Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Často si vzpomenu jak moje babička kouká téměř denně na "Soudy" a já ji za to tiše a i hlasitě odsuzuju, protože jsem pevně přesvědčen, že je to největší sračka a zhouba "zábavy" co v našich televizích pravidelně běží. Dnes by mi to mohla vrátit, protože jsem skončil úplně pohlcen vyprávěním o "trablích" Stevena Averyho, které je z větší části vyprávěno právě ze soudní síně. Ale důležitá je podoba, která je čistě dokumentární a výborně sestřihaná. Jsem zastáncem toho, že dokument je autorským dílem a jeho sestříhání, rámec a forma je minimálně stejně důležité vlastnímu obsahu. Making a Murderer je napínavým vyprávěním, téměř filmovým příběhem a hlavně zábavou i pro běžný plebs. Na sevřenější masterpiece od HBO The Jinx tato série od Netflixu nemá, ale rozhodně je milým zářezem v obležení denodenní fiktivní tvorby. 70 % ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Kdybych četl, že je to fiktivní seriál točený pseudo-dokumentární formou, tak tomu věřím. Dva sympatičtí obhájci v devadesátkových sakách se snaží prokázat reasonable doubts proti předpojatým policajtům a slizkým žalobcům. Super je, že si můžete sami hrát na člena poroty a přemýšlet, jak byste se rozhodli s těmi důkazy, co máte. Super není, že Avery je skutečný člověk a v jeho botách by nikdo z nás nechtěl být. Může být asi škoda, že dokumentaristé jasně straní obžalovanému, takže se věnují spíš zpochybnitelným důkazům než těm, co by na něj mohly ukázat (krev a vlasy v kufru auta, například - zmíní je tam jen jednou, divák si řekne: "wat? Jak tohle vysvětlil?" ale už se jde pryč); ale chápu že chtěli demonstrovat nějakou jinou možnost než verzi žalobce. Ve druhé půlce to trochu ztrácí dech, škoda že to má 10 dílů a ne 6 nebo 7, ale i tak je to napínavé a návykově koukatelné. Jen je potřeba počítat s pocity hnusu a bezmoci, kdy budete tlouct do stolu a volat na obrazovku, že si dělají *****, že tohle není ***** možný! ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nebýt to dokumentární projekt odehrávající se v reálných kulisách s reálnými lidmi, řekl bych si, že to je pekelně dobrá, zamotaná a hodně konspirační kriminálka. Fakt, že Making a Murderer „pouze“ převádí skutečné události na televizní obrazovky a dává nahlédnout pod pokličku tolik vychvalovaného (alespoň já jsem do té doby měl ten dojem) US soudního systému, je vpravdě zdrcující. Jen trochu vnímavý divák si totiž neustále musí klást otázky, jak by to celé proběhlo, kdyby rodina Averyových „více zapadala do představ manitowocké komunity o dobrých sousedech“ a kdyby Steven v r. 2003 nepožadoval po okresu Manitowoc tak masivní odškodnění (masivní je samozřejmě jen relativně vzhledem k době, kterou musel strávit ve vězení). Není asi nic horšího než být odsouzen ještě před tím, než započne soud a Stevenu Averymu se toto stalo za jeho život 2x! Tenhle brilantní počin Netflixu (a řadím ho k tomu nejlepšímu, co kdy Netflix natočil) ve vás vyvolá empatii, rozčarování, rozhořčení, nepochopení a bohužel nikdy nekončící frustraci jak z motivací a charakterů jednotlivců, tak z fungování justičního systému, jehož schopnost osvobodit neprávem odsouzené se v tomto případě limitně blíží nule. Druhá série v něčem ještě mnohem více odkrývá skandální podobu justičních i forenzních omylů a vybízí ještě k mnohem odvážnějším konspiračním myšlenkám. 1. série: 90%, 2. série: 95% ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tahle série mě pohltila od samého začátku. Už loňský The Jinx stál za to a tohle skýtalo opravdu slibnou podívanou, což se nakonec potvrdilo. Ať už byl příběh podán jednostranně či nikoliv, nemůžu se ubránit dojmu, že to, co bylo v seriálu prezentováno, prostě poskytuje až příliš otazníků na to, aby při znalosti těchto faktů byl někdo odsouzen. Princip prokázání viny nade vší pochybnost prostě dostal na prdel takovým způsobem, že jsem skutečně kolem poloviny série u každého dílu nebyl schopen v klidu posedět bez toho, aniž bych nenadával. To, že v celým případu hrály roli peníze za odškodnění, snad ani není potřeba vyzdvihovat. Vedlejší linka s Brendanem pak jenom ukazuje, co všechno lze udělat se šestnáctiletým klukem, kterej neni zrovna nejchytřejší (přičemž Vám stačí dva zkušení policajti). Celkově rozhodně za 5*, pocit, že se něco takovýho může stát, je nicméně hroznej. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel možno ešte nemá tie správne grády a potrebný spád, ale od druhej a tretej časti sa táto dokumentárna séria z dielne Netflixu mení na neuveriteľne návykovú záležitosť. No a po dopozeraní desiatej časti budete nenávidieť americký súdny systém. Toľko emócií zo mňa nevymačkalo už dávno nič. Človek môže veľakrát v správach alebo v dokumentoch počuť o nevinných ľuďoch sediacich za mrežami. Ale práve tento prípad Stevena Averyho, a ešte v takto kvaliltne a pútavo zfilmovanom projekte, je to čo vás donúti v noci nespať a lámať si hlavnu nad tým ako pre boha len môžu v 21. storočí, so všetkými možnosťami a technológiami, ktorými disponujeme, sedieť dvaja nevinní ľudia na doživotie. Cítim neskutočný zármutok za ich rodiny, ktorých sa to muselo neskutočne dotknúť. Neviem si ani predstaviť čo by som robil na Averyho mieste. Toto je seriál len pre mentálne silné žalúdky, pretože z vás vycucá absolútne všetko a po jeho dopozeraní len budete sedieť a pýtať sa čo sa to vlastne stalo? Veľmi, veľmi odporúčam.... 95 %!! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama