Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (179)

classic 

všechny recenze uživatele

Extraordinárny snímok, ktorý je postavený v prvom rade na dvoch vynikajúcich hereckých výkonoch, t.j. Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh sa vzájomne dopĺňajú najmä v prítomnosti, ale i v minulosti nemajú na ružiach ustlané, teda aspoň doma, kde je opilecký člen domácnosti, ktorý terorizuje svoju rodinu, a to sa dá nazvať, ako FILM odohrávajúci sa v 2. časových rovinách s nádychom silných scén. Veľmi kvalitná záležitosť režiséra Taylora Hackforda, ktorý sa mohol oprieť o skvelú predlohu autora Stephena Kinga, podľa ktorého sa už druhý rok po sebe nakrútil perfektný film ( 1. je Vykúpenie z väznice Shawshank ). Pozoruhodne sa prelínajú tieto zložky filmového diela, ktoré tým dostáva širší rozmer (význam), a práve sledovanie - flashbackov, či skôr akejsi bližšej retrospektívy, je vynikajúcim spestrením konečného výsledku, že spoľahlivo funguje v obidvoch rovinách, pričom zdá sa mi, ako by tá predchádzajúca trochu viac dominovala, než tá súčasná, ale nie je sa tomu čo čudovať, lebo tak to má byť ! Spomenul som, že sú tu tieto dve hlavné ženské postavy, ale taktiež sa patrí povedať, že bez niekoľkých vedľajších by sa nepodarilo nastoliť taký excelentný portrét Dolores Claiborne. Námatkovo - Judy Parfitt ako Vera Donovan, Christopher Plummer ako Detektív John Mackey, alebo aj David Strathairn ako Joe St. George, áno, jeho výkon by sa dal charakterizovať : Veľký, väčší, najväčší HAJZEL zo všetkých ! Páčila sa mi i Gabova kamera a Danova hudba, že podtrhovali, zvýrazňovali dusivú atmosféru... PS: Pri zatmení slnka sa môžu diať neuveriteľné veci... A táto pasáž je najlepšou v celkovom vyznení. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z FILMU, KTERÉ SE MI PODAŘILY ZACHYTIT: "Ani nevíš, co potřebujeme." "Předpokládám, že všechno." // "Paní Dolores zabila jste (už) dneska někoho?" "Ne, ale teď vím, u koho začnu nejdřív." // "Ranní procházka?" "Ne, sháním člun pro svůj velkolepý útěk." // "Z tohohle chapa by sis nepřítele dělat neměla." "Já si ho nedělám, on už můj nepřítel je." // "Doufám, že bude pršet, že bude lejt a všichni se utopěj." // "Nehoda, Dolores, bývá nejlepší přítelkyní nešťastné ženy." // "Někdy musíš bejt ta největší mrcha na světě, abys přežila." (viděno: 12.10.2006 na Primě pozdě večer/časně ráno) ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* dobře vystavěný příběh, kde jste až do konce v napětí jak to dopadne a Kathy Bates v hlavní roli to jsou hlavní klady tohoto thrilleru podle knihy Stephena Kinga. A když se to vezme, tak ani žádné zápory jsem nenašel. Své vysoké hodnocení si zaslouží a určitě i větší pozornost než současných necelých 2300 diváků. Za sebe sice dávám "jen" 4 hvězdičky, ale doporučuji dál všem kdo mají rádi poctivé dramata s kriminální zápletkou. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný, vymyšlený a natočený film. Nejdříve jsem si říkala, že mě to asi nebude bavit, ale nakonec mě to hodně mile překvapilo. To nejlepší na celém filmu jsou herecké výkony. Kathy Bates je dokonalá, Jennifer Jason Leigh úžasně divná, Christopher Plummer skvělý hajzlík na facku a David Strathaim tomu jsem věřila všechno. Herecké obsazení tomu dává laťku hodně vysoko. Atmosféra filmu je ale taky velké pozitivum. Příběh samotný je super, líbí se mi to retrospektivní prolínání s přítomností, hodně to pak vysvětluje chování postav. Vážně jsem moc mile překvapená a věřím, že film nevidím naposledy. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vidieť to skôr ako teraz, asi by som k tomu prechovával pozitívnejšie pocity. Čím nechcem povedať, že príbeh sám o sebe je zlý. Ústredné duo Bates a Leigh hrajú prvú ligu. Bavilo ma sa na ne pozerať a ich vzájomný komplikovaný vzťah je tu pekne a postupne vysvetľovaný. Problém s tým mám vlastne len jeden. Je to predvídateľné. Aspoň pre mňa. Vedel som, čo sa stane ešte skôr ako sme sa dostali k vysvetľujúcej retrospektíve. A tým pádom sa odkrývanie motivácií pre mňa stalo nezaujímavým. Emočne film funguje. Na konci príde katarzný moment. Ale nie je natoľko silný, aby som z neho spadol na zadok. Remeselne je to spravené dobre. Prímorské mestečko má znamenitú atmosféru a postavy mužov( až na toho Reillyho) sú pekne nepríjemné. Dobrý film, ale stačilo mi ho vidieť raz. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • V 104. minúte hovorí Dolores Claiborne (Kathy Bates) svojmu manželovi (David Strathairn), že za to, ako sa chová k ich dcére, dostane pár rokov vo väzení Shawshank. Jedná sa o fiktívnu väznicu z poviedky "Rita Hayworth and Shawshank Redemption", podľa ktorej bol natočený najvyššie hodnotený film na ČSFD Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), takže ide o odkaz na ďalšie dielo Stephena Kinga. (MontyBrogan)
  • Společnost Castle Rock koupila od Stephena Kinga práva k natáčení za $1.500.000. (D3VIL)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)

Reklama

Reklama