Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

juta 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný český horor! Škoda, že je tak krátký. :-) Když se Hejkal naštve, tak ve vás zamrazí a lesu se po dlouhou dobu velkým obloukem vyhnete a za tmy do lesa vkročit po dokoukání tohodle kraťase? Ne, děkuji. :D Tady se pozná, že celý tým makal tak, aby to za něco stálo a výsledek je opravdu skvělý. Hudba, efekty, herci, maska hejkala... Jen tak dál! Jsem rád, že jsem mohl tento projekt podpořit a vidět výsledek mezi prvními. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Krátký minifilm (20 minut) na námět díla K.J. Erben. Co jiného čekat od Erbena než ponurost, brutalitu a mytologii. To všechno dostanete v kratším, byť napínavém Lesapánovi. Na to, že se jedná o studentský film, více než dobré. Atmosféra z toho přímo proudí. Pokud máte čas, film najdete na YouTube. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Lesapán aneb proč jste film nevěnovali Karlu Hynkovi? No dobrá, tak teda Erbenovi. Předně oceňuji krásnou chmurnou poezii velmi dobře a mrazivě přednesenou malou Vlaďkou. Marka Pospíchala žeru už delší dobu, takže se divím, že ještě není snědený. Atmosféra lesa je vylíčena bravurní kamerou - les sám o sobě je tajuplné místo a my, co v podstatě žijeme v lesích, to víme stejně dobře jako zdejší hajný. Škoda, že takové potvůrky v lese skutečně nežijí, protože lidské svině, co v lese odhazují bordel (o pytlácích nemluvě), by zasloužily pořádně přes hubu hejkalí packou. Mínusem pro mě je neoriginalita masky, až příliš inspirovaná. Komu se ihned nevybavil labyrint jistého Fauna? A bylo úplně nutné strážce lesa ukázat? Nejsou mnohdy náznaky víc než slizký chrup přes celou šířku obrazu? Předání řemesla ale bylo labužnické. Tleskám a připojuji nesmělý šťouchanec režisérovi, aby zpracoval podobným stylem nějaký celovečerák. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Velice dobré! Líbí se mi, že režisér snoubil typicky české prvky (krásná příroda, jistá poetika) a formální stránku na téměř světové úrovni. A houby téměř! Masky mi připomněly genialitu del Tora (možná trochu přeháním, ale i tak mi "Lesapán" mexického mistra evokoval), kamera, zvuk, to všechno prokazuje vysokou kvalitu, za kterou by se nestyděl kdejaký světový tvůrce, zvlášť vzhledem k formě a rozsahu. Je vidět, že má Soukup současné i klasické hororové postupy celkem v malíku, atmosféru totiž nastolil působivě a nezbývá mi než fandit tomuto talentovanému tvůrci, který si už teď buduje velice slušné renomé. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že Pavel Soukup je fanda třetího Zaklínače a vono je to nakonec věnovaný baladám Karla Jaromíra Erbena. Mladý český režisér již několikrát ukázal, že má docela slušný potenciál a jeho tvorbu mám rád. Třída smrti byla hodně luxusní, tento hraný příběh byl sice o trochu slabší, ale i tak se z toho vyklubala slušná lesní story. Herecké výkony jak hajného tak jeho dcery byli ucházející – atmosféra místy opravdu vydařená, Leshy v rámci možností slušný – no prostě jen tak dále Soukupe – máte na to…70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Hejkal má mnoho alernativních názvů a variant. Ruská obdoba hejkala se nazývá lešij. Anglický název filmu je právě Leshy. (Savel)
  • Tvůrci konzultovali scénář s profesionálními myslivci, aby se ve filmu nedopustili žádné chyby v myslivecké profesi, například že myslivci nosí pušku vždy na levém rameni s hlavní namířenou k nebi. Navíc scenárista a kameraman filmu jsou z mysliveckých rodin. (Savel)
  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)

Reklama

Reklama