Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

RHK 

všechny recenze uživatele

"Více místa!" Nesmělý intelektuál a pacifista dr.Galén proti sebevědomému militaristovi Maršálovi, obětavý Haas v předchozí válce zachraňující vojáky proti Štěpánkovi obětujícímu vojáky za hrdinná vítězství . Bílé nemocniční zdi a lékaři v dokonale bílých pláštích kontra černé vojenské holínky snímané v detailu na dlaždicích se vzory blízkými hákovým křížům. A k tomu šedý zmanipulovaný dav provolávající slávu Maršálovi, který jim slibuje více životního prostoru, a jednotlivci těšící se na kariérní postup díky uprázdněným pracovním místům v továrnách vyrábějících nové zbraně pro silný národ po starších lidech umírajících na Bílou nemoc . Silný film vzniklý v těžké době roku 1937. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=0le6lCrTgZM ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvorepublikových filmů, který mě dostává i po 70 letech (!!!!!) od natočení. Obrovsky silný příběh doktora Galéna (též "doktor chudých" nebo "doktor Dětina"), který najde lék na epidemii své doby, avšak odmítne jej dát komukoli jinému než chudým, pokud diktátor nepřestane připravovat agresivní válku. Sám totiž sloužil jako lékař na frontě...Hugo Haas naprosto exceluje - i v době, kdy se ve filmech přece jen víc přehrávalo, hraje naprosto civilně a uvěřitelně. Doteď si pamatuju jeho větu "promiňte, tak rád bych Vám pomohl, ale nemůžu.... vždyť víte....dokud tu budou ty války...." Skvělý je ale i jeho protipól Maršál, kterého hraje Zdeněk Štěpánek. I pokud nemáte jinak staré filmy rádi, na tenhle se podívejte, vážně stojí za to. To, že film je kritikou sousedního Německa, kde už čtvrtým rokem vládla NSDAP, je víc než zřejmé. Ostatně, proti jeho uvedení v roce 37 oficiálně protestoval německý velvyslanec. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý přepis Čapkova díla plný kvalitních herců. Hugo Haas má štěstí, že Čapkova tvorba je velmi dobře zfilmovatelná a Bílá nemoc je toho velkým důkazem. Filmová podoba je věrohodná, příjemná a s perfektně obsazenou postavou dr Martina, který vymyslí lék na Bílou nemoc se přibližuje dokonalosti. Stáří filmu je patrné, ale myšlenka je věčná, bohužel stejně věčná jako války. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Maršál: „Já byl také na vojně, doktore. Ale já jsem tam viděl lidi bojovat za vlast. A já jsem je přivedl zpátky jako vítěze.“ Doktor Galén: „To je právě to. Já jsem viděl spíš ty, které… které jste už nepřivedl zpátky. To je ten rozdíl, pane...“ Galén jako válečný lékař viděl na vlastní oči příliš mnoho utrpení a zbytečné smrti, tudíž z principu odmítá jakoukoli další válku. Maršál oproti tomu nezná jiné volby než zbrojení, válčení a dobývání. Střet dvou ideologií za přítomnosti zhoubné nemoci.. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Je fascinující sledovat doktora Galéna. Takový nenápadný, mírný, dalo by se říct až ušlápnutý člověk. Přitom má v sobě ohromnou vnitřní sílu a odvahu stát na svém. Mít svůj názor tváří v tvář nejmocnějším. Když už by člověk čekal, že podlehne, nestane se tak. V závěru pak přebírá iniciativu postava maršála a víc než důstojně (až sympaticky) donese prapor do konce. Samotného mě překvapilo, ale měl jsem víckrát mravenčení. 90% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Projekcie filmu sa stávali manifestáciami odhodlania brániť republiku pred hitlerovským Nemeckom. Po niektorých projekciách dokonca diváci postojačky spievali štátnu hymnu. (Raccoon.city)
  • Maršálovu dceru si zahrála Karla Oličová, známá a oblíbenkyně prezidenta Edvarda Beneše. A ačkoli s jejím hereckým výkonem nebyl Hugo Haas spokojený, tak ho musel přetrpět, protože díky jejímu obsazení dostal požadované finance, bez nichž byt tento film nevznikl. (Teres)
  • Film byl natočen 2 měsíce po vydání samotné literární předlohy od Karla Čapka a 2 roky před 2. světovou válkou, díky čemuž měli poté všichni herci problémy s nacisty. (montongery)

Reklama

Reklama