Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Nyní takřka po deseti letech tento ani ne tak kontroverzní, jako spíš bolestně pravdivý snímek Catherine Hardwicke působí mnohem méně šokujícím či alarmujícím dojmem, než bylo původně zamýšleno !! To jak se zde spousta uživatelů rozčiluje nad neuvěřitelně tupým a absurdním chováním "teenek", jež ve své ulitě jednoduchosti a vnitřní prázdnoty touží po jediném, trochu a aspoň na chvíli se zviditelnit v touze být žádoucí, což v konečném důsledku vypovídá o tom, že se režisérce její záměr vydařil, ač o kvalitě provedení Třináctky by se daly vést velmi dlouhé diskuze !! Tohle téma prostě nikoho nenechá klidným.. Holly Hunter působí velmi věrohodně, musíte cítit, jak moc se to v ní rve !! ;) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to tak 3 a půl hvězdičky, protože rozhodně jde o zajímavý příběh, který je dělaný nejen pro mladé holky, jak to na první pohled může vypadat. Co je na tomto filmu asi nejlepší je postupná gradace, kdy začátek je skoro růžový, ale postupně se růžová začne měnit na krvavě červenou a na konci člověk bude jen nevěřícně kroutit hlavou (co je všechno ve světě dospívajících holek možný). Co se mi však nelíbilo, byly určité momenty a vyhrocené situace, kde se jak maminka, tak ta dcera chovaly trochu přitaženě za vlasy a nebo naopak příliš povoleně. Ale jejich chyba to není, jejich úkol bylo tu roli zahrát věrohodně a to se jim fakt povedlo. Skvělý herecký výkon! Bohužel za úplně nedořešený konec prostě nemůžu zaokrouhlit nahoru, nýbrž musím dolů. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní film jedné třináctileté holky, kterou originálně hraje čerstvě osumnáctiletá, aby nevznikly problémy, a její mámy, která se z toho všeho dokáže složit a jako herečka získat nominaci na herecký výkon. Nemůžu si pomoci, ale zdá se mi, že tento film je těžce o ničem. I když také jsem měl čest poznat podobné holky jako jsou v tomto filmu, ale nedokážu si to vysvětlit. Puberta možná dokáže cokoliv, ale být takový? Ať si laskavě uvědomí, že mají život před sebou a že to co je trápí je ještě nic oproti tomu, co je trápit bude. Nemůžu si pomoci, ale celkově mě film neskutečně rozčiloval. Od začátku do konce. A jak to tak vypadá, taky to tak bylo myšleno jen neskutečně zle a nudně. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

......Není to zas tak zcela bezduchý, špatně pojatý, bez skrytých odkazů během děje, naopak, vše tam je, ale velká škoda, že je to podáno nezvyklým střihem a stále stejnou kamerou a celou dobu se to plíží v jedné rovině. Nic proti tomu, ale po skončení produkce opravdu ty oči bolí. Kontroverznost, kterou zde Hardwicke tímto chtěla podkreslit, se minula účinkem. Podtext fimu a jeho přínos zřejmě má větší význam, než nám na první chvíli připadá. Americká konzumní společnost je zde v plném rozsahu zobrazena v celé její nahotě, lacinosti a pokleslosti ducha. Zároveň důkaz toho, že "dobré vychování" má hlavní kořeny v dobře fungující, milující a nepokrytecké rodině. Velice by mě také zajímalo, jak by si s tímto námětem poradil třeba Aronofsky. Podle skvělého Requiem myslím určitě mistrovsky...... ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Sice bych řek, že by se to spíš mělo jmenovat Sixteen pro věrohodnost. Ale jinak poměrně zajímavě naturalisticky podanej příběh. Aneb návod jak z hodné dcery udělat štětku. Bohužel trošku pokulhává scénář hlavně v oblasti zkažení a znova napravování svině/chudinky Tracy... 3,3* za herecký výkon děvčat. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Evan Rachel Wood byla za tento snímek nominována na Zlatý globus. (Terva)
  • Nikki Reed (Evie) má opravdu piercing v jazyku, zatímco Evan Rachel Wood (Tracy) používala přísavný cvoček. Ten se ale občas uvolnil a než skončilo natáčení, Evan Rachel Wood jich několik nechtěně spolkla. (Ozo)
  • Tracy měla původně hrát Nikki Reed. (Ozo)

Reklama

Reklama