Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (199)

Lima 

všechny recenze uživatele

V podstatě taková příjemná konverzačka v úzce omezeném prostoru jednoho zapadákova, s nečekaným množstvím verbálního humoru, na western řídkou akcí (což tady ani v nejmenším nevadí) a sympatickým herním projevem všech zúčastněných. John Wayne mi nikdy k srdci nepřirostl, ale šerifové, bareťáci a alfa samci, to byla jeho spolehlivá herecká parketa. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Když si pouštíte westernt s neohroženým Johnem Waynem, musí Vám být všem naprosto jasné, jak to dopadne. John je totiž macho, kterého chtějí ženy, protože je odmítá. Obyvatelé města ho chtějí znát a protivnící nejlépe nikdy nepotkat. On je totiž ten, který dostal od boha víc štěstí, než celá klabzubova jedenáctka. Na tom ale není vůbec nic špatného a Rio Bravo je toho dokonalým důkazem. Skoro dvou a půl hodinový western je přes absenci většího děje zábavný a nejde z něj spustit oči. Hawks prostě točit umí a právem patří mezi režisérskou elitu! Rio Bravo je klasickým příkladem amerického westernu, který je těm špageti daleko jako Moskva od Uralu. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

John Wayne uz tu neni zadni klucina a nemozne se obleka, ale ze sveho ostrovtipu a presne musky nic neztratil. Prestoze se snad ani nejedna o cisokrevny western, ale spis o komroni westernove melodrama odehravajici se v 85% v inerieru, kde kulky svisti velmi sporadicky. Taktez ostatni zucastneni maji zivotni stavy na rozdavani - pres akcniho opilce, mexickeho majitele hotelu, tajemne karbanicky az po toho zkripleneho dedu. Zkratka sestava na vybornou koverzacku s par zvraty a ani se nenadejete a skoro dve a pul hodiny je pryc. Super podivana. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

John Wayne v typické roli chlapáka, který si stojí za svým, i kdyby ho to mělo stát krk a v netypické roli stydlína, kterého uhání jedna pohledná, ale i dost neodbytná, hazardní hráčka. Tentokrát vsadila na divokou kartu, protože Wayne se coby objekt milostné vášně pod jejími ataky téměř červená, ale, jak se říká: Kdo nehraje, nevyhraje. _____ Western stojí na dialozích, nevtíravém humoru i na nenápadných gestech a náznacích. Deanu Martinovi jsem těžkou kocovinu a bolestivé střízlivění po dvouleté chlastací jízdě uvěřila do posledního zachvění jeho alkoholem roztřesených rukou. /25. 8. 14./ ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Vskutku "překrásná" připitomělá slátanina, u které vás bude mrzet jedna ošemetná věc - je to naprostá ztráta času. Jediné, co stojí za zmínku je opijácký Dean Martin s jeho moralizujícím postojem a ještě jeden roztomilý střílející dědoušek. Ovšem, pokud vám stojí za to, dívat se na stárnoucího Johna Waynea srandovně držícího bouchačku a jeho ukecanou ženskou, která polovinu svého hereckého výstupu prořve a další polovinu nudí svými nesmyslnými monology, tak prosím. Já tohle ale tolerovat nemůžu a už vůbec ne z nostalgie. Druhá hvězdička je za skvělou písničku, kterou si střihne Dean Martin s Rickym Nelsonem... ()

Galerie (90)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli v titulcích je uveden Harry Carey Jr., ve filmu se neobjeví, jelikož „jeho“ scény byly vystřiženy. Měl problémy s pitím a režiséra oslovoval „Howarde“. Plat mu však zůstal. (džanik)
  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)

Reklama

Reklama