Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (178)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ze všech kingovských adaptací, které jsem zatím viděl, byla tato nejméně kingovská. Klasické prvky takřka chybí, jedná se hlavně o komorní rodinné drama o problematickém vztahu dvou žen. Většina vyzdvihuje Kathy Bates, já musím jmenovat i Jennifer Jason Leigh, která se svým těkavým a až neurotickým herectvím ztvárnila Selenu perfektně (škoda jen příšerného, až iritujícího dabingu). Nádherní jsiou i záběry ze zatmění Slunce, při kterém jsem si nemohl nevzpomenout na zatmění Slunce u nás před devíti lety, kdy nám bohužel kvůli počasí nemohl být podobný pohled dopřán. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

kathy batesova ma strhla uz vo svojej oscarovke misery nechce zomriet, ale nie je to nic oproti tomu ako stvarnila dolores claibornovu, klobuk dole. okrem nej za pozornost urcite stoji vykon jennifer jason leighovej, ktora navodila presne take pocity ake mala.. spociatku ju divak musi priam nenavidiet az nakoniec plynutim deja presvedcivo dosahuje u divaka opak. z vyslovene negativnych postav udivuje vykon vtedy este pomerne neznameho davida strathairna, ktory nas pred casom tak milo prekvapil v clooneyho opuse dobru noc a vela stastia. mohlo by sa teda zdat, ze je cely film postaveny len na hercoch, nie je to vsak uplna pravda. pribeh ma totalne strhol a aj ked velmi neoblubujem cistokrvne dramy, vynimka potvrdzuje pravidlo a film taylora hackforda je tomu jasnym prikladom. citim, ze tento pocin bude vo mne este dlho doznievat a je mozne, ze hodnotenie este upravim smerom hore. zatial zasluzenych 80%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Taylor Hackford je přesně tím režisérem, jehož jméno si někde vzadu vybavujeme, ale k žádnému snímku ho nedokážeme hned přiřadit. Přitom stojí za Ďáblovým advokátem nebo životopisným Rayem. A také za tímhle nenápadným dramatem, kterak jeden pijan doplatí na to, že svou manželku neustále pošlapával. I když primárně tvůrci cílí na smrt panovačné a puntičkářské majitelky letního sídla, ve kterém hlavní hrdinka Dolores pracuje jako služebná. Záhy svůj záběr překlopí k bolestnému vztahu matky s dcerou, který se rozpadl už kdysi dávno. Jenže okolnosti dceru, která se roky točí v kruhu, donutí vrátit se domů. Pomocí pozvolna dávkovaných flashbacků se dozvíme, co napjatý vztah způsobilo. Tým kolem Hackforda sází na silnou knižní předlohu, dusnou atmosféru a zejména herecké výkony, mezi kterými přeci jenom vyčnívá skvělá Kathy Bates. Možná škoda, že se na tohohle Kinga trochu zapomíná. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvostné. Týmto prívlastkom by sa dal označiť nejeden faktor tohto filmu. Celé je to predovšetkým o hercoch, ktorí predviedli naozaj krvopotné herecké vystúpenie. Kathy Bates je pani pľacu od začiatku do konca (oscarová nominácia sa asi stratila v bermudskom trojuholníku), záverečný výstup Jennifer Jason Leigh som sledoval s otvorenými ústami a David Strathairn si užíval najmä opilecké scény. Príbeh postavený na banálnej pointe je podľa Kinga a následne budúceho oscarového scenáristu postavený na hlavu, prekrútený odpredu dozadu a potom naspäť, aby dal následne filmu dokonalý tvar a súhru. Pointa je postupne známa prakticky od stredu filmu, no príbeh má stále čím prekvapiť. Atmosferické napätie sa ženie k divákovi počas celého filmu, nudy, či slabšieho miesta sa nedočkáte a niektoré scény sa mi naozaj asi vryjú po kožu, dokonca nechýbajú ani podarené brutálne hlášky. 95%. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film letmo prohlédl, zahlédl jsem oscarovou Kathy Batesovou dřív, než jsem si stačil přečíst obsazení. Pomyslel jsem si, poučen z filmu Misery, čím koho zase praští do hlavy. Nic takového se nekonalo. Aspoň ji nebudu mít zafixovanou jako vražedkyni, i když role Annie jí sedla perfektně. Aby ne, když za to dostala Oscara, že? Na Kingovy dlouhé děje jsem si dávno zvyknul. Proto mi nepřišlo divné, že se film odehrává ve skutečnosti jen několik málo chvil před neoficiálním rozsudkem, vyplněný mnoha drtivými okamžiky z minulosti. Je to zkrátka výborná záležitost na plný počet bodů. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • V 104. minúte hovorí Dolores Claiborne (Kathy Bates) svojmu manželovi (David Strathairn), že za to, ako sa chová k ich dcére, dostane pár rokov vo väzení Shawshank. Jedná sa o fiktívnu väznicu z poviedky "Rita Hayworth and Shawshank Redemption", podľa ktorej bol natočený najvyššie hodnotený film na ČSFD Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), takže ide o odkaz na ďalšie dielo Stephena Kinga. (MontyBrogan)
  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)
  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno