Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až dodnes jsem nevěřil, že po naší malebné planetce kráčí žena, která je schopná vytvořit úžasný film. Europa Europa je jeden z nejlepších filmů, které mapují situaci v tehdejším světě dvou tyranů. Podařilo se jí naprosto úžasně vystihnout střet dvou ideologií prostřednictvím židovského chlapce, který měl jedinou touhu - touhu přežít. Pravda, občas obskočil nějakou tu Němku, občas si počíhal na Rusku, ale jistě to byl milý hoch bez přebytečné kůže v intimních partiích, která ho stála jeden zub a téměř i život. Skutečně se jedná o úžasný film. Ten kdo mu nenapálí minimálně 4 body, ten skončí jistě v pekle. A tam rozhodně nechci, protože by se mohlo jednat o peklo židovské. Viděno v orginále(německy) s anglickými titulky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na tom všem je, že normálně bych psala o neuvěřitelnosti a nereálnosti celého příběhu, jak mohl někdo takový scénář vymyslet a on to nikdo nevymyslel, není to nereálné ani neuvěřitelné, byl to sám skutečný život. Ale zoufalá snaha o přežití píše právě takové příběhy jako byl například tenhle o jednom židovském chlapci Solomonovi. V jednom citátu se píše :"Máš tolik životů, kolik chceš a víc, dokonce i ty, které nechceš." A já viděla příběh, který tato slova jen potvrzují s tím rozdílem, že Solomon chtěl jen jeden život, ten svůj. Určitě doporučuji a Agnieszka Holland se tímto filmem dostala určitě do popředí mého zorného pole. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh, který si možná nezamilujete, ale určitě ho nezapomenete. Mě se vryl do paměti i díky hereckým výkonů. mladičké Julie Delpy a Marco Hofschneidera, který si ve filmu zahral i se svým bratrem. Agnieszka si umí vybrat téma i dobré scénaristy, má výborný pozorovací talent, umí se vcítit do postavy a krásně vykreslí atmosféru. A je jedno, jestli se přenese do druhé světové války ať už na bitevní pole nebo do kanálu či do Prahy 60. let. Podobně jako Mates Hradecky - viděla jsem třikát a určitě neodolám a podívám se znovu. Tentokrát je tu fundovaný popis k filmu, který se dá bez obav přečíst - letní filmová škola nikdy nezklame. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Opravdu zváštní film....ten chlapec mel tolik stesti ( v nestesti ) jako snad nikdo jiný... Je zajímavé, že to urcite nebyl cistokrevny kladny hrdina.....pri scéně v ruském sirotčinci, kdy bezcitně zavrhne polského kluka, vzývajícího Boha na pomoc asi každý sympatizoval s polákem... Avšak kdyby tak neučinil, jistojistě by dříve či pozdeji zemřel.... ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Žid v hitlerjugend? smyšlená pohádka nebo děsivá pravda? ... tento mrazivý, silně ironický příběh je, jak jsem dnes s neskrývaným úžasem zjistil, natočen z velké části dle autobiografie židovského chlapce Salomona Perela. Celý snímek je pak postaven na otázce, kdy? Kdy už přijdou na to, že ono to s jeho árijským původem není tak křišťálově čisté. Jestli jsem si z něj něco odnesl, pak je to fakt, že nikdy nebudu mít nikde na těle žádný znak, který by mě mohl řadit k nějaké víře, jen z čistého pragmatismu. Tohle je prostě film, který Vás posune tam, kam žádný jiný z druhé světové války nemůže. Točí se jen kolem jediného slova: " Přežít!" "ENJOY IT !!!" ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)
  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)

Reklama

Reklama