Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takové Bylo nás pět na francouzský způsob. Dvě party strašně drsných frajerů si krátí čas nelítostnými souboji, ve kterých v případě neuspěchu mohou přijít až o všechny své knoflíky. Místy je to vtipné a místy trapné. Přeci jen je film podstatně starší než hlavní hrdinové v něm. Čas se zkrátka na tomto klenotu patřičně vyřádil. Průser to však vyloženě nebyl. Třeba jak ten jeden frajer přijel přejet traktorem domeček svých nepřátel se mi líbilo. A takových momentů tam bylo víc. 3* ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Knoflíkovou válku jsem někdy na hranici puberty četl, jenže tenkrát mi přišla strašně impertinentní. Přitom z dnešního pohledu na ni trochu nahlížím jako na francouzské pojetí Rychlých šípů. Samozřejmě pouze ve smyslu klukovského dobrodružství. Dvě party se rvou jako koně a nic si nedarují. Paradoxně jsou schopni bitvu zastavit kvůli zraněnému králíkovi. Tenkrát prostě byla jiná doba a to, co si užívali Lovreňáci a Velraňáci by dnes už z mnoha důvodů nebylo možné. Jenže tenkrát nebyly mobily a počítače. Zajímavé též je, jak si na své bitky příležitostně zavzpomínají i dospělí, takže rivalita se zřejmě předávala po generacích. Přitom nahlížíme do světa dětí a dospívajících, kterému dospělí nerozumí a jako by ani nechtěli, ačkoli sami prožívali něco podobného. Jako by svým věkem ztratili paměť a nerozpomenuli se na své dětské zkušenosti a zážitky. Rozhodně lze ocenit klukovské herce, kteří působili naprosto přirozeně. Mimochodem, pro Tsillu Chelton, Christophe Bourseillera a Martina Lartigua se jednalo o debut na filmovém plátně. Naopak Michèle Méritz tímto svou hereckou kariéru zakončila. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně klasika. Vždycky si vzpomenu na tu legendární větu, kterou pronese ten mrňous. Tu mám vrytou hluboko pod kůží. Občas ji používám a super je, když se na to někdo chytne. Atmosféra francouzského venkova se všemi těmi postavami byla dokonalá. Jak málo v té době stačilo ke štěstí. To už dneska není vůbec možné. Neustále se k tomu to snímku vracím. Působí na mě jako magnet, kterému se prostě nedá odolat a já mu ani odolávat nechci. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Kdybysem to byl viděl, tak bysem se na remake nikdy nedíval".. Wau a ještě jednou wau, mám skoro chuť dát si tuhle klasiku do TOP 10. Smál jsem se od prvních záběrů a rozzářený jsem zůstal až do toho posledního, klukovina jak má být a jsem rád, že patřím do generace, která měla dětství ne nepodobné Valreňákům a Lovreňákům. Dnes se bohužel nestříhají knoflíky a tkaničky, ale sbírají bonusy a překračují levely...nu jiná doba, ale tak třeba jednou ty internety někdo vypne. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Krásný film který do děje vtáhne, zahřeje na srdci a pohladí po duši s jednou z nejlepších dětských hereckých sestav, která kinematografie nabízí. Při sledování se u mě vynořili vzpomínky na dětství, přičemž snímek vůbec nepůsobí zastarale. Takovéto filmy by měli natáčet a né ty blafy, které bych nejraději spláchl někam do záchoda. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Film měl problém ve Spojených státech kvůli nahým scénám, které šokovaly americkou Ligu ctnosti. (sator)
  • Aby režisér našel správné mladé amatérské herce, vyfotografoval téměř tisíc dětí ve věku kolem dvanácti let. Ty vybrané později procházely sítem castingu. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama