Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve městě Blaviken přivítají Geralta nepřátelští obyvatelé a mazaný mág. Království Nilfgaard se rozhodne dobýt Cintru a Ciri vidí, jak se její svět začíná hroutit. (Netflix)

Recenze (144)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu jsem v první minutě, prvního dílu, první série viděl, jak se tvůrci snaží bitku dramatizovat ala "Děcka, pozorte, Geraltovi vypadl meč, bože, on na něj nemůže dosáhnout, ta příšera ho zabije!" Jako vážně? Proč to tam dali, vždyť to působí hrozně pitomě. To jako čekají, že divák si vážně bude myslet, že by se mu mohlo něco stát? O čem by byl zbytek seriálu? Druhý díl o tom, jak se ostatní Zaklínači dozvěděli, že Geralt umřel, třetí díl by brečeli, čtvrtý chystali pohřeb, pátý by byli na pohřbu, šestý by z pohřbu odcházeli... nebo jak? No nic, dál. Uvedení do tohoto světa zatím odfláklé, prostě je tam nějaký Zaklínač a už jich prý na světě moc není a co já jako s tím, když nevím co, kdo, proč, jak. Království tam mají docela fajnové, mají krále, královnu, princeznu, vojsko, ale nemají žádné hradby a vojáky na nich, takže když nějaká armáda vyhraje bitvu na poli, tak si prostě jen tak nakráčí k hlavní bráně, aniž by museli čelit třeba lučišníkům bránícím hrad. Jediný, kdo se tam zmůže na odpor je nějaký borec, co vykouzlí neviditelný štít... ehm... proč vlastně? Pochopím, když by udržoval ze všech sil šít, protože by například měla dorazit nějaká posila, nebo aby získal čas pro princeznu a zraněnou královnu, aby měly obě čas na útěk nějakou tajnou chodbou. Smůla, žádná tajná chodba není, žádné posily, nic, tak k čemu celá ta šaškárna? Jo, chápu, bez štítu by přece vojáci naběhli do hradu, všechno vyplenili, všechny zabili. A díky tomu štítu vojáci o nějakou chvíli později... naběhnou do hradu, všechno vyplení, všechny zabijí... Ano! A co je úplně nejlepší- víte, že je otázkou času, kdy k hradu dorazí armáda, víte, že celé město vypálí a všechny zabijí a víte, že princezna musí přežít a dostat se do bezpečí. Přes to všechno celou dobu - nevím z jakého důvodu - sedíte na prdeli jak pecky, vykecáváte se a TEPRVE až celé město hoří a vojáci jsou už dávno za hradní zdí, necháte, aby princezna uráčeně vystrčila rypák z hradu, nasedla na koně a jela pryč. Uff! To psal přímo Sapkowski, nebo to je práce Netflixu? Jinak je to naprosto výpravné a epické a to až tak, že ve hradě je asi pět poddaných. Působí to jak od Sy-Fy. Většina postav protivných a arogantních. Cavilla mám rád, ale to jeho monotónní mluvení (které asi mělo vypadat tvrďácky a tajemně) mi už po chvíli lezlo krkem. Myslel jsem si, že když neznám knihy ani hry, budu odproštěn od srovnávání a seriál si užiju, ale moc dobře to nezačlo teda. Uvidím další díly, ale tenhle trefně shrnul sám Geralt slovy:" Tváříte se moudře, ale přitom mluvíte nesmysly." ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Suprová hutná atmosféra na každém rohu, Henry Cavill naprosto fenomenální. Mám výhrady k opravdu osekanému příběhu, ale hádám, že zatím jde pouze o seznamování s hlavním příběhem a tvůrci nechtějí ztrácet čas. Beru. Ale linka Strakuše x Stregobor byla až moc stručná. Kde bylo Tridamské ultimátum, kde byl Caldameyn, co z toho že Geralt Stregobora ve skutečnosti znal a rozhodně ho neměl rád, vážně to chtělo trochu zabrousit do koutů Menšího zla (nicméně chápu, že vecpat 2 rozsáhlé dějové linky do hodinové stopáže jde těžce. Chtěl jsem si nechat v hodnocení rezervu, ale plnej počet musím napálit za akci na trhu, z toho slintám ještě teď. K představitelce Ciri mám trošku výhrady, černej elf taky moc nepřidal, ale co hold, multikulti hýbe světem. ()

Reklama

Melios 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaklínača som síce čítal aj hral ,no stále si nepripadám dostatočne zbehlý v tejto sérii ,aby som mohol posudzovať ako veľmi sa drží predlohy ako skalný fanúšik. Preto to bude len jednoduchý názor na seriál z pohľadu takmer úplného nezbehlíka (čiže to považujte za moju takmer normálnu recenziu ). Na prvý pohľad môžem povedať ,že to bolo dosť pôsobivé ,ale ani zďaleka také ,aby to bolo vynikajúce. Jeden z dôvodov je preto ,že sa seriál nedrží priamočiaro len knihy ,ale mieša si aj prvky hier a pridáva aj svoje nápady ( niekedy mi to prišlo neprehľadné ) ,ale aj ten ,že efekty sú na niektorých miestach k smiechu ( dúfam ,že je to výsada len prvej epizódy ). Prvá sfilmovaná poviedka nesie názov Menšie Zlo ( známa aj pod názvom Řezník z Blavikenu ) je za mňa podarenou adaptáciou nejednoznačnej poviedky. Túto poviedku považujem za kľúčovú pri charakterizovaní Geralta ,pretože Geralt nie je nejaký charakter ako cez kopírku ,no i keď je dosť minimalistický na jeho perfektné vyobrazenie potrebujete mať fess silné nervy ( z toho čo som mal tu česť prečítať a hrať ) a Henry Cavil to zvládol naozaj dobre ( až sa fakt divím ako je možné ,že trápny DCEU Super-Man niečo také dokázal :D ). Inak to ale nie je nič výnimočné. Fandovia budú veľmi spokojní ,ale nové GoT sa nekoná ( ak rátam len prvú epizódu ). VERDIKT : Prvý diel ukázal to ,čo som chcel vidieť - čistokrvné Poľské High Fantasy s poriadne temnou atmosférou ,kde aj hlavný protagonista nie je ani zďaleka taký svätec akého by ste čakali od svojho žánru. Ak to takto pôjde ďalej možno sa Sapkowski dožije aj dobrej prerábky svojich kníh. Teda ak sa nerozhodne preukázať svoju kreténskosť ako pri kauze CD Project Red... ()

Sany33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na pilot sa jedná o veľmi slušný filmový počin. Niektoré postavy mi trocha nekorešpondujú s mojou predstavivosťou ale podobný problém som mal aj s hrou. Dosť veľké množstvo vecí sa udialo hneď v prvej časti ale tipujem že sa to bude každou ďalšou časťou vyvsetlovať lebo teraz je to pre nezainteresovaného diváka, ktorý nepozná knižnú predlohu trocha mätúce. Uvidíme čo príde ďalej ale ja som nanajvýš spokojný. 90% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hneď od začiatku sme uvedení do pochmúrneho sveta známeho z kníh akciou a Geraltovou hláškou. Obsadenie niektorých postáv mi nesedí s knižnou predlohou, napr. Levica z Cintry, ktorej predstaviteľke chýba bojovnosť knižnej hrdinky. Bitka vojsk opäť (po vzore GoT) vyzerá byť bez stratégie, len ako postavenie sa čelom nepriateľovi, aby mohol všetkých čo najľahšie zmasakrovať. Brutalita je samoúčelná, keď zomierajú postavy, ktoré sú anonymné, divák to nemá ako prežívať. Osud Eista je iný, ako v knihe, či to má význam, ukážu ďalšie epizódy. Epizóda ponúkla snáď najdlhšie približovanie sa ľudí pred bozkom, aké seriálový svet zažil, pritom Geralt je známy sukničkár. Pridaná surrealistická scéna robí viac zmätku ako úžitku, nie je ani veľmi zaujímavá. Z postáv sa trrochu vyprofiloval snáď len Geralt. Všetky dialógy z filmu by v seriáli možno nevyzneli tak dobre, no práve ony pomohli postavy charakterizovať. Teraz je dej bez nich unáhlený a divák si na postavy nedokáže vytvoriť až taký názor, aký by mal s nimi. Za ľahko kultovú scénu sa dá považovať záverečná bitka v Geraltovovom príbehu, no k jeho súperom divák nepociťuje veľký odpor, lebo nevyzerali byť takí výrazní a zaujímaví, ako boli vykreslení v knihe. GoT ponúkla hneď v prvej epizóde zaujímavé zápletky, tu to veľmi kazí priamočiarosť a okresanie zaujímavých dialógov. Dialógy tu skôr pripomínajú naučené motivačné frázy, než zamyslenie sa, čo ponúkal Sapkowski. Spoiler: Prečo mág Ciri teleportoval vo svete, kde existujú teleporty? Nemastné-neslané. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

  • Postava fojta (něco jako starosta nebo rychtář) je oproti knižní předloze ze seriálu zcela vynechána a nahrazena jeho dcerou Marilkou (Mia McKenna-Bruce). (Geralt z Rivie)
  • Geraltovi se přezdívá Řezník z Blavikenu (Butcher of the Blaviken) právě kvůli masakru v závěru epizody. (NiWi)

Reklama

Reklama