Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (160)

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Já nevím. U mne v tomto případě něco tak úplně stoprocentně nefunguje. Hudba ano, Gabin ano, vše kolem ano a přitom ne. Drsné a působivé to je, věrohodné už méně. Nemůžu si pomoct, ale Simone Signoret peroucí se za svá mláďata ve Spálených stodolách byla něčím mnohem, mnohem věrohodnější a zároveň i temnější než zde mistr Gabin. Každopádně skvělý a nezapomenutelný film, který mi ale říká jednou a dost, víc hladin neobjevíš. Ale to vůbec nevadí. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Povolání ?" ----- "Vlastník statku." ----- "To není povolání." ----- "Podle mě je." ----- Měl statek, rodinu - a zásady. Nic jiného pro něj neexistovalo - nic jiného nebylo důležité. A žádné ze svých priorit se nehodlal vzdát. Možná nešel s dobou, možná zůstal příliš svrchovaným vládcem svého malého panství - staromódním, hrdým a zatvrzelým ... přesto mu nemůžete nefandit ... v civilně pojatém, syrovém příběhu, který svého hrdinu nekompromisně vytrhne z izolace - aby ho konfrontoval se světem zločinu. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní přímočarý neowestern z Normandie o despotickém otci klanu, který řeší věci zásadně po svém a postaru. Nad rámec nadprůměrné žánrovky to táhne Gabinův mistrovsky minimalistický charismatický výkon a naopak to sráží otřesně nepasující hudba spolu s chybějící gradací závěrečné třetiny. Pokud tvůrci nechtěli hnát ústřední žánrový konflikt dále, tak se samo nabízelo přitlačit na pnutí a paranoiu v rodině. Taktoje to až příliš do ztracena. ()

rykardo 

všechny recenze uživatele

Gabin v roli stárnoucího statkáře - patriarchy, kterého okolnosti donutí chránit svoji rozvětvenou rodinu jak před policií, tak drogovými dealery za každou cenu a spravedlnost v tomto případě bere do vlastních rukou... Francouzská stará škola v plný parádě, kde těch pár much na kráse ( na mě přeci jenom místy až dost pomalý tempo vyprávění, mírně strohé dialogy, komornější zpracování a na to navozující kratší stopáž... ) s přehledem válcuje Gabinův excelentní výkon. Srovnání s kultovnějším STRAW DOGS se sice nabízí, ale na rozdíl od nich je LA HORSE přeci jenom daleko umírněnější a stravitelnější ( bráno z pohledu většinového publika samozřejmě ), tudíž zas až tak drsnou, syrovou ( a místy silně exploatační ) jízdu ve stylu již zmíněného anglického kultu, rozhodně nečekejte :-). I tak LA HORSE vážně potěšil, nevim čim přesně to bude, ale ať už vezmu prakticky jakoukoliv francouzskou produkci, která se mi v poslední době dostala do rukou, pokaždý to stálo za to !!! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek funguje díky postavě nesmlouvavě patriarchálního farmáře, který jako by vypadl z neorealistických románů o italském jihu z poloviny 19. století. A postava farmáře stojí a padá s výkonem charismatického Jeana Gabina, který nemusí ani promluvit, jeho pohled hovoří za vše. Bez jeho účasti by šlo jen o průměrnou detektivku s lehce naivním a nedůvěryhodným scénářem. Mimochodem, před pár lety vznikl ve Francii remake pod názvem Joseph s Pierrem Mondym v hlavní roli. Jakkoli je to kvalitní herec, který po desítky let patří do francouzské herecké špičky, typově se zkrátka s Jeanem Gabinem rovnat nemůže a celkově se dá remake označit co do působivosti za stěží poloviční. Všechno ostatní ve filmu je podřízeno právě ústřední postavě a v podstatě nestojí za hlubší rozbor. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Auguste Maroilleur (Jean Gabin) jezdí po farmě automobilem Dodge WC. Dodge WC byla řada amerických vojenských užitkových vozidel používaných ve druhé světové válce. (montywalsh)
  • Role byla Gabinovi šitá na míru, mimo jiné protože bylo známo, že je v soukromém životě vášnivým zemědělcem a farmářem. (AlDelon)

Reklama

Reklama