Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (295)

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jako musím přiznat, že v tom peníze vidět byly...I to zpracování je tak trochu více epic...Češi v takových filmech jsou ještě hodně pozadu (čím to je), ale na druhou stranu vytvořili pro tento snímek působivé speciální efekty (UPP)...Ty zpomalovačky sice často působily jako pěst na oko, a dát k nim podkresovku dubstep, to chce opravdu silné kafe...A to ne, že by to tam nesedělo...Prostě, člověk na takovou podkresovku, v takových filmech, není zvyklý...Jsem rád, že používali klasický film, kapánek ty dialogy mohly být lépe slyšet (ale to mohlo být klidně ozvučením v kině)...Réžie zvládnuta velmi dobře na tak mladého člověka...Historii raději neřeším (ono to v dnešním pojetí kinematografie ani moc nejde), ale pro dnešní generaci určitě chytlavé a moderní pojetí jakbysmet...Patetičnost minimální, ale emoce z plátna číšily, to jako jo...Zobrazit tu zákeřnost každé války a změny obyčejných lidí zachránít si holý život, opravdu dnešní filmy umí...Záleží asi na vkusu každého, ale za mně se Miasto 44 Polákům povedlo, a nemusí se stydět tento snímek dát dál než na lokální filmové festivaly...Jen tak dál... ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Je to krutý, drsný, nekompromisní, krví zbrocený. Tu ruka, tam noha, jinde střílí do dětí či žen. Kusy lidský těl tu padají i z nebe! Když ale nic z toho není schopno vyvolat emoce žádnýho typu (smutek, strach, šok, hrůza ani filmové nadšení), načež divák sleduje slow-motion hlavního hrdiny za doprovodu rock 'n' rollu nebo rovnou dubstepu, bez toho aniž by ten váš hloupej výraz zalil pocit nadsázky (což byl zřejmě i nepovedený záměr), je to prostě průser. Protože když chce člověk téma podobných událostí nějak odlehčit, musí mít na nadsázce postavenej celej film (Když to tak neni a do určitý části strhujícího filmu vrazíte slowmo s moderní hudbou, dojde k vytržení z dosavadního zážitku, kdy po skočení scény musíte začínat od nuly. Tarantino to ví). Těch pár samoúčelnejch slow záběrů to ze tří hvězd nevytáhne ani s tím, že jinak to vlastně vůbec nebylo špatný. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Výpravný film silně hollywoodského střihu ukazující syrovou brutalitu varšavského povstání pro generaci ajfouňáckých teen Poláčků. Hollywoodu se to místy skutečně dosti podobalo - zejména svým patosem, ale především luxusními akčními sekvencemi, šťavnatým vizuálem (krvavý déšť ruluje), sic notně podpořený celou baterií CGIček, ale i přesto na evropské poměry silný nadprůměr. Akčí scénky navíc doplňují i vizuální onanie pana režiséra a scénaristy v jednom - v tom nejlepším se všecko zastaví a tuuuuuuuzzzeeeee dlouho se probíhá před kamerou a okolo sviští roj kulek. I samotný Neo by záviděl. Co tam dáme dále. Hmmm, hmmm, no teď by se hodilo třeba - změnit hudební podkres a místo šansónu tam pro mladý hodíme nějakou dubstepovou rubanici, to určitě všichni ocení. A počkejte, chybí mi tam ještě něco jako DOOM pohled z pohledu hlavního hrdiny. Teď je to pecka. A pak tam nasázíme nějakou děsně akční dojemnou scénu, rádoby milostný trojúhelník a máme tady velkopolskou produkcí alá Hollywood. A aby někdo neřekl, že příliš kopírujeme, zboříme všechna klišé, které současná americká produkce velí - zabijeme pár dětí, zemře novorozenec a tak. Mno, upřímně gore efekty jsou teda špička - z válečné tématiky rozhodně jedny z nejlepších. Až na ten vizuál, akční stránku a někdy rádoby sebeparodické špičkování (dubstep, DOOM), byla by to celkem pořádná sonda do temné polské historické události. Takhle jen opatrný nadprůměr, který sráží scénář a intimní rovina příběhu. 55% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo se říká, že "není všechno zlato, co se třpytí". Poláci dokážou natočit filmy na nejvyšší úrovni, o tom jsme se za poslední dobu mohli přesvědčit už mnohokrát. Ovšem Město 44 mezi ně tak nějak nepatří, i když se tváří jako velkofilm. Připomíná mi to trochu Bondarčukův nový Stalingrad, ale s tím rozdílem, že tady je to spíš milostné drama na pozadí historické události. V tom bych až tak velký problém ještě neviděl. Na to, že film má přes dvě hodiny, jsem si nedokázal udělat žádný vztah k hlavním postavám. Film se proto převaloval z jedné scény do druhé, ale tak nějak nezáživně. Navíc některé scény jsou dost stupidní a ve celém kontextu vypadají jako pěst na oko. Zato technická stránka, která u válečných filmů hraje důležitou roli, nezklamala. Všechny ty výbuchy a celkový pohled na Varšavu je monumentální. Plus také za poměrně dokonalou repliku tanku Panther. Chápu, že je Město 44 natočeno tak, aby oslovilo potencionálně i mladší publikum, kde zřejmě i uspěje, ale u mě bohužel více převládá zklamání. A je to škoda, protože jsem se na film strašně těšil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci se chopili hodně drsného tématu, které je, podle mě, pro ně stejně tak zásadní, jako pro nás Lidice. A první půl hodina vypadala opravdu dost ultimátně. Postavy uvěřitelné, atmosféra absolutně válečná, akce na úrovni. Takřka nic tomuto filmu nechybělo. Pak ale přišla romantická pusa ve zpomalené bullet-time scéně jak vystřižené ze hryMaxe Payneho, která tento zpomalovací efekt vymyslela. K tomu muzika, která do takového příběhu vůbec nepatří a celá ta nadějná atmosféra se v tu chvíli ztratila do prázdna. Pak se rozjel další klasický postup a celé se to jevilo hodně solidně, jenže v tu pravou chvíli opět přispěchala zpomalená scéna a do ní pro změnu pustili dubstep. To už jsem nedal a měl problém to dokoukat. Druhá světová není akční film. Druhá světová je pojem, při kterém umíralo mnoho lidí a právě proto by se příběhy z ní měly točit s úctou k těm lidem, kteří v ní padli. Tady to asi někdo nepochopil. A musím říct, že mě to hrozně mrzí. Město 44 by za jiných okolností aspiroval na významný film z druhé světové války, který by si zasloužil dalekosáhlejší rozbory, než jen dvouhodinovku na plátně. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se ve městech Wroclaw, Walim, Swiebodzice, Varšava a Lodži Lodzkie v Polsku od 11.5 do 21.8 2013. (willy1)
  • Na základe filmového scenára napísal Marcin Mastalerz román, ktorý rozvíja a vysvetľuje mnohé filmové témy. KnihA vyšla 1. septembra 2014, pričom je obohatená o vyše 120 statických záberov z filmu a DVD so zákulisím výroby filmu. (Arsenal83)
  • Ve filmu pracovalo přes 3 000 komparzistů a bylo použito 5 000 tun trosek, díky nimž tvůrci znovu vytvořili Varšavu zničenou válkou. (ČSFD)

Reklama

Reklama