že díly věrně vystihují tu či onu subkulturu? Že jsou zajímavě natočeny? Nebo mám tvůrce odměnit, že mě s některými subkulturami vůbec seznámily? A naopak - mám díly o známých subkulturách hodnotit hůř, protože mi nic nového nepřinesly? Jediné možné řešení je podle mě všechny tyto aspekty v různém poměru smíchat. Doporučuju: punk, hooligans, cosplay, hipsteři, goth // Odrazuju od: rap, tattoo, thrash metal, graffiti. ___________ Někteří lidé Kmeny odmítají, protože prý není možné objektivně zdokumentovat subkulturu z vnějšího pohledu. Dočkali bysme se ale nějakého záznamu třeba od hipsterů, když odmítají být jakkoli označováni? Asi těžko. V bonusech jsem si ověřil, že tvůrci Kmenů si velmi dobře uvědomují, jak je celý jejich projekt problematický, ať už třeba z hlediska objektivity nebo interpretace, a tak oceňuju, jak vše poctivě připravovali. Myslím, že je to vidět i na výsledku. Na to, že to bylo celé vlastně určeno pro široké masy diváctva ČT (a tedy plné kompromisů), mi Kmeny daly až překvapivě hodně. Asi si ještě seženu knížku Kmeny 0. ()

Reklama

Flexaret 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotná forma a vyprázdněný obsah. Mám pocit, že současní čeští dokumentaristé nikdy neslyšeli o dramaturgii a navíc nedokáží sdělit základní myšlenku, kterou měli v zadání - představit nám jednotlivé subkultury a jejich hodnoty. Ve většině případů jde vidět, že tvůrci nemají o jednotlivé aktéry zájem - v některých případech je podezírám z toho, že se jim vysmívají. Na jednu stranu je zde snaha o to vytvořit pocit jakýsi autenticity, což jde ale těžko když je zároveň staví do stylizovaných portrétů a cool zpomalených záběrů. Je pravda, že některé díly se tomuto schématu vymykají (graffiti), ale informační hodnota zůstává stejná. P.S. Vzkaz pro kameramany - já vím, že když si půjčíte kameru která umí přes 200fps, tak vám to nedá a chcete tam těch slow motion záběrů narvat co nejvíc, ale točte prosím vás alespoň něco, co se hýbe. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Český dokumentární seriál o několika městských subkulturách jehož inspirací byla stejnojmenná kniha Vladimíra 518. Půlhodinové díly nabízejí jen základní přehled ( o existenci některých jsem neměl ani páru ) v zajímavé vizuální moderní formě, ale obsahová kvalita je jako na houpačce - díl o motorkářích a Hooligens promarněný potenciál, naopak Skinheads a třeba Rainbow hodně "obohacující " Kvalita dílu je závislá od režiséra a vhodného výběru zástupců dané subkultury, ale celkově zajímavý cyklus dokumentárních jednohubek. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televízny seriálový cyklus dokumentov "Kmeny" o súčastný mestských subkultúrach pozostáva zo šestnástich zhruba pol hodinových epizód: 1. "Punk", 2. "Hooligans", 3. "Rap", 4. "Cosplay", 5. "Motorkáři", 6. "Rainbow", 7. "Skinheads", 8. "Tattoo", 9. "Tuning", 10. "Meatheads", 11. "Hipsteři", 12. "Goths", 13. "Straight edge", 14. "Hackeři", 15. "Thrash metal", 16. "Graffiti". Témy sú to zaujímavé, ale spracovanie väčšiny z nich bolo povrchné, skreslené a miestami i mylné a zavádzajúce. ** ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)
  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama