Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

imf 

všechny recenze uživatele

Takřka geniální situační komedie - On, Ona a leopard. Když Jeho hraje Cary Grant a Jí pro změnu Katharine Hepburn, nemusíte se už ničeho bát a to ani v případě, že vám jindy černobílé filmy dělají díru do hlavy. Howard Hawks splétá a rozplétá dialogy rychlostí blesku a film uhání kupředu takovým tempem, že jen nevěřícně hledíte na rok výroby. Ve své době propadnul, možná kvůli tomu, že dění na plátně nelze rozumně vysvětlit a celé to zavání absurditou. Jenže komu to vadí? Já se chtěl bavit a to bylo splněno. Když v úvodu Cary Grant vykřiknul "Za minutku jsem u vás, pane Peabody", rozjel se kolotoč gagů a minutka se protáhla na půl druhé hodiny. Skoro mi až bylo líto, že se nakonec všechno vyřešilo a objevil se ten proklatý závěrečný titulek o šesti písmenech. S tímhle nesourodým párem bych totiž vydržel celý den... on by mohl charisma vyvážet do zemí třetího světa, ona zas překypuje takovou energií a krásou, že by se do ní zamiloval každý muž, bez ohledu na zkázonosné následky, kterými končí většina jejích nápadů. Roztomile praštěná a zároveň naprosto neodolatelná... takových už dneska po světě moc neběhá. :) (90%) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak mi Hawksova tvorba povětšinou nesedí a celkový hype ohledně jeho režisérské důležitosti v historii Hollywoodu mi přijde poněkud přehnaný, tak mě zážitek z Bringing Up Baby zcela jistě na delší dobu umlčí. Zkrátka a dobře, je to nejlepší crazy komedie, co jsem měl možnost vidět (za mě i lepší než Bogdanovichova pocta What's Up, Doc?). Dokonalá symbióza a totální vycedění vzájemné chemie dua Grant a Hepburn a jedna absurdní situace za druhou. Když už máte pocit, že by tomu mohl třeba spadnout řetěz, přijde moment, který ten předchozí ještě překoná a jede se dál. Skvost v komediálním žánru, vrchol crazy komedie a zatím i to nejlepší, co jsem od Hawkse viděl. 9/10 ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bláznivá konverzační komedie s poněkud překombinovaným koncem, právě za něj musím dát jen 4*.___ Pánové, máte-li před svatbou, vyhněte se raději Katerine Hepburne obloukem. Neuvěřitelné, že je tenhle film tak starý. Neztratil totiž ani po letech nic na svém půvabu a především tedy vtipu.___ S překvapením konstatuji, že K. Hepburne měla jako starší o dost víc půvabu, ale možná to v Leopardí ženě dělalo to hrozný háro, co měla na hlavě. EDIT 2023: Viděno v původním dabingu, takže srovnání se nabízí. Kvalita je samozřejmě ve starším provedení, kde si hlavní postavy vykají. Petr Kostka nadaboval Granta výborně, ale Kateřina Lojdová není o moc horší než Alena Vránová. Ovšem u ostatních postav propastné rozdíly, taky koho chcete postavit na úroveň Miloše Kopeckého či Františka Filipovského... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná komedie, u které jsem se smál v podstatě od začátku do konce. Úžasná chemie mezi herci funguje naplno, ale to vše je podáno neskutečnou kadencí, kdy vtipy se střídají jeden za druhým, některé méně nápadné, o to zábavnější, pokud si jich všimnete. Tohle je prostě něco, co se musí vidět a nesmí zapadnout. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poté, co mě velmi potěšil snímek Moje nejmilejší žena a An Affair To Remember, v nichž hrál také Cary Grant, pustil jsem si i Leopardí ženu. Romantická komedie stará téměř osmdesát let neztrácí ze svého humoru, tempa a poutavosti vůbec nic a předčí převážnou většinu dnešní americké komediální produkce. Příběh sám o sobě baví, pořádné grády tomu dodávají Cary Grant a Katharine Hepburn, ale také samotný leopard a zápletky kolem něj. U řady scén jsem se opravdu zasmál a s hodnocením vůbec neváhám, neboť Leopardí žena patří do rodiny komedií, které nestárnou a mají úroveň i v absurdních scénách. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • První společné dílo i později výborně sehraného týmu Howard Hawks / Cary Grant mělo původně rozpočet půl milionu amerických dolarů. Poté se částka vyšplhala 767 000 a později zejména díky platu Granta a Hepburn až na celých 1 073 000 amerických dolarů. Bohužel finančně film nijak zvlášť neuspěl. Odpovědnost za jeden z nejproslulejších hollywoodských propadáků padl na vrub reřiséra a "zhouby pokladen" Katharine Hepburnové. (Karlos80)
  • Howard Hawks chtěl do hlavní role Susan obsadit Carole Lombard, jelikož se mu velice líbil její výkon ve filmu Dvacáté století (1934). Z čistě ekonomických důvodů ho společnost donutila k obsazení Katharine Hepburn. (Pavlínka9)
  • Časopis Premiere zařadil v roce 2006 film mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama