Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Othello 

všechny recenze uživatele

Dramaturg wanted! aneb velkolepý diskuzní souboj mezi "Mě to opravdu strašně mrzí, ale..." a "Je mi líto, ale...". Přesto se vší úctou pochybuji, že Čapek s Haasem tím naschvál perfektně vystihli nekonečný a únavný kruh mírových jednání, čekající na první milion mrtvých, aby se někam alespoň naoko pohnuly. Zejména druhá polovina už jede jak křeček v kolečku a jeden by si přál, aby samotná bílá nemoc měla o něco rychlejší průběh, který by rozhodovacímu procesu maršála dodal trochu toho časového presu. Nicméně kolem a kolem, když se člověk rozhlédne, smutně mu dojde, nakolik je ono, byť jednoduché, podobenství o zfanatizovaných davech a potřebě národní sebeidentifikace skrze útlak jiných, aktuální i po těch osmdesáti posraných letech. Takže si nechám ty tři hvězdy na později, ideálně do doby, kdy již poselství bude neaktuální a ten film bude vypadat patřičně směšně. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čapek byl vizionář sice možná trochu naivní snílek, protože války byli jsou a budou, protože lidi jsou pakáž, ale vizionář byl určitě a tohle perfektně zpracovaný nadčasový dílko to určitě potvrzuje. Docela se divím, že se vůbec zachovalo a Skopčáci se nepostarali o zničení všech kopií, protože některé postavy a scény až tak nepříjemně přesně vystihují budoucí dění až mě to dostalo. Nedivím se, že náckové pak chtěli Čapka odstranit. No naštěstí pro něj i když to zní blbě umřel včas. Každopádně hodně podařenej film.85% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vyplynul zo svojej doby... doby, kedy už bolo jasné, že sa schyľuje k veľkej vojne. Keby tak ale Čapek vedel, ako presne vystihol budúce udalosti, hlavne tie, ktoré sa týkali zriadenia táborov na umieranie ľudí, tak by mu bolo ešte smutnejšie. Fikcia, ktorá sa premietla do reality robí z Čapka vizionára. 85/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl ve chci vidět ale díky doporučení od uživatelky Ratchetka se vše urychlilo a já jsem se k filmu odhodlal dřív než bylo plánováno. Takže díky Ratchetko. Bílá nemoc je hodně silnej film sledující Hugo Hasse jako doktora Galéna toužícího po světovým míru. Právě Dr. Galén zná lék na Bílou nemoc ale je ochoten ho prozradit jen v případě ukončení válek. Do té doby bude léčit jen chudé lidi. Svět bez válek je určitě krásná představa ale zároveň taky Utopie. To nic nemění na faktu, že si film zaslouží 4 hvězdy. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Reálně tomu asi nemám co vytknout, ani částem, kdy se to drží předlohy (hlavně se mi líbilo, že ani zde nebyla žádná postava zlá, jen jich bylo pár hloupých), ani částem, kdy to celé téma aktualizuje. Některé motivy navíc (hlavně větší důraz na Galéna jako stejně zatvrzelý fanatický protipól válkychtivého Maršála) se mi líbily. Některé motivy a otázky filmu jsou a budou nadčasové. Ale když já se tak nehorázně nudil! ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Po mníchovských udalostiach 1938, kedy bol film okamžite zakázaný, sa podarilo zachrániť negatív, vyviezť ho do zahraničia a vyrobiť francúzsku a anglickú verziu. Po vojne sa pôvodný materiál vrátil späť do Československa a s novými úvodnými titulkami 5. apríla 1946 (v pražskom kine Moskva) a neskôr 22. augusta 1958 (v kine Jalta) bol opäť uvedený do kín. (Raccoon.city)
  • Léčba, kterou prováděl Doktor Galén (Hugo Haas), patrně spočívala ve využití protilátek extrahovaných z krve očkovaných zvířat (tzv. antitoxinů, které dokáží neutralizovat toxické produkty patogenu a zároveň zneškodnit i patogen). Tímto způsobem se před vynálezem antibiotik léčil například záškrt nebo tetanus. V tomto filmu se to dá určit z návodu, který předal svému příteli Martinovi. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama