Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za zdmi blázince je jiný svět, ale motivy pro vraždu jsou tam možná stejné jako kdekoliv jinde... V lese v Jeseníkách je nalezen zastřelený chovanec nedaleké psychiatrické léčebny Franz Moose. Smrt, na které zdánlivě nikdo nemohl mít zájem, vyšetřují kapitán Havel (J. Adamíra) a poručík Mareš (M. Zounar). Brzy se ukáže, že pachatelem musel být někdo z ústavu, odkud Moose v noci před smrtí utekl. Podezření padá na doktora Koláře (R. Brzobohatý), který nemá na osudnou hodinu alibi, ale také na primáře Holého (J. Bláha), jenž tají svůj vztah s pohlednou mladou úřednicí Rýdlovou (J. Štěpánková). Kriminalisté jen pomalu rozkrývají síť drobných indicií, z nichž kterákoliv by mohla být klíčovým vodítkem k řešení. Moose například maloval obrazy s motivem květin, které rostou právě na louce, kde později zemřel. Při každém ze svých útěků přitom z léčebny směřoval právě tam. Otázka je, co a kde tento bývalý nacistický důstojník ukrýval, a kdo kromě něj o tom věděl… (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování mrtvého jenž odešel z psychiatrické léčebny se kořeny vrací 15 let zpátky. Plejáda našich výborných herců v mírně nadprůměrné kriminálce. Sice rozvleklý děj, bez výraznějších zvratů, ale napínavé v otázce kdo je vrah, to bylo. Atmosféra pochmurné léčebny s primářem Bláhou tomu dodala svou "šťávu". ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dobře vybudovaná depresivní a pochmurná atmosféra, která připomíná detektivky s mjr. Kalašem. Hodně dobré herecké obsazení, ale samotný děj se skoro neděje. Téměř by to mohla být rozhlasová hra, ale nenudil jsem se. Zdá se mi, že aspoň část exteriérů se natáčela v klášteře v Želivi. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Kriminalisté přijedou do kláštera plného bláznů vyšetřovat mord a ještě nějaké mrtvoly během té doby přibydou. Jde především o nalezení motivu, proč by někdo zabil chovance ústavu. Díky pomalému a pečlivému bádání dojde k odhalení minulosti jednotlivých obětí, kterých je mezitím už víc a pachatel je lapen. Tempo pomalé, výborná atmosféra klášterních zdí a vysídlených Sudet. Velmi dobrá detektivka jen trochu " ideologická", ale jen malinko. 85% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Působivý, ponurý film, kterému svědčí nejen výběr hereckých představitelů (Adamíra, Bláha, Brzobohatý, Jirásková, Štěpánková, Myšková), ale především prostředí, v němž se příběh odehrává. Hříchy minulosti v podobě nevyjasněných špinavých machinací, jichž se dopouštěli jak příslušníci nacistického režimu, tak jejich horliví přisluhovači, byly a jsou součástí naší historie, přestože z ryze kriminalistického hlediska je tento spor poněkud diskutabilní. Nicméně atmosféra je v případě Hanibalova filmu správně psycho. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

V rámci ČT-okurky ve stylu "Vykopáváme vlastní vykopávky" opět jedna solidní a poctivá detektivka s jen minimální dobovou politickou arogancí, která diváka nevyruší. Cením profesionální herecký výkon vyšetřovatelů (velmi solidní asistent Miroslav Zounar, Adamíra jako vždy), radost pohledět na svéráznou bytost Josefa Bláhy. Situaci příběhu i jeho scénář považuju za atraktivní, autorovo vypořádání se s ideologicky potentními lákadly (komunistická veřejná bezpečnost vs. církev a náboženství vs. dobový sociální rozměr šílenství) za elegantní. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Námět zpracoval Pavel Hejcman jako román, který vydalo nakladatelství Svoboda po názvem "Dům za duhovou zdí" již v době natáčení filmu. Pod stejným názvem byl námět zpracován a uveden i v Československém rozhlasu. (lausik)
  • Psychiatrická léčebna je ve skutečnosti Želivský klášter. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama