Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 1

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (186)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh natočený pietně a s úctou, která nedovoluje vybočit ze zavedených mantinelů tohoto typu filmu. Každopádně ale závěrečná scéna, kde Jesseho Owense vítají v New Yorku jásající miliony lidí a on pak musí na večeři na svou počest uspořádanou v luxusním hotelu vejít ostudně vchodem pro služebnictvo, zapůsobí velice emotivně. Škoda, že se někdy nerozhodnou natočit příběh hrdinů i poté, co už zažili své hrdinské chvíle. Osud Jesse Owense se po vítězství na Olympiádě ubíral hodně křivolakými cestičkami a bylo by zajímavé sledovat hrdinu i v nehrdinském/běžném životě. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Jesse Owens pro mne od malička sportovní ikona a jeden z nejlepších sportovců světa (ne jen proto vysoké hodnocení ), Bohužel je klasickým příkladem rčení ,,Světská sláva – polní tráva“: vybojoval pro USA čtyři zlaté Olympijské medaile, přesto musel chodit zadními vchody určené pro černé a celý život pracoval jako školník. Film má několik rovin. Sportovně historickou. Rasovou politiku v Americe a v Hitlerově Německu, opět bohužel téměř srovnatelnou. Zároveň upozornění na politickou manipulaci, která ovlivňuje a přímo zasahuje do světa sportu, (vědy,umění ) je úplně jedno jestli se píše rok 1936 , 1980,1984 nebo …, protože platí, že politická manipulace ze strany mocných a bohatých je konstantní - čili neměnná . ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočnou udalosťou a všetky presné historické okamihy sú potvrdené aj vo filmoch Leni Riefenstahlovej Olympia (1. aj 2. diel). Ak som správne pochopil pointu celého filmu, ten sa zameriava na rasovú otázku. Na jednej strane ukazuje, aký rasizmus vládol v USA a na druhej strane sa snažil poukázať na rasizmus za Hitlerovho režimu. Dej filmu som rozdelil do troch dejových pásiem. 1. je najkrajší a zameriava sa na život a športové úspechy a neuznanie v USA štvornásobného olympijského víťaza z Berlína Josse Owensa. Tu snáď sa mohlo načrtnúť, že Jesse bol silný fajčiar a to vo filme nie je dokumentované a jeho biedny život po tejto olympiáde bol spomenutý len jednou vetou. Biely dom jeho športové úspechy nevzal na vedomie. Predsa išlo o životopisný film, takže sme predsa čakali zo súkromia Jesseho viac. 2. dejové pásmo je o hlavnej manažérke filmu Olympia Leni Riefenstahlovej a o Goebelsovi a posledné pásmo nám približujú spory v amerických olympijských organizáciách a tvrdá rasová segregácia a neznášanlivosť v USA. Ďalšia vec, čo ma prekvapila, že film sa striktne pridržiava faktov. Owens skutočne skočil 8,13m, 7,94m a 8,06m a skutočne zabehol 100m za 10,3 a 200m za 20,7s. O tomto historickom okamihu o XI. letných OH bolo natočených viac filmov. Mimo už spomenutej Olympii z roku 1938 1. diel Prehliadka národov, 2. diel Oslava krásy, to boli 1936 Nacistický olympijský sen, 2016, Berlín ´36, 2009; Nezlomný, 2014. Ale film to bol úžasný, vrelo doporučujem si ho pozrieť.. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Berlín,rok 1936,za dveřmi XI.letní olympijské hry nesoucí se ve stínu rasových nepokojů a přesto svět nenašel odvahu aby tuto olympiádu bojkotoval?Bohužel představitelé soutěžících zemí se nechali uchlácholit ujišťováním,že to co se děje v ulicích není tak hrozné jak to vypadá.Němci byli mistři v kamufláži a tak se nemůžeme divit,že 3 roky po tom co přestal plápolat v Berlíně olympijský oheň začala 2.světová válka.Film je o tom jak chudý černošský chlapec s obrovským atletickým talentem Jesse Owens vstoupí do týmu atletů kde trenéra hraje vždy skvělý Jason Sudeikis.U tohoto atleta se naprosto mine účinkem věta:TĚŽKO NA CVIČIŠTI,LEHKO NA BOJIŠŤI,protože ten již před odjezdem na olympiádu pokoří několik rekordů když zkouší nanečisto co dokáže.Ne všichni jsou nadšeni jeho touhou srazit Árijce na kolena.Po dlouhém váhání se rozhodne že teda do Berlína pojede.Hitler se bojí mezinárodního skandálu a tak po dobu pořádání olympijských her trochu zmírní své pronásledování nepohodlných občanů ve své zemi.Sportovci jsou nadšení z přivítání které se jim dostane i zdánlivě přátelským prostředím.Novodobá technologie celého zázemí působí dokonale a jediné co nacistům schází je vytvořit obraz árijské nadřazenosti,ale to se jim díky černošskému sportovci Jessemu Owensovi nepodaří neboť získá jako jediný na olympiádě 4 zlaté medaile a pořádně tím namíchne celý ten nedotknutelný režim Třetí říše.Sport byl vždycky s politikou propojen jako siamská dvojčata jak tehdy tak i dnes jen s tím rozdílem,že dřív šlo o rasu a dnes jde o ekonomické zájmy. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Amerika byla, je a bude rasistická. Tady je jasně ukázané, že nebyli o nic lepší než nácci, pokrytci toho největšího zrna. Tohle je ostuda, jak takhle talentovaného člověka, s takovými zásluhami odkopli, jak kus hadru. A uznání se mu dostalo, až po smrti. Pěkně mě to nakrklo a jestli to byl záměr filmu, tak se mu to fakt povedlo. Jo Amerika země snů :-)!!!! ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • James Cleveland Owens získal 4 zlaté medaile na olympijských hrách v Berlíně. (ARI50)
  • Jesse Owens (Stephan James), celým menom James Cleveland Owens, bol najmladším z desiatich detí. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama