Reklama

Reklama

Kvílení

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gokseong (více)
Trailer 2

Sledujeme příběh mizerného policisty, který stejně jako jeho kolegové bezmocně sleduje množící se případy vražd. Vrahem je vždy člen rodiny, který zabije všechny ostatní. V jindy poklidném malém městě jde o bezprecendentní události, pro které nelze najít jednoduché vysvětlení. Díky některým indiciím začne policista podezřívat někoho, kdo možná není člověk. Podezření pak spustí sled událostí, které zapříčiní, že se vše stane mnohem osobnější. Povede se policistovi včas rozklíčovat, kdo nebo co stojí za vraždami? (Martrix)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (158)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kvílení mixuje žánrové zaradenie a aj výsledné dojmy. Dostávate mysterióznu kriminálku, vymietanie diabla, zombie a rodinné drama v jednom. Hlavný hrdina je neambiciózny dedinský policajt, ktorý neprekypuje šikovnosťou. Postupne sa však chtiac-nechtiac musí pochlapiť. Spolu s ním prežijete súboj s neznámym nepriateľom, ktorý vyvrcholí do perfektne vygradovanej osudovej voľby. Kvílení necháva zopár nezodpovedaných otázok, ale nie je to na úkor zážitku (skôr naopak), pretože ten už  nevyprchá. V tých 156 minútach nie sú hluché či zbytočné odbočky. Čo sa týka hereckej stránky, mám na mysli dejovo zásadné postavy, vrátene detskej herečky, tak naozaj áčková squadra. Po prvom pozretí som vedel, že na 100% musí prísť k repríze (dal som si cca pol rok na to). Pocit z filmu sa potvrdil a plná paľba * je jasná. Ak by ste si zostavovali Top 3 roku 2016, tak Kvílení do zoznamu jednoznačne patrí. No a pri zostavovaní Top 5 hororov (bez ohľadu na rok výroby) je účasť tak isto zaručená. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pekelná stopáž mi nevadila i díky tomu, že se začalo dít něco zajímavějšího zhruba od poloviny filmu. Navíc to pěkně gradovalo, takže ta dvěapůlhoďka utekla vcelku rychle. To je ok. Co mi ale vadilo skoro celý film, bylo nelogické chování většiny postav, z čehož pak logicky vyplývá, že děj místy nedával smysl. Celou dobu jsem přemýšlel, jestli je to jinou mentalitou Korejců, nebo tím, že je scénář blbě napsaný. Pár korejských filmů už jsem viděl, takže to bude tak 50/50. Ale ono mi vlastně nevadilo ani to podivné chování (myšleno např. několik situací, kdy mohla fatálním událostem předejít prostá komunikace, nebo vyvrácení nepravdivých tvrzení). A dokonce mě neotrávilo ani tahání diváka za nos, co se týče odhalení příčiny oněch událostí. Vlastně je to dost s podivem, že přestože je setsakra co vytýkat, je to v případě Gokseong irelevantní a jsem spokojený. Jestli váháte, tak oficiální obsah sice není úplně mimo mísu, ale pokud bych měl krátce shrnout, co jsem viděl, tak: Příběh mizerného policisty, který stejně jako jeho kolegové bezradně sleduje množící se případy vražd. Vrahem je vždy člen rodiny, který zabije všechny ostatní. V jindy poklidném malém městě, jde o bezprecendentní události, pro které nelze najít jednoduché vysvětlení. Díky některým indícím začne policista podezřívat někoho, kdo možná není člověk. Podezření pak spustí sled událostí, které zapříčiní, že se vše stane mnohem osobnější. Povede se policistovi včas rozklíčovat kdo, nebo co stojí za vraždami? A i když se dozví pravdu, dokáže vše zastavit? ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Není to rozhodně dokonalé. Dlouhé, jako poslední dva dny před výplatou a někdy až moc nesourodé. A teď mám na mysli hlavně chování některých postav. Pokud to ale přežijete, odskočíte si párkrát zakouřit, nebo na svačinu, dostanete se Vám velmi slušné, poslední třetiny a pak hlavně konce, který ty všechny Vaše otazníky, co máte na začátku maličko osvětlí. Neříkám, že úplně, ale mně to dneska bohatě stačilo. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý korejský žánrový mix, u kterého se vyplatí sledovat pozorně všechny motivy. Všechno na konci sice nezapadne na 100% tak, jak by mělo (přesněji – jak jsem si představoval), ale celkový dojem z poměrně originální kriminálky s výraznou mysteriózní atmosférou zůstane i tak silný. Mít to více do hloubky (či seriózněji) propracovanou postavu hlavního vyšetřovatele, možná by to bylo i na plný počet. Občas jsem totiž měl pocit, že některé postavy jsou karikaturami sebe sama, s čímž se úplně nedovedu ztotožnit. 3,5* ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Nepravidelná gradácia deja mi niekedy príde ako podvod na diváka. Konkrétne tu som mal totiž po dopozeraní 5-hviezdičkový dojem, no len preto, že na plný počet sa vyšplhalo posledných cca 20 zo 150tich minút filmu! Prvá hodina bola napríklad ledva priemerná. Policajti sa miesto budenia dojmu morálnych autorít chovali ako uvrieskané puberťáčky. Na koniec išlo o silného zástupcu hororového žánru, aj celkom originálne spracovaného, ale za cenu počiatočného rozčarovania. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Dle režiséra Hong-jin Na byl film natočen na základě lidových náboženství v Koreji a Nepálu a katolické víry. Film přímo a nepřímo zmiňuje všechny biblické hříchy. (MarLin)
  • Při natáčení nebylo ublíženo žádným zvířatům. Všechny scény se zvěří byly natočeny po konzultaci a pod dohledem s trenéry. Použily se také vizuální efekty. (Polgedney)
  • Výběr hlavního hrdiny, pro film byl klíčový, režisér Hong-jin Na nechtěl mít ve filmu žádného akčního hrdinu. Na castingu prošel Do-won Kwak právě díky svému vřelému vzhledu a hned získal roli. (Yoshitsune)

Reklama

Reklama