Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Geralt se smíří s osudem a chrání Ciri před silami, které bojují o vládu nad Světem. A taky před její záhadnou mocí. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (406)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený příklad srážky předloha x film je Jurský park. Crichtonova kniha je skvělá. Spielbergův film je skvělý. Co mají společného? Naklonované dinosaury, postavy, ostrov... A tím výčet skoro končí. Kdybych k tomu přistupoval jako zdejší bezmála fanatičtí fanoušci Sapkowského, musel bych Spielberga nastokrát posílat do horoucích pekel. Jenže... Proč bych to dělal? Kdyby jeho film byl blbý, tak snad... Ale pokud je výsledek, jaký je? Se Zaklínačem to mám úplně stejně. Ty knihy miluji. Hra (třetí) je jednou z nejlepších, jaké jsem hrál. Původní polský seriál byl onehdy obrovská událost. A první série téhle nové verze si mě získala víc, než jsem čekal. Druhá série v tom všem pokračuje. Sice rezignovala na to mazaně zábavné vyprávění v několika časových liniích, ale ono by tu už stejně nemělo smysl. Skvělé je hlavně to, jak tvůrci první řadu stále zužitkovávají, vracejí se k různým věcem, které se v ní zkrátka staly a šlo se od nich pryč, a kutí dost zajímavý příběh, v němž - a to je důležité - ten Sapkowski pořád je. Je snadné se rozčilovat nad odklonem od slovanství, prskat na všechny možné rasy, které se kde objeví, kroutit hlavou nad tím, že je něco jinak, než bylo v knize, a kopat kolem sebe vzteky nohama, ale když se do toho všeho pustíte natolik, že se zapomenete bavit, budete trucovat, seriálu nedáte šanci a budete se cítit jako velcí kritici, kteří tomu všemu rozumí, tak... No, je to prostě vaše smůla. Já bych dal nevím co, abych se mohl hned podívat na třetí sérii. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání! Nechápejte mě špatně – nemám rád automatické a neustálé brblání na cokoliv, co je v adaptacích knih do jiného média odlišné od předlohy. Ty jsem v tomto případě četl již před dávnými časy, mám je rád, ještě radši mám ale hry, které jsou (především Divoký hon) skvěle napsané, příběh a postavy si výrazně přepisují, rozvíjejí a přizpůsobují vlastním potřebám a často vyprávějí ještě podmanivěji a intenzivněji než knihy. Chápu, že každé médium vyžaduje trochu jinou formu, styl a obsah vyprávění a vlastně bych ani nechtěl, aby adaptace knih byly tupým přepisem, i pokud by to bylo prakticky možné. I proto mě první série netflixovské adaptace bavila, oceňoval jsem zajímavou a poměrně odvážnou práci s časovými rovinami, které se podařilo smysluplně vygradovat a propojit, nově dopsaný materiál a úpravy se sice poměrně rozcházely s předlohou, ale z mého pohledu respektovaly atmosféru a pravidla zaklínačského universa a dokázaly materiál doplnit tak, že na ploše série vzniklo několik funkčních nosných motivů a zároveň se trochu vyšlo vstříc divákům tímto světem dosud nepolíbeným. Geralt v podání soustředěného a zaujatého Henry Cavilla oplývá všemi potřebnými vlastnosti se špetkou “lidskosti” navíc, a mě sednul víc, než bych si dovedl představit a když mu to scénář dovolí, tak opravdu JE Zaklínačem. Což je ten zásadní problém. Jako by se tvůrci zalekli svého vlastního odkazu a po odvážné, temné a sprosté první sérii, servírují jednoduchou dětskou pohádku, jejíž celá podstata stojí na fádní báchorce o elfí ‘babě jaze” a vesměs nedává příliš smysl. K čemu je, že třeba taková Ciri se nakonec opravdu povedla, když není vidět jakákoliv vůle scénáristů, dramaturgů a režisérů ztížit si práci a zapotit se u složitých, ale smysluplných úprav a adaptací existujícího a zapojováním nového. Jak jsem zmínil výše, rozhodně mi nevadí úpravy předlohy, ale pokud je důvodem lenost a rezignace tvůrců, je to neobhajitelné. Po výborně napsaném originu Yen, zábavně adaptovaných povídkách, tajemnosti a nedoslovnosti první série je smutné sledovat prázdné příběhy, dialogy a celé linie sloužící v podstatě jen k tomu, aby některé postavy měli důvod se tu a tam objevit na obrazovce, neustálé deus ex machina, vize a halucinace, které z ničeho nic posouvají děj, nesmyslnou práci se vzdálenostmi na kontinentu (a někdy třeba i na vzdálenosti hradby Cintry vs Ciri+Yen ;-), neustálé nelogičnosti a hloupé, nepřirozené a nekonzistentní chování postav, které často slouží opět jako hybatel děje a v neposlední řadě představení zaklínačů z Kaer Morhen (kromě Geralta) jako amaterských idiotů, kteří sice deítky let úspěšně likvidují monstra všeho druhu, ale z ničeho nic všechny své schopnosti, zkušenosti a znalosti zahodí a rozhodnou se pro hromadný exodus. Úpravy předlohy nejsou problém, odfláknutá a líná tvůrčí práce ano. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

do první série jsem šel s výhodou neznalosti knížek a vyplatilo se.Série mě bavila,líbila se mi a následně mě překvapilo,že se držela předlohy víc než se diskutovalo.Před druhou sérií jsem o tuhle výhodu přišel,nicméně i s načtenými knížkami jsem se dost těšil na to jak se s tím tvůrci popasují.Bohužel to ale dobře nedopadlo.Pořád je to sice hezké na oko a Cavill je dobrý Zaklínač,ale...Knižní předlohy jsou samy o sobě docela komplikované a ne úplně jednoduché pro filmové/televizní zpracování.Jednak je v nich miliarda postav a jednak se v nich různě skáče v čase (podobně jako u první řady).Tady se ovšem - čert ví proč - tvůrci rozhodli knižní předlohu víceméně ignorovat a vymyslet si svojí linku,která ovšem není zrovna dobrá.Některé poměrně důležité postavy jsou tady upozaděny (popřípadě jsou čistě epizodické - Nenneke) a naopak přibývají nové,které v knížce nejsou (jakási baba Jaga v chaloupce na muřích nožkách) to samé platí i o jednotlivých dějových linkách inspirovaných předlohou,kde se většinou extrémně spěchá (např.linka kolem Nenneke a chrámu Melitele,kde strávíme možná tak 10 minut),aby dostala prostor linka nová.Korunu tomu pak nasazuje finále jak z Jurského parku.Upřímně nechápu,proč se tvůrci vydali cestou zkomplikování už tak komplikované věci a všem fanouškům předlohy seriál možná definitivně znechutili.Já sám sem zatím na vážkách.Sice jsem dal tři,protože až do posledního dílu sem i přes hromadu výtek a povytažených obočí jakž takž bavil,ale je celkem jasné,že v tomhle stavu třetí řadu netrpělivě vyhlížet nebudu...50% ()

keddy79 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkně natočené, ale jinak velké zklamání. Odklon od předlohy bych zkousla, ale mnoho scén je jen samoúčelných, jen je z nějakého důvodu třeba ukázat letící zkrvavený zub a podobně. A Marigold do podobné kategorie patří také. Kdyby tam nebyl nic by se vlastně nestalo, i když by byla škoda jej vynechat. Z Ciri mám rozporupné pocity, musí zpracovat, kdo je a co zažila, ale je až moc ufňukaná a zároveň paličatá. Bavila mne Yennefer, která neví kudu kam po té, co ztratila svou moc a také, když se Fringilla dostala do ráže. A politikaření to celé zabíjí úplně. Ano, vím, i v předloze je politikaření hodně, ale nestojí na něm. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem nakonec hrozně zklamanej, byť hodnotím dost vysoko - hned vysvětlím. Zrnko pravdy mě neuvěřitelně nahypovalo, protože to byla asi nejlépe zpracovaná povídka, co jsme tu dosud měli - ano, měla svoje změny, ale ve výsledku to skvěle fungovalo a atmosféra byla vynikající. Jenže následně přicházejí další díly a s nimi naprosto zásadní změny, zásadní šílené twisty, které postrádají logiku. Nejsem idiot, vím, že se kinematografie může pouze inspirovat předlohou a něco se musí upravit, aby na obrazovce fungovalo. Sapkowského předloha určitě není žádný bezchybný skvost, ale svět a příběh je nastíněn skvěle, CDPR zpracovali látku po svém, ale výsledek je skvělý, proto mě až zaráží, jak moc to Schmidtová dokáže kurvit svojí neostyšnou snahou vytvořit svůj vlastní příběh, který je ale sakra celý zle! O Sapkowskim nemám valné mínění - ano stvořil skvělý fantasy svět, na druhou stranu to je neuvěřitelný krypl, co pro peníze odsouhlasí vše a je mu úplně jedno, jak kastrujou jeho dílo. Abych vysvětlil svoje vysoké hodnocení... Na zaklínače se moc dobře kouká, vizuálně, technicky je naprosto skvěle zvládnutý, Henry je vůbec tím nejlepším, co v seriálu je (to platí od prvního dílu!), Freya je fajn (byť je prostě starší, než by se hodilo) a celkově i kostýmy a podobně vyslyšely volání fanoušků po změnách. Takže jo, na seriál se kouká dobře, pokud se nepřemýšlí. Když uděláte tu chybu a začnete, čeká vás dost nepříjemné zjištění, že scénář a nově vzniklý příběh jsou prostě sračka. Už jen kvůli Cavillovi mi je smutno, jak to Netflix vede. Jak se rozhodli prznit příběh svými zásahy, nejrůznějšími úpravami k horšímu (znovu připomínám, že netrvám na odvyprávění story slovo od slova, ale ten celkový příběh je dost dobrý na to, aby z něj zůstalo víc, než jen jména hrdinů a lokací). GoTko mělo fantastické 4 série, protože se téměř přesně drželo předlohy a skřípat to začalo až když si scénáristé museli začít vymýšlet. Jenže narozdíl od GoTka je Witcher ukončen. Příběh byl zcela napsán. Od začátku se překrucuje a od začátku to není nic, co by vedlo ke zlepšení. Naopak je výsledek naprosto zmatečný, nelogický a hloupý a seriál jako takový nad vodou drží technické zpracování a herci, scénáristicky jde o neskutečný průšvih. Promarněný potenciál mě štve ze všeho nejvíce, protože Zaklínač (s naprosto božím Henrym v hlavní roli! OMG!) měl šanci vstoupit mezi velký seriálový kluky, do A ligy, kde se vyhřívalo třeba právě GoTko, jenže v porovnání kvality děje (o kterém to u GoT, Peaky Blinders, Boardwalk Empire, dřívějších Vikingů a dalších vždycky bylo) se zdá, že ty botky jsou přeci jen moc velký. Teda nejsou, jen by scénář musel psát někdo, kdo chápe a ctí principy Kontinentu, a i když si něco předělá, upraví, bude jeho dílo dávat smysl a hlavně, bude kvalitní. A to se Lauren Schmidt absolutně nedaří, se svým pojetím světa to jednoduše přehnala, zkazila. Někteří tvůrci holt uznávají jen svůj jediný nejlepší názor. Shame. Takže abych to shrnul do jedné věty - k čemu je perfektní technická stránka, když seriál doslova zabíjí scénář? Bohužel. Na závěr nutno podotknout, že pojmenovávat The Witcher adaptací, tedy zpracováním knih je dosti zcestné. Seriál totiž předlohu doslova kastruje, téměř náhodně si vybírá různé postavy s různými pohnutky, z různých situací (stejně tak samotné situace), rozstříhá je na tisíce kousků a pak je úplně náhodně skládá dohromady, přičemž notnou dávku si vycucá z prstu. Tohle není komentář o brečení, že není všechno tak, jak je to v předloze. Já narážím na to, že zde je z předlohy pramálo. A škodí to, protože byť se snažím koukat nezaujatě, tak to, co vzniká, rozhodně není příběhově lepší. Když všude hlásáš, jak se budeš držet knih, tak se jich sakra drž! () (méně) (více)

Galerie (128)

Zajímavosti (29)

  • Jedná se o adaptaci povídky „Zrnko pravdy“, která je součástí první knihy „Poslední přání“, ale i tak se ji tvůrci rozhodli zařadit do druhé série po setkání Geralta (Henry Cavill) a Ciri (Freya Allan). (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama