Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

dwi 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce ničím inovatiní, ale přesto zajímavý horor. Zápletka, obalená do trošku jiného hávu, je vytěžena z kvanta jiných (starších) filmů. Zajímavé budování atmosféry, vizuální stránka a konečně trochu zajímavý konec činí ovšem z tohoto hororu menší nadprůměr v současné produkci. S hudbou je to už o něco horší. Bezpodmínečně se snaží vyvolat u každé lekací scény infarktózní stav, což po chvíli začne rušit. Stačilo by jen jemně oscilovat s napětím, hrát si s divákem, dopřát mu, aby si budoval svůj vlastní strach, a ne hned dát najevo zbytečně zhuštěnými rytmy příchod vylekání (nebo naopak ticho je narušeno výbuchem rytmů, kterých se člověk lekne i bez obrazu). Herecké výkony nevybočují ani do záporu či kladu, zůstávají v průměrných mezích. Odhlédněte trochu od zaběhané zápletky vyvolávající stále stejné dialogy a soustřeďte se na atmosféru, kterou tento horor zcela jistě nabízí. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý horror který ale osobně považuji za nejhorší od Balaguérohovi kariéry. Neříkám že se nejedná o špatný film, ale je tak celkem nudný. Strašně se táhne. Asi jsem čekal něco u čeho se budu bát, a nebo mít aspoň husí kůži. Bohužel i přes dobrý námět a dobrou režii jsem se celkem nudil a neměl jsem ani tu husinu ani strach. Celkově film vyzní hodně do prázdna. Film jsem si celkem šetřil a nakonec zklamal. Víc nic. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Byť je finále nad očekávání dobré, stejně to vzhledem k výrazně slabšímu úvodu vydá pouze na průměrný horor. Ten přes veškerou snahu působí spíše chaoticky, než strašidelně. To je velká škoda, neboť v lepším provedení by z mnoha záběrů skutečně mrazilo po celém těle. Další nespokojenost jsem pociťoval v případě nestabilní kamery, která jen podtrhla chaotický dojem ze sledování. A pak chápu, že už je těžké přijít s něčím originálním, ale vysvětlení zápletky bylo přinejmenším podivné. Naštěstí však finále celkem fungovalo, přičemž potěšil i nepříliš optimisticky vyhlížející otevřený konec. Takže úctyhodné tři hvězdy 60% ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů, které jsem měl to štěstí v poslední době zhlédnout. Některé motivy jsou sice vypůjčené z jiného veledíla žánru-Argentova Inferna (trojice postav, tajemný dům, postavený jako místo průniku "temnoty" na zem), ale není to vůbec na škodu. Skvělá, v pravém slova smyslu TEMNÁ, atmosféra, spousta vizuálních vychytávek (postava z obrázku, zjevící se architektovi v podzemce, trhaný pohyb zavražděných dětí po chodbě, démon, lezoucí nikým nepozorován po stropě), snad jen šestice dětí, ukrývajících se v tmavé místnosti, byla trošku...mno...směšná. Fatálnost, s níž film směřuje a nakonec se bolestivě (pro všechny zúčastněné) propracuje k naprosté antitezi happyendu, je podobně dokonalá, jako u nejlepších kousků Lucia Fulciho. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený horor, jedna z mála duchařin, která se mi dost líbila. I když ve filmu najdeme většinu obvyklých klišé a postupů, film s nimi celkem rozumně pracuje a zápletka sama je poměrně neotřelá. Díky výborné kameře, střihu a práci se světlem je atmosféra fajn a ke konci skvěle graduje. Navíc i konec je dost originální, takže já jsem spokojen. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama