Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (260)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dev Patel za Tarzana, Nicole Kidman všade len nie do pätice na Oskara nominovaných herečiek, Rooney Mara zbytočná zbytočná zbytočná. A Weinsteinovcom do filmografie ďalší bod za schopnosť presadiť v awards season exemplárne titulnú postavu do vedľajšej kategórie. Ich nos na podobné triky a prvoplánovo slzopudné materiály je nekonečný (dendy cinemas, sydney). ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príjemný závan exotiky v tom množstve filmov, ktoré sa dostanú do našich kín. Podobne ako v Slumdog Milionárovi, aj tu je zaujímavejšia tá detská časť bez Patela, no celkovo určite pôsobí Lion vierohodnejšie a emocionálne silnejšie ako SM. Nie je až taký extra silný, aby si zaslúžil byť medzi filmami nominovanými na Oscara, no keďže tento filmový rok sa mi javí ako najslabší za dlhé obdobie, tak prečo nie, spomedzi nominovaných určite nie je najhorší. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem, kedy som naposledy zažil v kine dramatický film, ktorý by ma skutočne držal po celý čas. Kde som sa nenudil, nebol zvedavý ako sme ďaleko a jediné čo ma zaujímalo bol fakt, ako to nakoniec celé dopadne. "Lion" by som do tejto kategórie zaradil, pretože mám pocit, že ku koncu som skutočne prežil všetky emócie, ktoré som mal. Film ma veľmi silne zasiahol nakoľko sme mali možnosť prežiť všetko, čím si Saroo prežil spolu s ním. A funguje to v tomto náramne. Vidíme ho ako strateného malého chlapca, ktorý sa nakoniec dostane do Austrálie a následne ako dospelého, kedy začne hľadať svoju cestu domov. Malé momentky občas vedia byť rovnako silné v tomto filme. Ako napríklad muž v kaviarni s lyžicou, ktorého začne Saroo napodobňovať. Alebo keď sa modlí k soche a vezme si odtiaľ jedlo. Všetko čo sa stane má vo filme silný zásah a myslím si, že pri konci skutočne máme pocit, že sme prežili všetko. A keď sa mu konečne podarí nájsť svoju rodnú dedinku, prežívame tú radosť spolu s ním. Alebo by som mal povedať, ja som to prežíval celý čas. Hudba je vynikajúca, atmosféra je silná a celý čas drží. Film je okrem toho vynikajúco zrežírovaný a je plný uveriteľných hereckých výkonov, ktoré ma skutočne presviedčajú. Ja som to dopozeral, spätne nad filmom ešte premýšľal a nevedel som prísť na nič, čo by som mohol označiť ako problém filmu. Nič také som nenašiel. Nenudilo ma to, prežil som to spolu so Sarú-om, mal som pocit, že všetko bolo úprimné, netlačilo to na pílu a bolo to podané uveriteľne. Pre mňa jeden z najlepších filmov a veľký tohtoročný kandidát na najlepší film roka. Čeknite si ho, ak ste to už nespravili. Hodnotenie: A+ ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Za mě asi největší překvapení letošních Oscarů, vůbec nic jsem od tohohle filmu nečekala, vlastně jsem spíš předpokládala, že ho ani nedokoukám a ono mě to chytlo hned od začátku (teda ne úplně od první minuty, ale někde během čtvrt hodiny mě to mělo). Nedojalo mě to, ale taky mě to nenudilo ani chvilku a uteklo mi to překvapivě rychle. Herecké obsazení bylo (víceméně) příjemné, i když mě nikdo nijak neoslnil. 4* ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Asi si zlatou sošku v konkurenci Moonlight a hlavně La La Land neodnese, ale u mě ho přesto získal. Lion je pro mě překvapení od kterého jsem nic velkého nečekal. Řeknete si možná kýčový film, který hraje na city a opírá se o inspiraci podle skutečného příběhu. Možná nejste daleko od pravdy, ale u mě není kýčem zneužít dojemného příběhu malého chlapce z prostředí slumu v Indii a být tak trošku v nevýhodě oproti vyrůstání v privilegovaném světě ( buďme za to rádi ) a tento příběh by se zcela jistě v našem malém státečku nemohl stát. Děkuji ČSFD za předpremiéru a jak si vedle mě kolega stěžoval na nepohodlné sedačky uprostřed filmu a já mu na to řekl, že co by na to řekl malý Saroo, který ležel na krabici v podchodu metra, tak řekl že mám recht :)). Od tohoto snímku mám stejně jako malý Saroo velké nutkání ochutnat cukroví jalebi, do Indie ale v nejbližší době nejedu, takže stejně jako on to budu muset zvládnout. Výborně zahrál Sunny Pawar ( malý Saroo ), hodně originální bylo vyhledávání cesty domů podle google maps. Výborná byla Rooney Mara s rolí Lucy. Hudba byla dokonalá - sestřelí La la land ? Některé scény byly snadno předvídatelné, jenže já osobně jsem si přál aby se tak staly, takže to neberu jako nevýhodu. Dev Patel v roli dospělého Saraa nezahrál příliš výrazně, stejně tak se filmu dalo ubrat 15 minut. Obsazení Nicole Kidman byl úlet a ta jediná mi v podstatě ve filmu vadila. Každopádně konec filmu opět předvídatelný, hodně dojemný, ale nezklamal mě + třešnička na dortu v podání vysvětlení názvu filmu. Co víc si můžu přát :)) 90,5% ()

Galerie (111)

Zajímavosti (21)

  • Konkurz Dev Patela (Saroo) na jeho rolu trval vyše 6 hodín, lebo tvorcovia si neboli istí, či nie je príliš očividné, že má indické korene. (Astonko)
  • Ve filmu hraje významnou roli i sladkost jalebi, kdy si dospělý Saroo (Dev Patel) vzpomene na své mládí z Indie. Jalebi je indický vonný dezert, který se namočí do cukrového sirupu a smaží. (Jamal)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Indii, juhoaustrálskej Tasmánii, ale aj priamo v austrálskom Melbourne. (MikaelSVK)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama