Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (227)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bitva o Sevastopol, rusko - ukrajinská koprodukce, rok 2015. To jsou mi věci. Ruská kinematografie jde po letech útlumu konečně znovu nahoru. Po velice slušné Bretské pevnosti z roku 2010 jde o další precizně zahraný a poctivě odžitý válečný film. Občas je na něm znát nižší rozpočet, jak v podobě neumělého CGI, tak v horší kameře. Bohužel mi alespoň zpočátku přišlo, že hlavní hrdinka je vykreslená až příliš jako živoucí legenda a ne jako osoba hozená do noční můry. Možná to byl záměr, protože když v závěrečné třetině filmu konečně projeví emoce, dojem je o to drtivější. Kupodivu mi do děje pasovala i moderní hudba a jí podbarvené, lehce patetické scény. A ano, výcvik ve sniperské škole mi taky připomněl úžasný montypythonovský skeč How Not To Be Seen. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Na Ruský film ide o dobrý počin, hovorím to tak ako keby som mal s ruskou kinematografiou dáke skúsenosti, čo nemám. Ale vizuál sa mi celkom páčil. Ak človek hľadá vojnový príbeh s množstvom scén priamo z boja, nebude sklamaný. Horšie je to už s pokulhávajúcim príbehom, ktorý asi nechcel hrať druhé husle, ale bohužiaľ sa mu to podarilo. Veľká škoda je, že film ide ako z rýchlika s jednej minúte sa Ľudmila hlási do ruskej armády o minútu neskôr už bojuje v prvej línií na fronte a o pár sekúnd už je elitná sniperka ruskej armády. Tým ako je príbeh časovaný sa z neho vytrácajú všetky potrebné emócie a empatia s hlavnou hrdinkou sa javý chladná a nestotožniteľná. To ani nebudem hovoriť ako absurdne vyzerá, keď si Ľudmila na každom kroku nájde iného nápadníka. Takže v konečnom dôsledku to Sergej Mokrickij hrá ešte aj na romantiku, čo asi nebude tá správna cesta. 61% ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné. Sice z toho stříká patos na všechny strany a místy to asi nebude úplně historicky věrohodné, ale to je u takového filmu pochopitelné. Dělají to ve svých válečných filmech Američané, tak proč by to nemohli dělat i Rusové. Příběh Ljudky dokáže diváka zaujmout a film sám o sobě je poměrně dobře natočen. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Pokud mimózní ruský název padá na vrub současným vřelým vztahům s Ukrajinou a snaze ukrást film Pavličenkové a naroubovat jej na město-hrdinu, pak jde o roztomile pitomý pokus bez šance na úspěch. Tohle je čistá sniper-biografie, s ohledem na místo původu velmi umírněná, protože si dovolí ignorovat lahůdky typu "…palbou z lehkého kulometu pobila celou desítku nepřátelských vojáků s důstojníkem" (wikipedia.cz) a dost sebevědomá na to, aby většinu sdělila situací, nechala diváka si to přebrat po svém a nepodpírala se polopatistickými dialogy. Tvrdé jádro žánrových fanoušků, které si dělá čárku za každou ustřelenou hlavu, a na konci se nedopočítá čísla 309, si tu nepochybně zaslzí nad všemi ohavně zdržujícími civilními a melodramatickými scénami, ale za sebe hlásím – tenhle film si můj čas zasloužil. Bez ohledu na to, že Nepřítel před branami se mi líbil o chlup víc. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Bitva o Sevastopol bez bitvy a Sevastopoľu. Nvm prečo tento film vznikol, tak ako vznikol a tak ako bol prezentovaný. Zoberiete hocijakú love story z hocijakej telenovely ( aj slovenskej ), vykopete tri zákopy, trochu zeleného pozadia, dobrú pyrotechnickú firmu a máte Bitvu o Sevastopoľ. Okoreníte to ešte "skvelými" dialógmi, jednou otrlou starou matrónou, v celku sympatickou hlavnou hrdinkou, zopár bohatiermi a jedným Židom. Tak aby ste rozumeli, dejovo je to na samovraždu. Príbeh ruskej snajperky by bol aj zaujímavý, ale je podaný tak ťažkopádne, rozťahane a viac ako na samotné zásahy sa berie dôraz na jej život, psychiku a iné kekse, ktoré ľudí, čo idú na vojnový film absolútne nezaujímajú. Nad vodou to neudrží ani zopár bojových scén, ktoré sú ale skvele nazvučené a ako tak dokážu upútať a prebudiť už beztak unudených divákov. Úvod ešte ako tak, ja keď tam som už šípil, kde sa to bude uberať. Zoznámenie sa s Ľudou, jej životom, rodinou, čiastočne aj s výcvikom. Škoda len,že sa to potom neuberie tým správnym smerom, bojovým, ale začne sa to nezmyselne zamotávať do osobnej roviny a bojové sekvencie sú len vsuvky. A samozrejme netreba zabúdať ani na politickú rovinu. Prirovnal by som to k Ben-Hurovi, čo bol rovnako dríst, ale prezentované to bolo tak veľkolepo. Zlatý Ozerov, ten aspoň vedel točiť vojnové filmy s technikou, komparzom a záujmom. Slabučké 3 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Galerie (112)

Zajímavosti (18)

  • V skutočnom živote Ľudmila (Julia Peresild) nikdy nezničila tank a nie je to ani uvedené v jej memoároch. Ide čisto o fikciu. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach na Ukrajine, vrátane poloostrova Krym, miest Sevastopoľ, Odesa či v metropole Kyjeva. (MikaelSVK)
  • Na konci roku 1942 byla Ljudmila Pavlichenko poslána do Kanady a Spojených států na propagační návštěvu, kde vůbec jako první občan SSSR vstoupila do Bílého domu, kde se setkala s F. D. Rooseveltem a Eleanor Rooseveltovou. (willy1)

Reklama

Reklama