Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (157)

Jordan 

všechny recenze uživatele

do malého, redneckého mestečka vtrhlo tornádo . . . dej filmu je archívnymi zábermi torpáda rámovaný, preto nie je jasné, či životný štýl obyvateľov, ich zúrivosť, ich bezcieľne prázdne životy, ich agresia, hnev, ich úchylky a závislosti sú dôsledkom spamätávania sa zo živelnej katastrofy . . . alebo jej predznamenaním. interpretovať sa to dá oboma spôsobmi. tornádo v úvode je však aj symbolické. oveľa väčšie, metafyzickejšie tornádo sa prehnalo týmto mestom a životmi jeho obyvateľov. mozaika, zľahka prepojená pár hrdinami - dvojicou mladíkou vraždiacich mačky, trojicou sestier a jedného bizarného ružového zajačika, ľudí a osudov zapadákova, odkiaľ niet iného úniku, ako upadnúť až na dno svojej dôstojnosti, nájsť pomyselnú hranicu ľudskosti, vzdialiť sa od toho, čo by malo byť morálne, správne a etické až tak ďaleko, že vám akákoľvwk prednáška o etike a morálke príde smiešna a zistíte, že ich ťažisko je a vždy bolo niekde inde. film, pri ktorom som mal mnohokrát zimomriavky, často ma nechal neveriaco pozerať na to, čo všetko sa predo mnou defilovalo, no zanechal okrem zvláštnej pachuti aj veľmi silné presvedčenie, že som videl naozaj kvalitný debut, trochu drsnú a bezohľadnú, ale zato odzbrojujúcu výpoveď o bezmocnosti na konci 20. storočia. ()

snob 

všechny recenze uživatele

Film o hlouposti, nelidskosti, film hrající si na sociální sondu do společnosti. Ale je tak jednoduché vybrat několik retardovaných objektů. Absurdita jejich tuposti pak film natočí sama. Sdělení takové, že žádné. Být umělcem neznamená, že musím být zároveň kreténem. Tvůrci aspirovali právě na umělce - kretény. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak, a Ulrich Seidl ztratil svoji hegemonii. Samozřejmě, co je v Rakousku, nesmí chybět ani v Americe. I když nejspíš nejde o vzájemnou inspiraci, ale vzájemnou zkušenost uzavřených společností s nezamčenými dveřmi. Vstoupit může tak každý, kdo na to má, tedy lépe řečeno: kdo na to nemá, nebo kdo má jen na teplo pospolitosti... O kočkách a jejich mystice jsem se zmínil někde jinde (Elfride Jelinek)... O společnostech tohoto typu, které dostaly po prvním kole koronaviru zelenou, se pobavíme později. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Gummo je snímek, u kterého nesmíte očekávat žádný děj, ale docela nesouvisející kousíčky života lidí, kteří můžou být rádi, že vychodí základku. Je to film, který se snaží šokovat a i když to někoho může pohoršovat, tak já bych klidně ještě přitvrdil. Sice jsem neviděl ještě film, kde by natáčeli tlučení zdechlé kočky tyčí a nějakým způsobem to necenzurovali, ale když už se pustím do něčeho takového, tak bych uvítal větší ponoření se do podobných zvráceností. No a proč jsem tomu nakonec dal dvě hvězdičky? Jedna je určitě za tu odvahu natočit něco takového a druhou za kluka s růžovou maskou zajíce. ()

Testament odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že na Gummo mě hlavně přitáhla přítomnost kapely Burzum (jejíž ambientní písnička z alba Filosofem zde zazní celkem třikrát- Rundgang um die transzendentale Saule der Singularitat-hrozný název:-D).Jinak nemá tento "film" absolutně co nabídnout. Gummo chce šokovat, a tak ukazuje spíš scény, nalepené bez ladu a skladu, aby diváka uvedly do úžasu. Nestalo se tak. Je to trapné, nemá to hlavu ani patu a pohled na , zvelké části, retardované američany, ve mně spíš vyvolává posměšný úšklebek. Je to ztráta času a rozhodně jeden z nejhorších "filmů", co jsem měl možnost vidět.Ztráta času. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Samotné nakrúcanie prebiehalo v jednej z najchudších štvrtí mesta Nashville. V ňom vyrastal aj kontroverzný režisér snímku Harmony Korine. (classic)
  • Ve scéně, kdy dva chlapci v kovbojských převlecích rozbíjejí věci na skládce, rozbijí také okno u auta. V dalším záběru je však okno v pořádku. (moukey)

Reklama

Reklama