Reklama

Reklama

Třída 8.A

(pořad)
Dokumentární / Reality-TV
Česko, 2014, 8x45 min

Obsahy(1)

Tři noví učitelé přichází do velmi problémové třídy. Chtějí se u žáků pokusit změnit nejen jejich přístup k učivu. Jak se jim jejich start podaří? Nová reality show ze školního prostředí. Do problémové a podprůměrné české třídy přichází noví učitelé, kteří mají ambice i předpoklady situaci změnit. Jedno pololetí budeme sledovat příběh plný emocí, který je vyprávěný z pohledu studentů a učitelů. Podaří se žákům a jejich novým učitelům uspět? Jak dopadne konfrontace nových učitelů s těmi stávajícími? Česká televize představuje inovativní formát veleúspěšné švédské docu-reality show, který by měl otevřít veřejnou debatu na téma motivace žáků a kvality vzdělání na druhém stupni základních škol. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Seriál se chvályhodně snaží upozornit na nešvary českého školství, resp. celé společnosti (viz komentář MessiáŠe). Dělá to ale tak nešikovně, že si toho naše většinově xenofobní veřejnost ani nevšimne a spíš se jen utvrdí v názoru, že veškeré snažení o integraci problémových dětí je k ničemu. Kdyby tenhle "experiment" aspoň trval déle než jen půl roku, aby se z toho dal udělat nějaký pořádný závěr, ale takhle? Ambiciózní projekt se tím ve výsledku docela blíží pochybné show Výměna manželek. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Je mi z toho smutno. Ani ty děti ani ti učitelé nejsou špatní a snaží se. Učitelé určitě a i někteří žáci. I když mají učitelé metody, které mi někdy přijdou naivní a jindy prazvláštní, tak jim snahu ani jisté úspěchy nejde upřít. Zatím - po pěti dílech - mi z toho, kromě školského systému - vychází jediný antihrdina - ta rozkydlá stará "metodička" v červeném z pátého dílu, která se špatně skrývanou škodolibostí totálně podrazila mladou a hezkou učitelku. Sorry, ale to nebylo o učení, to byla čirá závist a nenávist zapšklé hemeroidní ježibaby. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem kdysi koukal na Blackboard jungle (1955, USA), tak by me nenapadlo, ze americke realie tu budeme mit za chvili taky. Nebo jsme je tu mozna na nekterych skolach davno meli, jen se o tom nevedelo. Je to celkove smutny pohled... Cele to pripominalo spis pomocnou, nez zakladni skolu. Nekterych tech deti mi bylo lito, kdyby se jim doma nekdo trochu venoval, nemuselo to s nimi dopadnout takhle. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Páně dějepisářova praktická cvičení znám ze seminářů - nápaditá, ale v praxi (lehce) nepoužitelná; matikář mi přišel nejpřirozenější. "Zpívající" modelka odhalila při Cestě scénáristické vedení - po její verzi následovaly titulky podbarvené originální Cestou. Ve 2. díle zajímavý pohled do třídy "bez kamer". ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel nejsem obyčejná soukromá osoba, abych mohl tento typ pořadu hodnotit otevřeně. Ne v naší společnosti. Ne v tomto státě. I kdybych tu situaci tam hodnotil jako někdo, kdo některé ty studenty nezná osobně ze svého povolání, nebylo by to publikovatelné. Způsob jednání s touto komunitou bohužel nakonec přivede všechny zúčastněné do pekla. Tito občané trvale opálení (věřím, že ani toto není politicky korektní oslovení) mají stejný přístup a chování jako obyvatelé černé Afriky. Prostě vědí, že se o ně někdo postará a dá jim jídlo a živobytí, a proto se o to nestarají sami. Kdyby navíc byly tvrdé postihy pro lidi kteří prokazatelně a opakovaně zneužívají dobroty ostatních... Je jasné, že pokud bohatý podnikatel bude dávat svému synovi všechno bez práce, ze syna se stane rozmazlený neschopný hlupák, který si bude myslet, že může všechno. Náš stát se vůči tomuto etniku chová jako bohatý podnikatel vůči synovi a bohužel to tak vypadá. Navíc je tak mocný, že se o tom nesmí ani otevřeně mluvit a každý, kdo se o to pokusí dostane nálepku hloupého nácka nebo rasisty a vlastně je veřejně zostuzen a mnohdy zničen. Oni za to vlastně nemohou, za to, co z nich dnes je mohou všichni ti Kocábové a jim podobní pseudohumanisté, kteří si nevidí na špičku nosu (a díky těmto "bojovníkům za politickou korektnost" se slepým musí oficiálně říkat "osoba se zrakovým postižením"). A když už jsme u toho, "rasismus" ze strany bílých občanů vůči cikánům neexistuje. Rasismus je možný pouze mezi rozdílnými rasami (černoši, asiaté, běloši). Vůči cikánskému obyvatelstvu je to "diskriminace dle etnika". Ohledně "reality show", co říci. Tato problematika je mnohem hlubší, než aby ji dokázali pochopit, představit a vyřešit naši neschopní filmaři z České televize. Způsob vyprávění je nudný, učitelé zde jsou dle mého nezajímaví (znám několik skvělých učitelů, kteří ale zase by nešli do televize). Možná je to tím, že se všichni včetně učitelů snaží chovat jinak, protože tam jsou kamery. Tato show je prostě jen další nechutnou machinací ze strany ČT. Už by měli ČT zrušit. Za svůj desátek bych chtěl něco podstatně více. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama