Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 3

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (186)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad obyčajný športový film o mimoriadne úspešnom bežcovi menom Jesse Owens (4 zlaté z jednej Olympiády sa veru nepodaria len tak hocikomu). Oveľa viac ma však na tom celom bavila nie športová stránka filmu, ale skôr to celé politické pozadie a kontrast nastupujúceho nacizmu v Nemecku na jednej strane a americkej segregačnej politike na strane druhej. Jedno horšie ako druhé! Športová stránka filmu ma zas až toľko nenadchla (to bol bežný priemer), ale to ostatné povýšilo tento film nad hranice priemeru. No a Jason Sudeikis ma v roli trénera celkom prekvapil, keďže doteraz ho bol vidieť zväčša v komediálnych filmoch. Drama mu tiež celkom sadla! ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Příběh nepříliš známého amerického hrdiny, který nakopal zadek Hitlerovi ještě před druhou světovou válkou, je rozhodně zajímavou podívanou, která srovnává americké a nacistické předsudky vůči "nižším" rasám. Samozřejmě se jedná o klasický biografický film, kde můžete sledovat typické scény, kdy hrdina odmítá jít kupředu či bojuje s obyčejnými problémy života. Když to celé však zabalíte do třicátých let, vznikne z toho pěkná podívaná, která člověku ukáže, že Olympiáda nemusí být jenom o soupeření mezi národy, ale také vzájemném přátelství mezi sportovci z různých zemí. 80% ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Načančaná dobová atmosféra mě nadchla, ale bohužel se to dost vleče a těch dilemat jestli má, nebo nemá závodit bylo moc. Druhá půlka na olympiádě je rozhodně lepší. Nacistická monumentálnost funguje a bavil mě ten Goebbels. Šla z něj mrazivost. Kontrasty mezi rasismem v Německu a Americe nebyly špatně podané, ale bohužel je ten film moc dlouhý a používá všechny propriety cukrkandlového životopisného filmu. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl pro mne megahit, takhle si představuju pravý, současný, plnohodnotný film. Je v něm vše, co danný žánr vyžaduje. Od prvního okamžiku výborný nástup, žádná slebá místa, výborný postup vyprávění, schopní herci. Dozvěděl jsem vše, co jsem o hostorické události nevěděl. Pěju chválu všem tvůrcům filmu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Rasa nebo Závod, pokud za celý film Carice van Houten neukáže ani jednou kozy, český distributor to může pojmenovat jak chce a stejně to nepomůže. Takřka evropský film o americkém černošském atletovi, který se snaží ukázat hrůznost nacismu a především jeho nestoudnou propagandu, což OH v roce 36 především byla. Zároveň ovšem ukazuje i paradoxní situaci, kdy Američané měli na oko problém s nacistickou ideologií o nadřazenosti vybájené a neexistující árijské rasy a zároveň si u nich doma "negr" nemohl umýt ruce ve stejném umyvadle jako běloch ještě dlouho po skončení druhé světové. Ta kritika na americkou rasovou segregaci je v celém filmu patrná a dá se říci, že hraje prim. Nacismus se pak bere pouze za extrémní měřítko toho samého přístupu a tím dělá z Američanů té doby regulérní imbecilní pokrytce. Problém filmu spočíval v tom, že byl celý protkán lacinými CGI efekty, závody byly zachycené totálně nepřehledně, většinu děje tvořil balast o osobním a rodinném životě Owense, chyběl sebemenší náznak po masovějším komparzu u papírově masovějších scén a především dobové záběry, kdy jsem měl chuť vidět jak to ve skutečnosti bylo a nikdo mi to neukázal ani v závěrečných titulcích. Nacistické figurky jako Goebbels, který zde vypadá jako model předvádějící XS velikosti po konci kariéry a Riefenstahlová, dvorní režisérka nacistické propagandy, která je zde zase sexy liberální milfka, rovněž nevylepšují dojem. Vraždená stopáž pak ten dojem ubíjí úplně a typický nalinkovaný děj ohledně sportovních dramat jakbysmet, ovšem s tím rozdílem, že Owens si to vodí od začátku filmu až do jeho konce, takže zde chybí ten typický zábavný dril a postupné zlepšování se za prolínajících krátkých záběrů znázorňující velké časové období a enormní úsilí v něm vynaložené.60% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. února 2016 v Torontu (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Na berlínskom letisku Tempelhof je viackrát vidieť nákladné lietadlo sovietskej výroby typu Antonov 12. Toto lietadlo sa však začalo sériovo vyrábať až na konci 50-tych rokov. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo rovnako ako dej filmu v Berlíne, no scény odohrávajúce sa v USA sa natáčali na viacerých miestach v Kanade. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama