Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Durak sa viac sústredí na kompresiu dotykovej reality skrz nepríjemné pole indícií, ktoré pôsobia na súčasnú ruskú spoločnosť, ako aj jej celoplošnou deštruktívnou katarziou bezvýchodísk z tohto stavu. Leviatan bol viacej pocitový, nádherný a až poeticko umelecký, Bykov skúma príčiny explicitnosti ďaleko razantnejšie a cez priečne dynamickú optiku. Je to i príbeh viacerých paradoxov, ktorých kontrast vystihuje tvrdenie, že každý nekalý čin je výsledkom systému, ktorý mu to umožnil. Čiže vzťahuje to na pomeri v Rusku, ale jeho posolstvá sú všeobecné. A vieme sa s nimi ľahko identifikovať, lebo ľudská zlomyseľnosť vychádza z narúšaniu etických princípov rovnosti a tú zase formuje vlastníctvo matérie. Hlavný hrdina bol možno "trochu" naivný, ale to bol aj Shane a tiež som mu to nezazlieval. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na jednoduchej zápletke vygradovaná nekompromisné dráma, ktorá v krátkom časovom úseku jednej noci výstižne obsiahne, že ono príslovečné "Nehas, čo ťa nepáli!", platí neustále a vystrkovať hlavu z davu v dnešnej nemorálnej a skorumpovanej spoločnosti, sa zo zdravotných dôvodov nemusí vyplatiť. Silné 4 hviezdice a mať to onen nedopovedaný koniec, ktorý by tomu dal ešte fatálnejšiu príchuť, tak dám aj plnku , pretože toto smrdelo výstižnejšie, než ten príznačný prehnitý a zatuchnutý socialistický panelák. ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

K tomuto ruskému dramatu jsem se dostal náhodou a nepamatuji, kdy mě nějaký film takhle mile překvapil. jelikož se jedná po téměř všech stránkách o neuvěřitelně vypiplaný snímek o byrokracii, korupci a o lidech, který začne velmi nenápadně, ale postupem času dozrává k dokonalosti a do stavu, ve kterém by se dala atmosféra doslova krájet. Velmi neotřelé, originální a je pouze škoda trochu zbrklého konce. Moje hodnocení 80%. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Bykov opět exceluje. Nechává běžný rutinní den vygradovat jistým nálezem do maxima, kde odhalí jak prohnilost celého systému, tak zkaženost charakteru jednotlivých lidí, kde v bludném kruhu "ne - to my nejsme takový zlý, to život je takový". Bezpráví na jednotlivých lidech v matičce Rusi opisuje do nekonečně jejich chování. Bykov to bere od nejnižší vrstvy po nejvyšší. ...a jen idiot nebere. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Rozumím tomu, co se film snažil sdělit, ale i přesto to byla nuda. Je tam spousta dlouhejch záběrů o ničem, napětí že by gradovalo se říct nedá. Nějaký politický pletichaření ti atmosféru neudělá. Čekal jsem od toho nejspíš víc katastrofický drama než to co jsme ve výsledku dostali. Některý hodnocení je tu šíleně přehnaný, někomu holt už z Ruska stačí málo. To finále opravdu nebylo tak emotivní. Nevěřte všem červenejm filmům, občas se dá slušně narazit. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)
  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)

Reklama

Reklama