Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

" Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane ". To že Soukup umí mi už předvedl v kraťasu Třída smrti. Tahle povídka je věnována K. J. Erbenovi. A já si myslím, že by se to Erbenovi líbilo. Určitě to má pár mušek a pán lesa mohl mít vypilovanější look, ale beru že se jedná o studentský film. Přimhouřím očko a těch pár nedostatků odpouštím. Lesapán to u mě má za 4 hvězdy. Po Třídě smrti druhej nejlepší film. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Což o to, taková moderní balada do dnešní doby něco jako od Erbena je docela zajímavý nápad. Je i jasné, že je zde menší podobnost s Domovojem. A jako hej, je sice fakt, že recyklace hororů je trochu mimo, ale stále je v tom vidět určitý silný otisk režiséra, který asi už ví, co dělá. Podklad příběhu je ve výsledku zajímavý, ale poté už jsou takové vedlejší záležitosti, že atmosféra by byla jinde, kdyby "zlo" bylo spíše abstraktní. Ale je mi jasné, že jde o něco, co tvůrci chtěli asi udělat jinak. Ale jako ano, u mě dobrý. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný český horor! Škoda, že je tak krátký. :-) Když se Hejkal naštve, tak ve vás zamrazí a lesu se po dlouhou dobu velkým obloukem vyhnete a za tmy do lesa vkročit po dokoukání tohodle kraťase? Ne, děkuji. :D Tady se pozná, že celý tým makal tak, aby to za něco stálo a výsledek je opravdu skvělý. Hudba, efekty, herci, maska hejkala... Jen tak dál! Jsem rád, že jsem mohl tento projekt podpořit a vidět výsledek mezi prvními. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Velice dobré! Líbí se mi, že režisér snoubil typicky české prvky (krásná příroda, jistá poetika) a formální stránku na téměř světové úrovni. A houby téměř! Masky mi připomněly genialitu del Tora (možná trochu přeháním, ale i tak mi "Lesapán" mexického mistra evokoval), kamera, zvuk, to všechno prokazuje vysokou kvalitu, za kterou by se nestyděl kdejaký světový tvůrce, zvlášť vzhledem k formě a rozsahu. Je vidět, že má Soukup současné i klasické hororové postupy celkem v malíku, atmosféru totiž nastolil působivě a nezbývá mi než fandit tomuto talentovanému tvůrci, který si už teď buduje velice slušné renomé. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Řev hejkala je namíchaný z několika zvuků, aby byl co nejděsivější: sup, prase, orel, gorila, pískání brzd, vrzání dveří a lidský hlas, který mu propůjčil Matěj Ruppert. (Savel)
  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)
  • Tvůrci konzultovali scénář s profesionálními myslivci, aby se ve filmu nedopustili žádné chyby v myslivecké profesi, například že myslivci nosí pušku vždy na levém rameni s hlavní namířenou k nebi. Navíc scenárista a kameraman filmu jsou z mysliveckých rodin. (Savel)

Reklama

Reklama